Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu’da özel bireyler ile anneleri, doğada ebru yaparak stres attı

Eğitim Yayın: 24.07.2024 00:45
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da yürütülen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi çerçevesinde özel bireyler ve anneleri doğada ebru yapı birlikte stres attı.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan’ın yürütücülüğünde ve TÜBİTAK 4008 programı çerçevesinde gerçekleştirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, özel bireylerin annelerine destek olmaya devam ediyor. Proje çerçevesinde özel bireylerin çocuklarının anneleri, Kastamonu Üniversitesi bünyesinde düzenlenen çeşitli atölye çalışmalarına katılarak hem meslek öğreniyor hem de hoşça vakit geçirme imkanı buluyor. Geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş coğrafi işaretli iğne oyası, ahşap boyama, takı tasarımı, çarşaf bağı ve taş baskı gibi el sanatlarını öğrenen özel birey anneleri, el sanatlarını öğrenirken ayrıca özel bireylerle daha kaliteli zaman geçirme fırsatı yakalıyorlar.

Özel bireyler ile anneleri, doğada hem ebru yaptılar hem de piknik yaparak eğlendiler

Kastamonu Üniversitesi’nin TÜBİTAK 4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Güçlü Anne, Güçlü Özel Birey” proje çerçevesinde özel birey ile annelerine “Çarşaf Bağlama Eğitimi” verildi. Özel birey çocuğa sahip 30 annenin katıldığı eğitimlerde çarşaf bağlama eğitimi 4 gün sürdü. Eğitmen Aynur Palabıyık tarafından verilen çarşaf bağlama eğitimlerinde özel birey anneleri, öğrenmede zorluklar yaşasa da iplik bağlamayı eğitimlerin sonunda öğrendi.

“Özel birey annelerimizin becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacak”

Projenin yürütücülüğünü yapan Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Havva Kaçan, özel birey annelerinin ruh sağlığını güçlendirmek için önemli etkinliklerin yapıldığını belirterek, “Taş baskı, takı tasarımı, seramik çalışmaları, doğada ebru sanatı, kendimle şefkatli yaklaşım, sanatın ruh sağlığına etkisi ve empatik yaklaşım atölyelerimizi tamamladık. Bugünde iplik bağlama eğitimlerimizi 4 günlük atölye çalışmalarının ardından devam ediyoruz. Çarşaf bağlama eğitiminin malzemeleri annelere verilecek ve 17 Ekim’e kadar iplik bağlama atölyemiz devam edecek. Ayrıca Eğitmen Aynur Palabıyık tarafından takipleri de yapılacak. Atölye çalışmalarımız ile projenin amaçlarından olan psikososyal destek sağlamanın yanında özel birey annelerimizin becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacak. Ayrıca becerinin kalıcılığını sağlamak amacıyla sürekliliğinin önemli olması için evde devam etmeleri amacına ulaşmada önemlidir. Özel birey anneleri Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde bir arada olmanın tadını çıkarmaya devam ediyorlar” dedi.

Özel birey anneleri ise projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, proje sayesinde hem el becerilerini geliştirdiklerini hem el sanatlarını öğrendiklerini hem de çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirdiklerini kaydetti.

Öte yandan, atölye çalışmalarında üretilen el sanatları ürünleri, projeye katılan anneler tarafından düzenlenen özel bir sergide de sergilenecek. Bu sergide, iğne oyası, ahşap boyama, takı tasarımı ve taş baskı gibi el emeği ürünler yer alacak.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi

Ekonomi Yayın: 07.09.2024 00:45
İhlas Haber Ajansı
Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi

Ordu’nun sahil kesimlerinde hasadı tamamlanan fındıkları kurutma ve seçme işlemleri sürüyor.

Ordu’da sahil kesimlerinde 5 Ağustos olarak belirlenen hasat sezonu neredeyse tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma ve seçme telaşına düştü. Üreticiler patoza verdikleri fındıkları güneşli havayı da fırsat bilerek hem harmanlarda kurutmaya çalışıyor, güneşin altında seçmeye çalışıyor. Üreticiler hırsızlık olaylarına karşı geceyi kurdukları çadırlarda geçirdiklerini belirtiyor.

“Hasat ve kurutma süreci meşakatli”

Sabire Toparlak isimli fındık üreticisi, hasadını yaptıkları fındığı hem kurutmaya çalıştıklarını hem de taş ve yabancı maddelerden temizlemek adına seçtiklerini söyledi. Bir süredir etkili olan yağışlı havanın fındık kurutmak isteyenleri zorladığını aktaran Toparlak, fındığın hasat sezonu gibi, kurutma ve seçme aşamasının da bir hayli zor olduğunu, bir haftadır çabaladıklarını belirtti.

“Yüksek kesimlerde kurumuyor”

Ulubey ilçesinde hasadını yaptığı fındığı Altınordu ilçesinde Kurutmaya çalışan Salih Duman, “Patoza verdik ve merkeze indirdik. Allah nasip ederse sonrasında kurutup manavlara teslim edeceğiz. Yüksek kesimlerde yağış olduğu için kurutması zor oluyor” dedi.

Ercan Duman ise zorlu geçen bir fındık hasat sezonunun ardından fındığı patoza verdiklerini ve kurutmaya çalıştıklarını aktardı.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455