Kastamonu Üniversitesi’ndeki bir projeye daha destek - Karabük Haber Postası
kastamonu universitesindeki bir projeye daha destek mSXe2yYN jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’ndeki bir projeye daha destek

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan “Yeni Bir DC Lineer Motor İçin Doğrusal Olmayan Kontrolör Tasarımı ve Gerçek Zamanlı Uygulaması” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Ziya Demirkol’un yürütücüsü olduğu “Yeni Bir DC Lineer Motor İçin Doğrusal Olmayan Kontrolör Tasarımı ve Gerçek Zamanlı Uygulaması” başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Proje, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Uğur Hasırcı’nın araştırmacı olarak katkı sağlayacağı bir araştırma sürecini kapsıyor. Ayrıca, proje kapsamında bir lisans, bir yüksek lisans ve bir doktora öğrencisi olmak üzere toplamda üç bursiyer desteklenecek.

Desteklenen proje, yeni ve özgün olarak geliştirilen kalıcı mıknatıslı tübüler DC lineer motorun performansını artırmayı hedefliyor. Proje çerçevesinde motorun mekanik revizyonu yapılacak, motor parametreleri yeniden belirlenecek ve sistemin dinamik modeli oluşturulacak. Bu süreçte, motorun doğrusal olmayan dinamiklerini dikkate alan bir kontrolör tasarımı gerçekleştirilecek.

Projede, motorun dalgalanma faktörünü deneysel olarak azaltma, yüksek kuvvet/akım oranını koruma ve parametre belirsizlikleri durumunda belirlenen kontrol hedeflerine ulaşabilme yeteneği kazandırma amaçlanıyor. Bu iyileştirmelerle, motorun yüksek güç gerektiren uygulamalar için daha etkili bir alternatif olarak kullanılabilirliği artırılacak.

Gerçek zamanlı tam bilinen model bazlı ve adaptif kontrolör uygulamaları ile motor performansının kantitatif etkileri değerlendirilecek. Yenilikçi kontrolör tasarımı sayesinde, motorun doğrusal olmayan dinamikleri dikkate alınarak performansı önemli ölçüde artırılacak.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
fea2
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
16 Nisan, 2026 10:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Yaşar: “Okullardaki olaylar eğitim sisteminin çürümüşlüğünün yansıması”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, son günlerde okullarda yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaşar, söz konusu olayların eğitim sistemindeki sorunların bir yansıması olduğunu belirterek, “Son günlerde okullarımızda yaşanan bu olaylar, eğitim sisteminin çürümüşlüğünün bir sonucudur” dedi.

Ailelerin ve toplumun yaşanan gelişmeler nedeniyle tedirgin olduğunu ifade eden Yaşar, bu durumun yalnızca belirli bir bölgeyi değil, tüm ülkeyi ilgilendiren ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

Mevcut eğitim sistemi ve liyakatsiz atamaların benzer olayların yaşanma riskini artırdığını savunan Yaşar, ailelerin çocuklarını okula gönderme konusunda endişe duymaya başladığını dile getirdi.

Açıklamasında, yaşanan sorunların nedenleri arasında kontrolsüz sosyal medya kullanımı, şiddet içerikli diziler ve çocukları etkileyen bilgisayar oyunlarının da bulunduğunu belirten Yaşar, bu unsurların gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

İktidara yönelik eleştirilerde de bulunan Yaşar, ülkenin içinde bulunduğu sorunların yeterince görülmediğini öne sürerek, “Bu tür olaylar başka ülkelerde yaşansa hükümet istifa eder ve yeni çözümler aranır. Ancak bizde ziyaret ve açıklamalarla geçiştiriliyor” ifadelerini kullandı.

Yaşar, çözüm olarak her alanda milli ve kültürel bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini belirterek, ülkenin liyakatli yöneticiler tarafından yönetilmesi için seçim çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin