Kastamonu’da 2024 yılında 2 bin 196 avcı kontrol edildi
Tabiat Muhafaza ve Milli Parlar 10.Bölge Müdürlüğü Kastamonu il Şube Müdürlüğü takımları tarafından 2024 yılında 2 bin 196 avcı denetim edildi.
Doğa Muhafaza ve Ulusal Parlar (DKMP) 10.Bölge Müdürlüğü Kastamonu il Şube Müdürlüğü takımları, Kastamonu’da kaçak avlanmanın önlenmesi için kontrollerini 2024 yılı boyunca sürdürdü. Gruplar tarafından 2024 yılı içerisinde yapılan kontrollerde 2 bin 196 avcı denetim edildi. Kontrollerde ilgili kanun ve kararlara uymadığı tespit edilen 102 şahsa, 625 bin 413 lira idari ve 481 bin 343 lira tazminat olmak üzere toplam 1 milyon 106 bin 756 lira para cezası uygulandı.
Denetimlerde 25 tüfek, 11 projektör, 4 ses aygıtı, 5 teyp, 6 akü, 2 ağ-tırıvırı ve avda kullanılan 5 adet araç-gerece mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere el konuldu.
Zirai don, Samsun’u fındık üretiminde zirveye taşıdı
Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye genelinde tesirli olan zirai donun bilhassa yüksek rakımlı bahçelerdeki fındık üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Yılmaz, don olayından öbür vilayetlere nazaran daha az etkilenen Samsun’un bu yıl 90 bin ton fındık üreterek tarihinde birinci sefer Ordu’yu geçip "Türkiye’nin en çok fındık üreten ili" olduğunu vurguladı.
Bu yıl Türkiye genelinde tesirli olan zirai don ve doğal afetler, bilhassa yüksek rakımlı fındık bahçelerinde önemli kayıplara yol açtı. Yüksek bölümlerde kayıp oranı artarken, düşük rakımlı alanlarda ziyan daha sonlu kaldı. Ordu ve Giresun’da rekolte kaybının çok yüksek olması, Samsun’un ise don olayından daha az etkilenmesiyle birlikte Samsun fındık üretiminde tarihinde birinci kere Türkiye’de 1. sıraya yükseldi. Yaklaşık 250 bin ton fındık üreten Ordu’nun rekoltesi don nedeniyle 60 bin tona düşerken, Samsun’da bu yıl yaklaşık 90 bin ton fındık üretildi. Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, zirai don nedeniyle bu yıl en çok fındık üretiminin Samsun’da yapıldığının altını çizdi.
"Bu yıl en çok fındık üretilen vilayet Samsun oldu"
Zirai don olayından öbür vilayetlere nazaran daha az etkilenen Samsun’un bu nedenle yılı en çok fındık üreten vilayet olarak kapattığını tabir eden Kemal Yılmaz, "Türkiye’de fındık üretiminin çok büyük bir kısmını Ordu ilimiz karşılıyordu. Bu sene vilayetlerimizde yaşanan bir doğal afet sonucu fındık üretimi de bundan olumsuz manada değerli oranda etkilendi. Ordu’da bu sene fındık rekoltesi 60 bin ton civarında gerçekleşti. Olağanda Ordu’da yıllık 200-250 bin ton fındık üretiliyordu. Samsun ise 125 bin hektar fındık alanı ile Türkiye’de fındık üretiminde kelam sahibi vilayetlerden bir tanesi. Yıllarca ikinci sırada geliyordu. Zirai don nedeniyle bu sene Ordu’da fındık üretiminin önemli manada azalması, Samsun’un zirai don olayından az etkilenmesi nedeniyle fındıkta rekolte bakımından Samsun Ordu’yu geçti. Samsun’da 2025 yılı rekoltesi 90 bin ton olarak gerçekleşti. Bu sene için Samsun’da üretilen 90 bin ton fındıkla fındık üreten vilayetler içerisinde en yüksek fındık üretiminin gerçekleştiği ili Samsun oldu. Bu durumun Türkiye genelinde tesirli olan zirai don hadisesinden ötürü olduğunu da belirtmek gerekiyor" dedi.