Reklam
Reklam

Kaya Mezarından Çobanların Tanrısı işli yüzük çıktı

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Ekim, 2021 11:03 tarihinde yayınlandı
0

Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda nekropolde yer alan kaya mezarında da Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı, “PAN” karakteri işli yüzük bulundu.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde 18 yıl önce başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve  Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent  Doktor Ersin Çelikbaş, başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıkartıldı. Nekropolde yer alan kaya mezarında  Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait demir yüzük bulundu. Yüzüğün üzerindeki akik taşında mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı “PAN” karakterin işlendiği görüldü. Yüzük, Antik Kent içerisinde yer alan arkeoloji laboratuvarında incelemeye alındı.

Çelikbaş şöyle dedi: Kaya mezarlarının içerisinden bize çeşitli buluntularda geldi. Bu buluntulardan bir tanesi demir yüzük. Demir yüzüğün taş bölümünde bir akik taş var ve akik taşa negatif bir şekilde işlenmiş bir figür var. Figürün mitolojide ‘Pan’ olarak adlandırılan fantastik yaratık olduğunu görmekteyiz. “PAN” mitolojide kırların, çobanların ve satirlerin tanrısıdır. “PAN”  yarı keçi yarı insan şeklinde bir fantastik yaratıktır. “PAN” olduğunu gösteren  unsurlar mevcut. Bu yüzüğün önemi M.S 2. Yüzyıla ait. Yani günümüzden 1800 yıl öncesine ait bu yüzüğe işlenen figür, gözle görülemeyecek kadar küçük olmasına rağmen 1800 yıl önce işlenebilmiş. Bu da o dönemin ne kadar yüksek bir sanatının olduğunu gösteren bir detay’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin

Tosya’da güreş sahasını yenileme çalışmaları sürüyor

tosyada gures sahasini yenileme calismalari suruyor qUTs5Wrv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde güreş sahasının modern, konforlu ve işlevsel hale getirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor.

Ata sporu güreşin önemli merkezlerinden biri olan Tosya ilçesinde yürütülen proje kapsamında çalışmalar devam ediyor. Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, çalışmaları yerinde inceleyerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Proje çerçevesinde 180 metrekare kullanım alanına sahip 2 katlı sosyal tesis ile 240 metrekare büyüklüğünde ve 225 seyirci kapasiteli protokol tribünü inşa ediliyor. Sosyal tesisin zemin katında 14 duş, 10 tuvalet ve 35 metrekare soyunma odası yer alırken, üst katında sporcular ve misafirler için dinlenme salonu bulunacak. Protokol tribününün bodrum katında ise 9 tuvalet ve çay ocağı yer alacak.

Sporcuların ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiği projeyle birlikte vatandaşların da müsabakaları daha konforlu bir ortamda izleyebilmesi amaçlanıyor.

Kısa sürede tamamlanması planlanan çalışmalarla güreş sahasının Tosya’ya yakışır modern bir görünüme kavuşturulması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin