Karabük Postası tarafından
21 Kasım, 2023 15:18 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu ve Bartın illerinde çadır yardımı

Kırsalda yaşayan ve geçimlerini göçer hayvancılık yaparak sağlayan 42 aileye konakladıkları yerlerde daha modern ortamda yaşamaları için yaşam çadırları dağıtımı yardımı yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Adana'nın Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Aladağ, Karaisalı ve Pozantı ilçelerinin rakımı 650 metreden yüksek dağ köylerinde yaşayan üreticilerin yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında üç ilçede toplam 42 aileye yaşam çadırı verildi. Daha önce konakladıkları yerde elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları için güneş paneli desteği yapılan Saimbeyli ilçesinde 11, Aladağ ilçesinde 11 ve Karaisalı ilçesinde 20 göçer hayvancılık yapan aileye daha ferah ortamda yaşamaları için yaşam çadırı dağıtıldı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, daha önce Adana'nın 5 ilçesinin proje kapsamında olduğunu, Aladağ ve Karaisalı ilçelerinin 2023 yılı içinde projedeki desteklerden faydalanmaya başladığını belirterek, “Projenin genel amacı kırsalda yaşayan, tarımsal ve hayvansal üretim yapan ailelerin refah seviyesinin yükseltilmesidir. Bu kapsamda daha önce göçer hayvancılık yapan ve yılın 6-7 ayını hayvanlarını otlatmak için sabit yaşadığı köyünden uzakta geçiren ailelere elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları için güneş paneli dağıtımı yapmıştık. Bu ailelere şimdi de daha modern ortamda, derme-çatma baraka veya çadırda yaşamaları yerine, her türlü iklim şartlarına dayanıklı, 31 metrekare yaşam alanı olan çadır dağıttık. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi ile üreticilerimize desteklerimiz devam edcek” dedi. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında 2023 yılı içinde 7 ilçede meralara hayvan gölgeliği yapımı, arıcılara malzeme dağıtımı, güneş paneli dağıtımı, nektarin, kivi, çilek bahçesi kurulumu, çapa motoru, benzinli tırpan, ceviz soyma makinesi, salça yapım makinesi gibi desteklemeler yapılmıştı. 2027 yılına kadar devam edecek olan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, Akdeniz bölgesinde Adana'nın yanı sıra Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Karadeniz bölgesinde ise Kastamonu, Bartın, Sinop, Çankırı illerinde yürütülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sıhhatinin yalnızca estetik değil, birebir vakitte genel sıhhatle direkt alakalı olduğunu belirterek, tertipli dermatolojik taramaların hayati kıymet taşıdığına dikkat çekti.
Cilt hoşluğunun bireyin dış görünümünün yanı sıra sıhhat durumunu da yansıttığını ifade eden Büyük Anadolu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, "Bakımlı ve sağlıklı bir cilt kişinin hem ruhsal hem fizikî sıhhatini olumlu tesirler. Dermatolojik taramalar yalnızca estetik tasalarla değil, önemli hastalıkların erken teşhisi için de gereklidir" dedi.

"Cilt kanserinde erken teşhis hayat kurtarır"
Cilt sıhhatinin sırf kozmetik bir problem olarak görülmemesi gerektiğini tabir eden Dr. Başar, "Dermatolojik kontroller, bilhassa cilt kanseri üzere önemli hastalıkların erken evrede teşhis edilmesine imkan sağlar. Güneş lekeleri ve benlerdeki değişiklikler kıymetlidir. Bu nedenle yılda en az bir kere cilt muayenesinden geçmek epeyce değerlidir" diye konuştu.

Genetik yatkınlık ve güneş tesirine karşı tarama önerisi
Güneşin ziyanlı tesirlerine ve genetik yatkınlıklara da değinen Dr. Başar, "Deri kanseri açısından risk taşıyan bireylerin sistemli denetim yaptırmaları, mümkün riskleri erkenden fark etmelerini sağlar. Güneş lekeleri, benlerdeki hal, renk ve boyut değişiklikleri kesinlikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir" tabirlerini kullandı.
Ciltteki değişimlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başar, "Unutulmamalıdır ki erken teşhis sırf cilt sıhhatini değil, hayat kalitesini de direkt tesirler. Bugün atılacak küçük bir adım, gelecekte büyük bir fark oluşturabilir" diyerek vatandaşları nizamlı denetim konusunda uyardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin