Reklam
Reklam
kastamonu universitesinden yenilikci biyomalzeme patent basarisi 7hwWu6I9
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu Üniversitesi’nden yenilikçi biyomalzeme patent başarısı

Kastamonu Üniversitesi’nin dayanağıyla üretilen biyomalzeme patentle tescillendi.

Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) takviyesiyle, “Toz Metalurjisi Prosedürü ile TiNbVMoCr Yüksek Entropi Alaşımının Biyomalzeme Olarak Üretimi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Patent sürecini muvaffakiyetle tamamlayan takımın başında Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akkaş bulunurken, başka buluşçular olarak Öğretim Vazifelisi Metin Çetin ve Doktora öğrencisi Gülseren Sakarya yer aldı. Buluş, biyomalzeme üretiminde yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.

Tescil edilen patent, yüksek entropi alaşımlarının (HEA) biyomalzeme üretiminde kullanılmasını hedefliyor. Bu karışım, biyo uyumlulukları ve dayanıklılıkları sayesinde tıbbi implant ve protezlerde kullanım potansiyeline sahip. Titanyum, niyobyum, vanadyum, molibden ve krom üzere elementlerden oluşan karışım, biyomedikal uygulamalarda kıymetli bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, patent tesciliyle ilgili yaptığı açıklamada, Kastamonu Üniversitesi’nin akademik çalışmalara ve araştırmalara verdiği değeri vurguladı. Rektör Topal, “Üniversitemiz, bilimsel üretkenliğini artırarak ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanındaki maksatlarına katkı sağlamaya devam ediyor. Patent tescili alan akademisyenimizi tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum. Ayrıyeten, bu süreçte göstermiş oldukları işbirliği ve dayanak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na da teşekkürlerimi sunuyorum” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 4
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Mayıs, 2026 16:04 tarihinde yayınlandı
0

Genç Sağlık-Sen’den Karabük’te “Özgür İrade” Vurgusu

Genç Sağlık-Sen Karabük teşkilatı, sağlık çalışanlarının özgür iradesiyle büyümeye devam ettiklerini belirterek kamuoyuna yönelik dikkat çeken bir açıklama yayımladı. Sendika, 2022 yılında başlayan teşkilatlanma sürecinin 2026 itibarıyla büyük bir başarı hikayesine dönüştüğünü ifade etti.

Açıklamada, sendikanın son dönemde yüzde 45’in üzerinde büyüme kaydettiği belirtilerek, bu yükselişin “sahada alın teri döken sağlık çalışanlarının tercihi” olduğu vurgulandı. Bazı çevrelerin sendikanın yükselişi karşısında algı operasyonlarına başvurduğu öne sürülen açıklamada, üyelik ve istifa dilekçeleri üzerinden ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde temsilcilerine ait üyeliğin sahte imzalarla başka bir sendikaya geçirildiğine yönelik ciddi iddiaların tespit edildiği belirtilerek, konu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

“Gerçekleri algıyla örtemezsiniz” denilen açıklamada, sağlık çalışanlarının baskılara rağmen özgür iradesiyle hareket ettiği kaydedildi.

Genç Sağlık-Sen’in Karabük genelindeki büyüme oranları ise şu şekilde paylaşıldı:

  • ADSM: yüzde 325
  • Yenice Devlet Hastanesi: yüzde 275
  • İl Sağlık Müdürlüğü: yüzde 54,4
  • Safranbolu Devlet Hastanesi: yüzde 33,8
  • Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi: yüzde 27,7
  • Eflani Devlet Hastanesi: yüzde 12,5

Açıklamada ayrıca Karabük Üniversitesi’nde yetkili sendika oldukları ve Aile ve Sosyal Hizmetler bünyesinde de önemli başarı elde ettikleri belirtilerek, sendikanın hizmet kolunun tamamında güç kazandığı ifade edildi.

Sendika yönetimi açıklamasını, “Bu mücadele bir sendikanın değil, sağlık çalışanının onurlu yürüyüşüdür” sözleriyle tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin