Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Ekim, 2021 11:03 tarihinde yayınlandı
0

Kaya Mezarından Çobanların Tanrısı işli yüzük çıktı

Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda nekropolde yer alan kaya mezarında da Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı, “PAN” karakteri işli yüzük bulundu.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde 18 yıl önce başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve  Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent  Doktor Ersin Çelikbaş, başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıkartıldı. Nekropolde yer alan kaya mezarında  Milattan önce 3500’lerde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne ait demir yüzük bulundu. Yüzüğün üzerindeki akik taşında mitolojiye göre kırların, çobanların ve satirlerin tanrısı “PAN” karakterin işlendiği görüldü. Yüzük, Antik Kent içerisinde yer alan arkeoloji laboratuvarında incelemeye alındı.

Çelikbaş şöyle dedi: Kaya mezarlarının içerisinden bize çeşitli buluntularda geldi. Bu buluntulardan bir tanesi demir yüzük. Demir yüzüğün taş bölümünde bir akik taş var ve akik taşa negatif bir şekilde işlenmiş bir figür var. Figürün mitolojide ‘Pan’ olarak adlandırılan fantastik yaratık olduğunu görmekteyiz. “PAN” mitolojide kırların, çobanların ve satirlerin tanrısıdır. “PAN”  yarı keçi yarı insan şeklinde bir fantastik yaratıktır. “PAN” olduğunu gösteren  unsurlar mevcut. Bu yüzüğün önemi M.S 2. Yüzyıla ait. Yani günümüzden 1800 yıl öncesine ait bu yüzüğe işlenen figür, gözle görülemeyecek kadar küçük olmasına rağmen 1800 yıl önce işlenebilmiş. Bu da o dönemin ne kadar yüksek bir sanatının olduğunu gösteren bir detay’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda zehir tacirlerine gozalti 831 gram metamfetamin ele gecirildi qJu1bzCr
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Samsun’da zehir tacirlerine gözaltı: 831 gram metamfetamin ele geçirildi

Samsun’un Atakum ilçesinde narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda 831 gram metamfetamin ile çok sayıda suç unsuru ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yaptığı değerlendirilen şahıslara yönelik Atakum ilçesinde operasyon gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan F.M.O. (30) ve E.K.Y. (21) isimli şahısların araçlarında ve ikametlerinde yapılan aramalarda 831 gram metamfetamin, 75 adet sentetik ecza, 1 hassas terazi ve 1 pompalı tüfek ele geçirildi. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin