blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ağustos, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde tescil edilen patent sayıları hızla artıyor

Kastamonu Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar neticesinde başvuruda bulunduğu ve tescil edilen patent sayıları her geçen gün artış gösteriyor.
Kastamonu Üniversitesi, 2024 yılının ilk 7 ayında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen 9 patent/faydalı model ve 5 tasarımla fikri mülkiyet alanındaki başarısını sürdürmeye devam ediyor. Üniversitelerin araştırma geliştirme ve proje çalışmaları, inovasyon performansının önemli bir göstergesi olarak nitelendirilen patentler ve tasarımlar ile somut katma değerli çıktılara dönüşüyor.
Patentler, araştırma geliştirme ve proje çalışmalarının önemli çıktılarından biri olarak, ülkelerin, firmaların, üniversitelerin ve diğer teknoloji geliştiren kurumların inovasyon performanslarının ölçümlenmesinde ve izlenmesinde kritik bir parametre olarak değerlendiriliyor.
Son yıllarda Kastamonu Üniversitesi, fikri mülkiyet alanında bilgilendirmeler, eğitimler, akademisyen görüşmeleri ve proje fikirlerinin patentlenebilirliğinin değerlendirilmesi gibi çalışmaları artarak devam etti. Sağlık, makine, gömülü sistemler, savunma sanayii ve medikal gibi çeşitli alanları kapsayan bu çalışmalar sonucunda 2022 yılında 3 patent ve 3 tasarım, 2023 yılında 5 patent ve 10 tasarım, 2024 yılında ise 9 patent/faydalı model ve 5 tasarım tescillendi.

İhtisaslaşma sahasında öne çıkan tasarımlar
Bugüne kadar tescillenen toplam 18 tasarımın yüzde 90’ından fazlası Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslaşma alanı olan ormancılıkla ilgili projelerden oluşuyor. Öğrenci odaklı projeler ve akademisyen danışmanlıklarının önemli rol oynadığı bu tasarımlar arasında kent mobilyaları, oturma birimleri, ahşap oyun ve oyuncaklar yer alıyor. Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ndeki Patent Destek Ofisi, lisans aşamasında yenilikçi tasarımlar ortaya koyan öğrencilerin bu tür başarılar elde etmesine imkân sağlıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin Patent Effect tarafından yayınlanan Türkiye’nin patent şampiyonu üniversiteler sıralamasında son yıllarda önemli başarılar elde ettiğini belirtti.
2021 yılında 14 patent başvurusuyla Türkiye genelinde 19. sırada yer alan Kastamonu Üniversitesi’nin 2023 yılında 15 patent başvurusuyla 18. sıraya yükseldiğini ifade eden Rektör Topal, bu yıl da patent/faydalı model başvurularının ivme kazandığını vurguladı ve tescillenen teknolojilerin ticarileşmesine katkı sunması açısından FSMH portföyü hazırladıklarını ifade etti.
Rektör Topal, özellikle buluş faaliyetlerinde yer alan öğrenci ve akademisyenleri tebrik ederken, süreci yürüten Patent Destek Ofisi’ne de teşekkürlerini iletti.
Ayrıca Rektör Topal, fikri mülkiyet alanında çalışmaları teşvik eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak’a ve bu alandaki çalışmaları destekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
27 Ağustos, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yenice CHP’de Enver Özgü Adaylığını Açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yenice İlçe teşkilatında Enver Özgü ilçe başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Yenice İlçe Başkanı Cevat Özgün’ün de bulunduğu toplantıya çok sayıda partili katıldı.
Özgü yaptığı açıklamada; "Cumhuriyetimizin temel değerlerine, partimiz emek ve demokrasi mücadelesine, halkın sesi olma kararına sahip çıkmak adına CHP yenice İlçe Başkanlığına adaylığımı açıklıyorum. Listemiz Cumhuriyetin renginde, halkın yanında Cumhuriyet Halk Partililerin kalbi kırmızıda akar diyerek yola çıkıyoruz. Bu sadece bir slogan değil, bu topraklara duyduğumuz inancın, verdiğimiz mücadelenin ve partimize olan sadakatimizin kararlı ifadesidir. Bu yol bedel ödeyenlerle, her şartta sahada olanlarla yürünecek bir yoldur. Bizler sandık başında partimizin broşürünü gururla taşıyan, zor günlerde dahi baba ocağından ayrılmayan kadrolarız. Partisinin adayına sahip çıkmayan, sorumluluk almayan bir anlayışı ise doğru bulmuyor, örgüt birliğinin içinde asla kabul etmiyoruz. CHP'nin Yenice'de yeniden ayağa kalkması, hak ettiği güce kavuşması, saha hakim, kararlı ve halkla iç içe bir örgüt yapısının tesisi için İlçe Başkanlığına Kırmızı Liste ile aday oluyoruz.

Bizler partimizin tarihinde ilk kez Yenice'den bir Milletvekilini çıkarma gururunu yaşamış ilçe kadrolarıyız. Ancak aynı zamanda son yerel seçimlerde başarısızlığın sorumluluğunu da taşıyan bu üzüntüyü derinden hisseden bir örgütüz. Bu tabloyu değiştirmek, partimizi Yenice'de yeniden güçlendirmek ve başarıyı yakalamak için tüm gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz. Cumhuriyetin kazanımlarını Yenice'de daha gür sesle savunmak ve başarıyı hep birlikte yakalamak için var gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biz inandık, çünkü biz vazgeçmedik! Şimdi daha güçlü, daha örgütlü ve daha kararlıyız. Yolumuz uzun, yapacak çok işimiz var! Bu mücadeleyi verenler kazanacak. Kazanan CHP olacak, kazanan Kırmızı Liste olacak. Yolumuz uzun, gençliğimiz var. Birlikte başaracağız, birlikte kazanacağız. Çünkü biz Cumhuriyetiz, çünkü biz CHP’yiz." ifadelerinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin