blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ağustos, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Kastamonu’da, Rusya’dan gelen polen tespit edildi: Polen alerjisi olanları ağustos ve eylül aylarında etkiliyor

Kastamonu Üniversitesi tarafından yaklaşık 3 yıldır yürütülen çalışma sonucunda, Rusya üzerinden gelen ambrosia poleni tespit edildi. Polen alerjisi olan bireylerde, ağustos ve eylül aylarında öksürük, burun akıntısı, beğenilen yanma, kızarıklık üzere tesirlere sebep olabildiği belirtildi.
Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi tarafından yapılan polen araştırmasında, Rusya üzerinden gelen ambrosia poleni tespit edildi. 2022 yılında Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı ve Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter’in yürütücülüğünde, doktora öğrencileri Oktay Bıyıklıoğlu, Serhat Karabıçak ve yüksek lisans öğrencisi Derya Keleşoğlu tarafından hazırlanan proje çerçevesinde, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine aygıt yerleştirildi. 2022 yılında İnebolu Meslek Yüksekokulu’nun çatısına yerleştirilen aygıt sayesinde atmosferdeki polenler tespit edildi. Türkiye’de birinci sefer otomatik polen sayım aygıtının kullanıldığı çalışmada Kastamonu atmosferindeki polen ve spor çeşitliliği ve yoğunluğu neredeyse anlık olarak tespit edilmeye başlandı. Yürütülen çalışma sonucunda, Rusya üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığı tespit edilen ambrosia poleni tespit edildi. Havada uçan ve insanlarda alerji semptomlarına neden olan küçük parçacıklardan oluşan polenin; öksürük, burun akıntısı ve boğazda kaşıntı üzere tesirlere sebep olduğu belirtildi.

"Ağustos ve eylül aylarında öksürük, burun akıntısı, kızarıklık üzere etkenlerin ambrosia poleninden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz"
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Palinoloji Araştırma Kümesi doktora öğrencisi Serhat Karabıcak, "Cihaz içerisinde bant var ve yapışkan bir yapısı var. Atmosferdeki spor ve polenleri bu halde yakalıyoruz. Bunların içerisinde Rusya tarafından gelen bir polen var. Ambrosia poleni diyoruz. Ülkemizde çok yaygın değil. Bir tek Düzce tarafında tanımlama yapılmış ancak Kastamonu’ya yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Muhakkak devirlerde bilhassa ağustos ve eylül aylarında öksürük, burun akıntısı, beğenilen yanma, kızarıklık üzere etkenlere neden oluyor. Bundan ötürü da bunun ambrosia poleninden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bu poleni de üniversitemize kurduğumuz bu aygıtlar sayesinde tespit ettik. Artık de İnebolu’ya gelip aygıtın değişimini ve bakımlarını yaptık ve yeni haftaya hazır hale geldi" dedi.

"Avrupa’da çok araştırılan lakin Kastamonu’da kaydı yaygın olmayan ambrosia polenini tespit ettik"
Ambrosia poleninin Avrupa’da çok fazla araştırılmasının yapıldığını ve Kastamonu’da da şu ana kadar bir kaydının olmadığını söyleyen Karabıçak, "Atmosferde bilhassa ağustos ve eylül aylarında dominant bir formda bu polene rastlamaktayız. Bunun da giriş kapısı olarak Kastamonu’nun İnebolu ilçesi gözükmektedir. Bu polenler bilhassa Rusya tarafından, Kırım üzere yerlerden geliyor. Bu bölgelerde bu bitki çok derecede yaygın bir halde bulunmaktadır ve istilacı bir çeşit olarak geçmektedir. Bilhassa bu istilacı cinsin polenleri de beşerler için alerjik bir düzeye çıkartmaktadır. Bizler de bunların takibini gerçekleştiriyoruz. Bizim temel hedefimiz atmosferdeki tozlaşma dediğimiz mevsimini ortaya çıkartmaktır. Bilhassa nisan, mayıs ve haziran devirlerinde çok bir polen salımı olmaktadır. Bitkiler tarafından ve bu polen çeşitliliğinin hangi bitkiden geldiğini, hangi saatlerde bu bitkilerin dominant olarak ortaya çıktığını bu aygıt sayesinde tespit etmekteyiz" diye konuştu.
Elde edilen bilgileri laboratuvar ortamında inceleyip doğruluğunu ölçtükten sonra web sitesinde fiyatsız biçimde yayınladıklarını söyleyen Karabıçak, "Laboratuvarımızda da cihazımızdan aldığımız numunelerle tanımlama yaparak doğruluk hissesini ölçüyoruz. Laboratuvarımızda mikroskopta polenleri inceliyoruz. Otomatik sayım cihazımızdan aldığımız ve doğruluk hissesini ölçtüğümüz polenlerle ilgili bilgileri de son olarak üniversitemizin web sitesinde halka açık olan kısmında yayınlıyoruz. Web sitemizde görüldüğü üzere ağaç, çimen, küf ve ot ya da çalı polenlerini görebiliyoruz. Bu bilgiler ayrıyeten saatlik olarak güncelleniyor" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
20 Aralık, 2025 14:46 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük’te Demir Çelik Sanayi Müzesi İçin İlk Adım Atıldı

Vali Mustafa Yavuz’un himayelerinde yürütülen “Tabiat Karabük” Projesi kapsamında; ilimizde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkiler ile Karabük’ün bitki ve biyoçeşitliliğinin sistematik şekilde kayıt altına alınması amacıyla Herbaryum Müzesi kurulmasına yönelik değerlendirme toplantısı, Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Vali Yardımcısı Meral Batı Demirbaş, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Oflaz, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ramazan Erakman ve Şube Müdürü Hüseyin Emre Erol, Müze Müdürü Erdal Acar, BAKKA Karabük Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Şakir Adem Yazıcı katıldı.

Toplantıda, Karabük’te yetişen tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilin biyoçeşitliliğinin bilimsel yöntemlerle tespit edilmesi, sınıflandırılması ve kayıt altına alınarak kalıcı bir arşiv haline getirilmesi amacıyla kurulması planlanan Herbaryum Müzesi ele alındı. Müzenin, ilin zengin bitkisel biyoçeşitliliğini koruma altına alarak bilimsel çalışmalar için önemli bir referans merkezi olacağı vurgulandı.

Herbaryum Müzesi’nin, doğayla uyumlu kalkınma anlayışı çerçevesinde Karabük’ün doğal mirasını korumayı ve görünür kılmayı hedefleyen Tabiat Karabük Projesi’nin önemli bir parçası olduğu ifade edildi. Ayrıca, Karabük’ün sahip olduğu doğal değerlerin kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığı, bu çalışmanın üniversiteler, kamu kurumları ve ilgili paydaşlar için güçlü bir altyapı oluşturacağı bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin