Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2023 12:24 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:58
Okuma Süresi: 4dk
Yorum: 0

Kayıp 11 mürettebat uçak, helikopter ve İHA’lar ile aranıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, kayıp olan 11 mürettebata ilişkin, "Şu anda bütün ekiplerimizle, AFAD ekiplerimiz, Sahil Güvenliğimiz, Kıyı Emniyetimiz, Ereğli Belediyesi, Valiliğimiz, Özel İdaremiz, Orman Genel Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığımız, İl Emniyet Müdürlüğümüz, Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile birlikte arama kurtarma faaliyetlerimiz, çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, AFAD Başkanı Okay Memiş ve Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Karadeniz Ereğli limanında gerçekleşen kuvvetli yağış ve fırtına sonrası durumu değerlendirdi. Zonguldak ve Ereğli ilçesinde aşırı yağışlar sonucunda sel ve su baskınları meydana geldiğini hatırlatan AFAD Başkanı Memiş, Kafkametler isimli Türk bandıralı geminin kaybolarak üzücü bir olayın yaşandığını belirtti. Olayın ardından devletin tüm imkanlarıyla çalışma başlattığını, kayıp olan 12 mürettebattan birinin cansız bedeninin bugün bulunduğunu ifade eden Memiş, kayıp olan 11 mürettebatı arama kurtarma çalışmalarının gece gündüz devam ettiğini kaydetti. Hava şartlarının hiç tahmin edilmediği kadar ağır olduğunu vurgulayan Memiş, "Fırtına kasırgaya, kasırga da adeta daha ’tornado’ denilen daha şiddetli bir rüzgara dönüştü. Hem denizden hem de karadan anında ulaşmakta epeyce zorlandık, ancak gün ağarmasıyla birlikte hava şartları biraz daha iyileşti. Şu anda bütün ekiplerimizle, AFAD ekiplerimiz, Sahil Güvenliğimiz, Kıyı Emniyetimiz, Ereğli Belediyesi, Valiliğimiz, Özel İdaremiz, Orman Genel Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığımız, İl Emniyet Müdürlüğümüz, Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile birlikte arama kurtarma faaliyetlerimiz, çalışmalarımız devam ediyor. Deniz Kuvvetlerine bağlı komutanlığımızla birlikte koordinasyon içerisinde arama tarama faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ediyoruz" dedi.
Türkiye genelinde can kayıplarının olduğunu hatırlatan Memiş, "Batman’da maalesef 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Diyarbakır’da 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünden itibaren meydana gelen sellerde toplam 9 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bu arada ilçe merkezinde de 225 müracaatta özellikle çatıların uçtuğu ihbarı alındı. Yaklaşık 213 iş yerimizde zarar oluştuğunu tespit ettik. 10 tane de konutta zarar var. Bu zararların ilk etapta giderilmesi maksadıyla İçişleri Bakanımızın talimatıyla 50 milyon liralık bir ödenek valilik emrine gönderildi. Tabii vatandaşlarımızın zararlarını gidermek konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yeter ki cana gelmesin. İnşallah diğer zararları da devletimiz giderecektir" diye konuştu.

"Hava şartları el verdiği müddetçe arama kurtarma çalışmalarına devam edeceğiz"
Şu anda denizden arama çalışmalarına hava şartlarının uygun olmadığını aktaran Memiş, şunları kaydetti:
"Bununla birlikte biz karadan ’tarama’ dediğimiz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dün gece hava şartları çok daha kötüydü. Buna rağmen ekiplerimiz az önce saymış olduğumuz AFAD ekiplerimiz, Sahil Güvenliğimiz, Kıyı Emniyetimiz, jandarmamız, polisimiz, Deniz Kuvvetlerine bağlı ekiplerimiz, profesyonel arama kurtarma ekiplerimizle tarama faaliyetlerine aslında ara vermedik. Yani karadan tarama faaliyetlerimiz devam etti. Ancak denize açılmak veyahut havada helikopterin veya uçağın arama kurtarma veya tarama çalışması yapması pek mümkün olmadı. Yalnız gündüz saatlerinde siz de uçağı, helikopteri gördünüz. İHA’lar da bölgeyi tarıyorlar. Hava şartları el verdiği müddetçe arama kurtarma çalışmalarına inşallah tekrardan devam edeceğiz."

213 iş yeri zarar gördü
Toplamda 310 ihbar aldıklarını anlatan Memiş, "Ancak ihbar sayıları artabilir ve bizim tehditlerimiz devam ediyor. Elimizde yapmış olduğumuz tespitler var. Bu ihbarların tamamını değerlendirdik ve ilk zarar tespiti diyoruz. İlk zarar tespitinde 225 çatı hasarı, 10 konut zararı, 213 de iş yeri zararını bizzat biz de tespit ettik. Bunların giderilmesi noktasında çaba içerisindeyiz. Yani biz vatandaşlarımızın zararlarını giderme noktasında yani müsterih olsun vatandaşlarımız elimizden geleni yapacağız. Biz AFAD olarak anlık meteorolojik verileri takip ediyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bizlerle paylaşıyor. Biz de hemen bütün Türkiye’yle bu verileri paylaşıyoruz. Gün içerisinde iki farklı zamanda değerlendirme yapıyor meteoroloji yetkilileri, mühendisleri. En son verilere göre, en son yapılan paylaşıma göre, bu bölgemiz için yarın ve ondan sonraki gün için olumsuz bir durum yok. Yani yeşil görünüyor harita. Artık bu bütün vatandaşlarımız bu haritayı biliyorlar. Yani sarı veyahut da turuncu, hatta Allah korusun kırmızı ikaz yok. Yarın ve öbür gün için bu bölgede hava şartları, en azından yağış anlamında uygun gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Van, Hakkari, Şırnak’ta turuncu alarmın devam edeceğini vurgulayan Memiş, şu ifadelere yer verdi:
"Yarın için böyle bir durum söz konusu. O bölgede de bütün arkadaşlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız, jandarmamız, polisimiz, devletin bütün birimleri, bakanlıklarımızın tamamı alarm seviyesinde, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının bütün yetkilileri alarm seviyesinde, teyakkuz halindeler. Yine deprem bölgesinde de biliyorsunuz 200 bin konteyner bulunmakta. Yaklaşık 620 bin vatandaşımız konteynırlarda yaşıyor. Geçici konaklama yerleri buralar biliyorsunuz. Allah’a şükürler olsun çok yoğun bir yağış olmasına rağmen münferit birkaç böyle konteynırlarımızda su baskınları oldu ama çok büyük bir sorun da yaşamadık şükürler olsun. Bunu da ifade etmek isterim."

Vali Hacıbektaşoğlu: "11 gemi personelini arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor"
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu da Zonguldak merkez, Ereğli, Kozlu ve Kilimli ilçelerinde fırtına ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Ereğli ilçesinde metrekareye 125 kilogram, Zonguldak merkezde metrekareye 85 kilogram yağış düştüğünü belirten Vali Hacıbektaşoğlu, "Bu hiç görülmemiş özellikle Ereğli’de kasırga üzerinde bir fırtına olayı yaşadık. Bu çok ciddi zararlara yol açtı, su taşkınlarına yol açtı. Rüzgarın etkisiyle dalgalar denizde 8-9 metreye kadar yükseldi. Bunun sonucunda üç gemimiz bundan etkilendi. Bu etkilenen gemilerin ikisi Ereğli limanımızın içindeydi. Bunlardan bir tanesi kırıma uğradı. 13 mürettebatı kurtarıldı. Diğer gemi yedeklenerek güvenlikli bir şekilde iskeleye yaklaştırıldı. Ancak Ereğli Limanı dışında, menderek dışında demirleyen Kafkametler isimli Türk bayraklı gemi maalesef demir tarayarak liman mendireğine çarpmıştır ve kırıma uğramıştır" dedi.
Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:
"Geminin kayalıklara çarpmasından ve kırıma uğramasından itibaren bütün kabiliyetlerle Karadeniz Bölge Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin termal kameralarla, gece görüş dürbünleriyle ve karadan gözetlemeyle 25 metrenin altına düşmesine rağmen hem teknik kabiliyetler, hem insan arama kurtarma kabiliyetleriyle izlenmeye alınmıştır. Tabii o saatten bu yana hava koşullarının, deniz koşullarının el verdiği ölçüde arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Sabah saatlerinde maalesef bir gemi personeli, bir mürettebatımızın liman içerisinde cansız bedenine ulaşılmıştır. Diğer 11 gemi personelini arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor."
Arama kurtarma çalışmalarının ilk andan itibaren hava koşulları ve deniz koşulları müsaade ettiği ölçüde devam ettiğini anlatan Hacıbektaşoğlu, "Bugün iki karakol uçağı, bir helikopterle havadan arama tarama, gözetleme çalışmaları devam etmiştir. Yine denizde liman içerisinde, liman dışında hava şartları çok deniz araçlarının hareket etmesine uygun değildi. 4 botla çalışmalar devam etti. Şu anda yine karadan çalışmalar gözetleme çalışmaları, tarama çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar aralıksız devam edecek. 11 denizcimize, 11 gemi personeline ulaşıncaya kadar devam edecek" dedi.
Vali Hacıbektaşoğlu, zarar gören esnafın zararının giderileceğini, valiliğe aktarılan 50 milyon liranın cuma günü, en geç pazartesi günü zarar gören vatandaşların hesaplarına yatacağını kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar da yarın hava şartlarının daha uygun olacağını tahmin ettiklerini, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, zarar gören vatandaşların zararının telafisinin yapılacağını belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Aralık Pazar
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
06:28
  Güneş
08:00
  Öğle
12:49
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te bir kişinin öldüğü bıçaklı kavganın görüntüleri ortaya çıktı

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Asayiş

Karabük’te Kasım Ayı Suç ve Olay İstatistikleri Açıklandı

Video Haberler

SAFRANBOLU ROMANI KİTAP FUARINDA

blank

KARABÜK GENÇLERBİRLİĞİ KAPTANI 100’LERDE

blank

Gündoğdu: “Karabük Sağlıkta Alarm Veriyor”

blank

KBÜ’de Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. Yılına Özel Program

blank

Vali Yavuz’dan Esnaf ve Vatandaş Ziyareti

blank

Yenice Ormanları’nın Ekoturizm Potansiyeli Görüşüldü

blank

Acat’ın KOAH Balon Tedavisi Ulusal Medyada Geniş Yer Buldu

blank
Asuman Doğan tarafından
14 Aralık, 2025 14:50 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

SAFRANBOLU ROMANI KİTAP FUARINDA

Yazar Tuğba Turan’ın “Safranbolu’da Bin İkinci Gece” adlı romanı, 42. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarla buluşacak.

13-21 Aralık 2025 tarihleri arasında düzenlenecek fuar kapsamında Turan, 20 Aralık 2025 Cumartesi günü saat 12.00-14.00 arasında Yitik Ülke Yayınları standında (7. Salon 727 B) imza ve tanıtım etkinliğine katılacak.

Safranbolu’nun tarihsel dokusu ve kadın hikâyeleri etrafında şekillenen romanda, gelenek, sessizlik ve geçmişle yüzleşme temaları ön plana çıkıyor. Polisiye gerilim unsurlarıyla örülü eser, okuru hem geçmişe hem de bugüne taşıyan atmosferiyle dikkat çekiyor.

Yazar Tuğba Turan, romanla bağlantılı olarak bir müzik çalışmasının da hayata geçirildiğini belirterek,
“Safranbolu’da Bin İkinci Gece romanımda bir şarkıcı, onun da bir şiiri vardı. Bu şiir müzisyenimiz Ahmet Sunman tarafından bestelendi ve seslendirildi. Merve Terzioğlu klibimizi kurguladı. Ortaya bu şarkı çıktı.” ifadelerini kullandı.

“KALPTEN MERMER” adlı eserin sözleri Tuğba Turan’a, bestesi ise Ahmet Sunman’a ait. Roman ve şarkı, Safranbolu’nun kültürel hafızasını edebiyat ve müzik aracılığıyla bir araya getiriyor. Tuğba Turan’ın Safranbolu’da Bin İkinci Gece adlı romanının fuar süresince yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Aralık Pazar
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
06:28
  Güneş
08:00
  Öğle
12:49
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te bir kişinin öldüğü bıçaklı kavganın görüntüleri ortaya çıktı

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Asayiş

Karabük’te Kasım Ayı Suç ve Olay İstatistikleri Açıklandı

Video Haberler

SAFRANBOLU ROMANI KİTAP FUARINDA

blank

KARABÜK GENÇLERBİRLİĞİ KAPTANI 100’LERDE

blank

Gündoğdu: “Karabük Sağlıkta Alarm Veriyor”

blank

KBÜ’de Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. Yılına Özel Program

blank

Vali Yavuz’dan Esnaf ve Vatandaş Ziyareti

blank

Yenice Ormanları’nın Ekoturizm Potansiyeli Görüşüldü

blank

Acat’ın KOAH Balon Tedavisi Ulusal Medyada Geniş Yer Buldu