Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Ekim, 2021 11:03 tarihinde yayınlandı
0

Kaya Mezarından Çobanların Tanrısı işli yüzük çıktı

Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda nekropolde yer alan kaya mezarında da Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı, “PAN” karakteri işli yüzük bulundu.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde 18 yıl önce başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve  Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent  Doktor Ersin Çelikbaş, başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıkartıldı. Nekropolde yer alan kaya mezarında  Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait demir yüzük bulundu. Yüzüğün üzerindeki akik taşında mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı “PAN” karakterin işlendiği görüldü. Yüzük, Antik Kent içerisinde yer alan arkeoloji laboratuvarında incelemeye alındı.

Çelikbaş şöyle dedi: Kaya mezarlarının içerisinden bize çeşitli buluntularda geldi. Bu buluntulardan bir tanesi demir yüzük. Demir yüzüğün taş bölümünde bir akik taş var ve akik taşa negatif bir şekilde işlenmiş bir figür var. Figürün mitolojide ‘Pan’ olarak adlandırılan fantastik yaratık olduğunu görmekteyiz. “PAN” mitolojide kırların, çobanların ve satirlerin tanrısıdır. “PAN”  yarı keçi yarı insan şeklinde bir fantastik yaratıktır. “PAN” olduğunu gösteren  unsurlar mevcut. Bu yüzüğün önemi M.S 2. Yüzyıla ait. Yani günümüzden 1800 yıl öncesine ait bu yüzüğe işlenen figür, gözle görülemeyecek kadar küçük olmasına rağmen 1800 yıl önce işlenebilmiş. Bu da o dönemin ne kadar yüksek bir sanatının olduğunu gösteren bir detay’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
kurban bayrami oncesinde zehir tacirlerine buyuk darbe 6 gozalti ircQYPrM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 12:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Kurban Bayramı öncesinde zehir tacirlerine büyük darbe: 6 gözaltı

Kastamonu’da bayram öncesinde 4 farklı adrese eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda çok sayıda uyuşturucu ele geçirilirken, 6 şüpheli ise gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin dikkatli ve kararlı çalışmaları sonucunda 4 farklı adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirilen operasyonda yapılan aramalarda 9 bin 187 adet sentetik ecza, 49,46 gram bonzai, 12,89 gram esrar, 3 adet uyuşturucu aparatı, uyuşturucudan elde edildiği değerlendirilen 50 euro ve 38 bin 795 TL, 1 kurusıkı tabanca ve 1 adet şarjör, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 84 adet dolu av tüfeği kartuşu ve çok sayıda boş kartuş, 3 adet fişek kemeri, yaklaşık 100-110 gram barut, kartuş yapımında kullanılan kurşun parçaları, saçmalar ile alet ele geçirildi. Yakalanan uyuşturucu maddelerin bir kısmı aracın sigorta bölümüne saklanırken, bir kısmı da bavulda ve mutfakta tezgah altında paketlerle zulalanmış halde bulundu.

Operasyonda 6 şüpheli şahıs gözaltına alındı.

Emniyet’ten yapılan açıklamada, halkın huzur ve güvenliği için uyuşturucu madde ticareti ve suç unsurlarına yönelik mücadeleye bundan sonrada kararlılıkla devam edileceği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin