Samsun’un Kavak ilçesinde tesirli olan ağır kar yağışıyla birlikte ilçe merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye, kırsal mahallelerde ise 30 santimetre ulaştı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü dün gece saatlerinden itibaren Orta Karadeniz’in iç ve yüksek kısımlarında (300 metre rakım ve üzeri) kar yağışının tesirli olacağını bildirmişti. Kavak ilçesinde dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı sonucu ilçe beyaz örtüyle kaplandı. Kar yağışı nedeniyle beyaz gelinliğini giyen ilçenin merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Kırsal mahallelerde ise kar kalığını 30 santimetreyi buldu. Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları takımları, ulaşımda aksama yaşanmaması için kar temizleme çalışması başlattı.
Bakan Yumaklı: “Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için vatandaşlara davette bulunarak, "Hava sıcaklıklarının olağandışı bir halde artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında muhakkak ateş yakmayın" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı münasebetiyle memleketi Kastamonu’yu ziyaret etti. Kastamonu Valiliği’nde düzenlenen bayramlaşma merasimine katılan Yumaklı, vatandaşların bayramını kutladı. Bakan Yumaklı, Vali Meftun Dallı’yla da bir ortaya geldi. Vali Dallı’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Yumaklı, ardından AK Parti Kastamonu Başkanlığında partililerle buluştu. Kastamonu Valiliğinde açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için davette bulundu.
"Güçlü ve büyük Türkiye gayesinde tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim tabir ediyoruz"
Birlik ve beraberliğin değerinden bahseden Bakan Yumaklı, "Birlik ve beraberlik kıymetli, yalnızca Kastamonu’da değil, bütün dünyada değerli lakin en kıymetlisi de ülkemiz için bilhassa terörsüz Türkiye emellerine artık herkesin çok fazla inandığı ve bununla ilgili artık o makûs günler geride bıraktığımızın şuuru münasebetiyle yeni maksatlar, ülkemizin ve milletimizin gelişmesi için neler yapılabileceğimize dair ne yapılabilecekse, artık yeni projeler oluşturma iklimi de bizleri son derece mutlu ediyor. Fakat yalnızca bizim ülkemiz için değil mazlumların ve mağdurların olduğu coğrafyalarda da inşallah barış en kısa vakitte gelir. Bilhassa İslam dünyasının birlik ve beraberliği bunu sağlamış olur, bunun içinde dua ediyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye amacında tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim tabir ediyoruz. Bilhassa Türkiye’nin bir umut noktası olması, ülkemizin bir barış adası olması, bütün ülkelerin sorunlarını adaletli bir formda kendilerine teklifler sunulacağından hareketle hem Türkiyemize hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza olan teveccühlerle bugünlerde Türkiye’nin bu manada değerini ortaya çıkarmış vaziyettedir. Bilhassa yanı başımız da bulunan Suriye konusundan başlamak üzere tekrar dünya için büyük bir tehdit arz eden Ukrayna-Rusya savaşı da inşallah bu barış gayretleriyle birlikte o ülke halkalarının aldıkları sorumlulukla sona ermiş olur" dedi.
"Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım"
Orman yangınları için vatandaşların farkındalığının değerli bir önleyici öge olduğuna dikkat çeken Yumaklı, "Kurban Bayramları çoklukla sıcak havalara denk geldi. Kastamonu’dan bütün Türkiye’ye bütün vatandaşlarımıza bilhassa hava sıcaklıklarının olağandışı bir biçimde artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında katiyen ateş yakmayın. Yangın çıkmak için sebep arıyor, bunu söndürmek için o uğraşı hakikaten vakit zaman hepimizin yüreklerini dağlayan imgelere sebep oluyor. Yalnızca bir ağaç yangınından bahsetmiyoruz, ormanda yaşayan her türlü canlının hayatını kaybetmesinden bahsediyoruz. Bilhassa yangına hassas bölgeler başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafında kesinlikle lakin kesinlikle ormanlık alanlarda ya da ormanlık alanlara yakın yerler başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızdan özel bir hassasiyet istirham ediyoruz. Diliyorum ki bu sene orman yangınları açısından ülkemiz için hepimizin gurur duyacağı bir tablo ile sonlanmış olsun. Ben tekrar bayramınızı tebrik ediyorum, sizin nezdinizde öncelikle Kastamonuluların, akabinde tüm ülkemizin ve İslam aleminin bayramlarını kutluyorum" diye konuştu.
Vali Meftun Kısımlı da vatandaşların Kurban Bayramını kutladı.
Bayramlaşma programına Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci ile Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ve Taşköprü Belediye Lideri Hüseyin Arslan da katıldı.
Bakan Yumaklı’nın konuşmasının akabinde Vilayet Müftüsü Bekir Derin tarafından dua edildi.