Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden Cezayir heyetine eğitim

Kastamonu Üniversitesi, Cezayir’deki Kasdi Merbah University of Ouargla idari işçisine yönelik verilen eğitim muvaffakiyetle tamamlandı.
Kastamonu Üniversitesi ile Cezayir’deki Kasdi Merbah University of Ouargla (KMU) ortasında imzalanan ikili iş birliği protokolü çerçevesinde, KMU idari çalışanına yönelik hizmet içi eğitim programı düzenlendi. Eğitimde, yükseköğretimde eğitim sistemlerinin dijitalleşmesi, laboratuvar idaresi, kalite garanti sistemleri, idare sistemlerinin akreditasyonu ve gayeye dayalı idare üzere hususlar ele alındı. Eğitim programının birinci günü, Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ndan Doç. Dr. Funda Terzi ve İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ihab Said İbrahim İbrahim tarafından gerçekleştirilen "Laboratuvar İdaresi, Bakımı ve Yapılan Bilimsel Faaliyetler" başlıklı sunumla başladı. Sunumda, laboratuvar aygıtlarının kullanımı, bakımı ve tahlil süreçleri üzere mevzular ele alındı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yücel ve İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ihab Said İbrahim İbrahim, "Hedefe Dayalı Yönetim" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İştirakçiler, maksat odaklı idare sistemlerinin temel bileşenlerini ve faaliyetlerin amaçlarla bağını ayrıntılı formda öğrenme fırsatı buldu.
Bilgi Süreç Daire Başkanlığı’ndan Murat Yayla ve İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ahmed Nureddin Kattan, "Eğitim Sistemlerinin Dijitalleşmesi" bahisli bir sunum yaptı. Sunumda, dijitalleşmenin tarihi, Kastamonu Üniversitesi’nde kullanılan sistemler ve dijitalleşmenin eğitim üzerindeki tesirleri ele alındı.
Eğitimin son gününde Kalite Koordinatörlüğü’nden Öğretim Vazifelisi Ayça Parıltı Aydoğan ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmed Nureddin Kattan’ın "Üniversitemizdeki Kalite Süreçleri" başlıklı sunumuyla tamamlandı. Sunumda, kalite süreçlerinin uygulanması ve takibi ile ilgili bilgiler aktarıldı. İştirakçiler, Kastamonu Üniversitesi’nin kalite süreçlerinden etkilendiklerini ve bu alanda iş birliği yapmayı istek ettiklerini belirtti.
Orogramın son gününde iştirakçilere sertifikaları takdim edildi. Sertifika merasimine Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Dış Bağlantılar Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu ile akademik ve idari işçi katıldı. İştirakçiler, varlıklı içerikli bu eğitim programından duydukları memnuniyeti lisana getirerek, iş birliğinin devam etmesi temennisinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyada 18’nci, Türkiye’de ilk: 4 yaprakçıklı aort kapağına TAVİ operasyonu

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 80 yaşındaki bir hastaya, ender görülen dört yaprakçıklı aort kapağı nedeniyle transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) yoluyla başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyon, bu özelliği taşıyan hadiseler ortasında dünyada 18’inci, Türkiye’de ise birinci olma özelliği taşıyor.
Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan Muzaffer Uslu (80), göğüs sıkışması ve baygınlık şikayetleriyle başvurduğu Merzifon Devlet Hastanesi’nden Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Tetkikler sonucu, olağanda üç yaprakçıklı olması gereken aort kapağının dört yaprakçıklı olduğu belirlendi. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, kapak değişiminin açık ameliyatla yüksek risk taşıması nedeniyle kapalı usul olan TAVİ süreciyle tahlil sağladıklarını söyledi.

"100 bin bireyde 4 görülüyor"
Doç. Dr. Yenerçağ, işlem öncesi yapılan tetkiklerde karşılaştıkları ender bulgu hakkında ise "Hastanın TAVİ sürecinden evvel yapılan tetkiklerinde aort kapağının 3 yaprakçıklı olması beklenirken çok daha ender görülen ‘Quadricuspid’ ismi verilen 4 yaprakçıklı aort kapağı saptadık. Daha evvel bu türlü bir olay ile karşılaşmamıştık. Literatürleri, akademik çalışmaları inceledik. 4 yaprakçıklı aort kapağının toplumda 100 bin şahısta 4 görüldüğünü, taradığımız memleketler arası yayınlarda ise 4 yaprakçıklı aort kapağı bulunan yalnızca 17 hastaya TAVİ süreci yapıldığını saptadık. Ülkemizden bildirilen olay örneği bulamadık. Öbür ülkelerde yapılan hadiseleri ayrıntılıca inceledik. İleri tomografik tahlilleri yaptık. Vakamıza ayrıntılıca hazırlandık" dedi.

50 dakika içinde tamamlandı
Operasyonu gerçekleştiren takımı de paylaşan Yenerçağ, şunları söyledi:
"Doç. Dr. Serkan Sivri, asistan tabiplerimiz Berkan Öztürk ve Enes Kaya ile Anestezi Uzmanı Aynur Kaynar hocamızla birlikte takım halinde hastamıza başarılı TAVİ sürecini yaklaşık 50 dakika içerisinde tamamladık. Hastamızı 1 gün ağır bakımda takip ettikten sonra servis takibine aldık. Ender görülen bu 4 yaprakçıklı aort kapağına yaptığımız TAVİ sürecinin prosedürel ayrıntılarını literatüre kazandırmayı planlıyoruz. Bizden sonra bu ender hadise ile karşılaşan meslektaşlarımıza yol göstermesi açısından referans olacaktır."
Mustafa Uslu ise durumun uygun olduğunu söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.