Kastamonu Üniversitesi’ndeki bir projeye daha destek - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
kastamonu universitesindeki bir projeye daha destek mSXe2yYN jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’ndeki bir projeye daha destek

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan “Yeni Bir DC Lineer Motor İçin Doğrusal Olmayan Kontrolör Tasarımı ve Gerçek Zamanlı Uygulaması” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Ziya Demirkol’un yürütücüsü olduğu “Yeni Bir DC Lineer Motor İçin Doğrusal Olmayan Kontrolör Tasarımı ve Gerçek Zamanlı Uygulaması” başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Proje, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Uğur Hasırcı’nın araştırmacı olarak katkı sağlayacağı bir araştırma sürecini kapsıyor. Ayrıca, proje kapsamında bir lisans, bir yüksek lisans ve bir doktora öğrencisi olmak üzere toplamda üç bursiyer desteklenecek.

Desteklenen proje, yeni ve özgün olarak geliştirilen kalıcı mıknatıslı tübüler DC lineer motorun performansını artırmayı hedefliyor. Proje çerçevesinde motorun mekanik revizyonu yapılacak, motor parametreleri yeniden belirlenecek ve sistemin dinamik modeli oluşturulacak. Bu süreçte, motorun doğrusal olmayan dinamiklerini dikkate alan bir kontrolör tasarımı gerçekleştirilecek.

Projede, motorun dalgalanma faktörünü deneysel olarak azaltma, yüksek kuvvet/akım oranını koruma ve parametre belirsizlikleri durumunda belirlenen kontrol hedeflerine ulaşabilme yeteneği kazandırma amaçlanıyor. Bu iyileştirmelerle, motorun yüksek güç gerektiren uygulamalar için daha etkili bir alternatif olarak kullanılabilirliği artırılacak.

Gerçek zamanlı tam bilinen model bazlı ve adaptif kontrolör uygulamaları ile motor performansının kantitatif etkileri değerlendirilecek. Yenilikçi kontrolör tasarımı sayesinde, motorun doğrusal olmayan dinamikleri dikkate alınarak performansı önemli ölçüde artırılacak.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
gumushanede yamactan kopan dev kayalar insaat halindeki binanin ustune dustu APwlpeRQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Gümüşhane’de yamaçtan kopan dev kayalar, inşaat halindeki binanın üstüne düştü

Gümüşhane’de gece saatlerinde yamaçtan kopan dev kayalar, inşaat halindeki binaya zarar verdi.

Olay, Gümüşhane merkez Yenimahalle Mahallesi Kazımkarabekir Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir apartman inşaatının arkasında bulunan dağ yamacından kopan dev kayalar, inşaat alanına düştü. Büyük gürültüyle yaşanan olayda inşaat halindeki bina zarar gördü. Gece saatlerinde meydana gelen olay nedeniyle çevre binalarda yaşayan vatandaşlar da tedirginlik yaşadı.

İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekipler bölgede güvenlik önlemi alarak çevrede inceleme yaptı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin