Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2024 04:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da prostat büyümesi için endoskopik rezum ameliyatı

Kastamonu’da prostat büyümesi olup kullandığı ilaçlardan fayda göremeyen hastalar için endoskopik rezum ameliyatı yapılmaya başlandı.
Kastamonu’da prostat büyümesi sebebiyle kullandığı ilaçlardan fayda göremeyen hastalar kapalı ameliyat olabilecek. Özel Kastamonu Anadolu Hastanesinde prostat büyümesi olup kullandığı ilaçtan fayda görmeyen hastalar için endoskopik (kapalı) rezum ameliyatı yapılıyor.
Rezum yöntemi hakkında bilgilendirmede bulunan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Rezum, prostat içine endoskopik cihazla sıcak su buharı vererek prostatın küçültülmesidir. Radyofrekans enerjisi ile oluşturulmuş özel su buharı enerjisi kullanılarak büyümüş prostat dokusunun küçültülmesidir. Prostat kanseri olmayan, prostat büyümesi olan ancak ilaçlardan fayda görmeyen 80 gramdan daha büyük olmayan prostatı olan hastalara Rezum uygulanır. Rezum tekniğinin en önemli avantajlarından biri anestezi yönünden riskli hastalara spinal (belden aşağısının uyuşturulması) veya lokal (bölgesel anestezi) ile yapılabilmesidir. Prostatın büyüklüğüne göre süre değişmekte olup, ortalama 15 dakika sürmektedir” diye konuştu.
Ortalama 1 gün yatış gerektiren ameliyatın ardından 3 ay içerisinde prostatın küçülmeye başladığını belirten Turkan, “Hastalar ameliyat sonrası yaklaşık 3-10 gün arası sondalı kalırlar. Prostatın küçülmesi ameliyattan sonra 3 ay süre ile devam eder. Rezum yönteminin sağladığı avantajlar ise lokal veya spinal anestezi ile uygulanabilir. Cinsel fonksiyonlar zarar görmez. Kanama olmaz ve hastanede yatış süresi çok kısadır, ortalama 1 gündür. Prostat kanseri olan hastalar, prostat iltihabı olan hastalar, penil protezi olan hastalar ve yapay sfinkteri olan hastalara rezum ameliyatı yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geri dönüşümde yapay zeka çözümü küresel sahnede öne çıkıyor

Türkiye merkezli teknoloji teşebbüsü Loopbot, yapay zeka takviyeli atık ayrıştırma sistemiyle sürdürülebilir atık idaresi alanında çığır açıyor. TÜBİTAK 1512 BİGG dayanağıyla 2022 yılında İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi bünyesinde kurulan ve bugün çalışmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi Teknopark’ta sürdüren şirket, küresel pazarda büyüme gayesiyle değerli adımlar atıyor.
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Loopbot İleri Teknoloji A.Ş’nin kurucu ortağı Emirhan Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme ve imaj sürece teknolojileri sayesinde atıkları gerçek vakitli olarak tanıyıp ayırabiliyoruz. Bu prosedür, hem daha yüksek ayrıştırma hassasiyeti sağlıyor hem de operasyonel maliyetleri düşürüyor. Ayrıyeten çevresel tesirleri de en aza indiriyoruz" dedi.

Guiss.AI ile ileri teknoloji çözümler
Firmanın geliştirdiği Guiss.AI eserinden de bahseden Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme, imaj sürece ve robotik teknolojilerini bir ortaya getirdiğimiz bu sistem, 5 kilogram taşıma kapasitesine ve 1600 mm çapında bir çalışma alanına sahip. Türkiye’deki birçok müracaat ortasından Akıllı Kentler Hızlandırma Programı’nda birinci 10 teşebbüs ortasında yer alarak, Gelecek Vadeden Teşebbüsler müsabakasında Teknolojiye İstikamet Veren Teşebbüs Ödülü’nü almak bizim için kıymetli bir başarı" tabirlerini kullandı.
Loopbot’un yüksek verimliliğe sahip yapay zeka takviyeli sisteminin sağladığı avantajlar dikkat çekiyor. Sistem, manuel, işçi gücüne dayalı, ayrıştırma süreçlerinde dakikada 25 atık ayrıştırabilen bir emekçiye kıyasla dakikada 75 atık ayrıştırabiliyor. Bu da insan gücüne kıyasla yaklaşık üç kat daha süratli bir performans manasına geliyor. Otomasyonun sağladığı bu verimlilik, işletmelerin işçi gereksinimini yüzde 50’ye kadar azaltarak iş gücü tasarrufu sağlıyor. Ayrıyeten, gelişmiş algoritmalar sayesinde yüzde 95’in üzerinde doğrulukla ayrıştırma yapabilen Loopbot, vakitle bu oranı yüzde 99.5’e kadar çıkarabiliyor. Tüm bu özellikler, sistemin 24 saat kesintisiz çalışabilmesiyle birleşerek sürdürülebilir üretime katkı sağlıyor.

Yatırımlar ve memleketler arası açılım süreci
Yatırım süreçlerine de değinen Ayçiçek, "Burkasan Plastik Ambalaj Geri Dönüşüm Tesisi ile demo heyetim muahedesi yaptık. Ayrıyeten 2025 RePlast Fuarı’na katılarak sektörel ağımızı genişletmeyi ve satış potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz. Dubai ve İran merkezli geri dönüşüm firmalarıyla da sipariş görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Türkiye’nin önde gelen yatırım ağlarıyla temas halinde olduklarını aktaran Ayçiçek, yatırım süreci tamamlandığında AR-GE çalışmalarını hızlandıracaklarını ve grubu büyüteceklerini belirtti. Küresel pazarda daha güçlü bir formda yer almayı hedeflediklerini vurguladı.
Yeni jenerasyon modeller üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Ayçiçek, farklı atık cinslerine özel, modüler ve daha süratli sistemler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Bu çalışmalarla hem çevresel tesirin azaltılması hem de operasyonel verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
Loopbot, 2025 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen CES Fuarı’nda Türkiye Pavilyonu’nda yer alacak teşebbüsler ortasında seçildi. Bu gelişmenin, memleketler arası görünürlük açısından değerli bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Ayçiçek, yaptığı açıklamada, "Loopbot olarak Türkiye’den çıkan yüksek teknoloji donanım eserleriyle dünya pazarlarında kelam sahibi olmayı ve etraf dostu inovasyonlarımızla kesime taraf vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.