Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ağustos, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde tescil edilen patent sayıları hızla artıyor

Kastamonu Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar neticesinde başvuruda bulunduğu ve tescil edilen patent sayıları her geçen gün artış gösteriyor.
Kastamonu Üniversitesi, 2024 yılının ilk 7 ayında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen 9 patent/faydalı model ve 5 tasarımla fikri mülkiyet alanındaki başarısını sürdürmeye devam ediyor. Üniversitelerin araştırma geliştirme ve proje çalışmaları, inovasyon performansının önemli bir göstergesi olarak nitelendirilen patentler ve tasarımlar ile somut katma değerli çıktılara dönüşüyor.
Patentler, araştırma geliştirme ve proje çalışmalarının önemli çıktılarından biri olarak, ülkelerin, firmaların, üniversitelerin ve diğer teknoloji geliştiren kurumların inovasyon performanslarının ölçümlenmesinde ve izlenmesinde kritik bir parametre olarak değerlendiriliyor.
Son yıllarda Kastamonu Üniversitesi, fikri mülkiyet alanında bilgilendirmeler, eğitimler, akademisyen görüşmeleri ve proje fikirlerinin patentlenebilirliğinin değerlendirilmesi gibi çalışmaları artarak devam etti. Sağlık, makine, gömülü sistemler, savunma sanayii ve medikal gibi çeşitli alanları kapsayan bu çalışmalar sonucunda 2022 yılında 3 patent ve 3 tasarım, 2023 yılında 5 patent ve 10 tasarım, 2024 yılında ise 9 patent/faydalı model ve 5 tasarım tescillendi.

İhtisaslaşma sahasında öne çıkan tasarımlar
Bugüne kadar tescillenen toplam 18 tasarımın yüzde 90’ından fazlası Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslaşma alanı olan ormancılıkla ilgili projelerden oluşuyor. Öğrenci odaklı projeler ve akademisyen danışmanlıklarının önemli rol oynadığı bu tasarımlar arasında kent mobilyaları, oturma birimleri, ahşap oyun ve oyuncaklar yer alıyor. Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ndeki Patent Destek Ofisi, lisans aşamasında yenilikçi tasarımlar ortaya koyan öğrencilerin bu tür başarılar elde etmesine imkân sağlıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin Patent Effect tarafından yayınlanan Türkiye’nin patent şampiyonu üniversiteler sıralamasında son yıllarda önemli başarılar elde ettiğini belirtti.
2021 yılında 14 patent başvurusuyla Türkiye genelinde 19. sırada yer alan Kastamonu Üniversitesi’nin 2023 yılında 15 patent başvurusuyla 18. sıraya yükseldiğini ifade eden Rektör Topal, bu yıl da patent/faydalı model başvurularının ivme kazandığını vurguladı ve tescillenen teknolojilerin ticarileşmesine katkı sunması açısından FSMH portföyü hazırladıklarını ifade etti.
Rektör Topal, özellikle buluş faaliyetlerinde yer alan öğrenci ve akademisyenleri tebrik ederken, süreci yürüten Patent Destek Ofisi’ne de teşekkürlerini iletti.
Ayrıca Rektör Topal, fikri mülkiyet alanında çalışmaları teşvik eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak’a ve bu alandaki çalışmaları destekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür etti.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Sokakta taciz ettiği kadını, kendisine tepki gösterince darp ederek hastanelik etti

Samsun’da sokakta yürüyen 30 yaşındaki bayanı takip ederek tacizde bulunan, bayanın reaksiyon göstermesi üzerine ona saldırıp darp ederek elmacık kemiğini kıran şahıs, tutuklandı.
Olay, Samsun’un Atakum ilçesi Körfez Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, S.A.(33) isimli şahıs, kulağında kulaklık sokakta yürüyen D.K.(30) isimli bayanı takip ederek tacizde bulundu. Neye uğradığını şaşıran D.K. kendisini taciz eden S.A.’ya reaksiyon gösterdi. S.A., bayanı darp ederek elmacık kemiğini kırıp hastanelik etti. Ambulansla hastaneye kaldırılan D.K. tedavi altına alındı. Saldırgan ise olaydan sonra kaçtı.

12 cürüm kaydı var
Atakum İlçe Emniyet Müdürlüğü Kabahat Tedbire ve Soruşturma Ofis Amirliği takımları yaptıkları takip ve çalışma sonucu S.A.’yı yakalayarak gözaltına aldı. S.A.’nın 3’ü cinsel taarruz olmak üzere hırsızlık ve taammüden yaralamadan toplam 12 cürüm kaydının bulunduğu, geceleyin su saati hırsızlığı kabahatinden 1 yıl evvel kontrollü özgürlük kapsamında ayağına elektronik kelepçe takılarak cezaevinden tahliye olduğu ve gece 22.00-08.00 saatleri ortasında konut hapsinin uygulandığı ortaya çıktı.
Polisteki sorgusu tamamlanan S.A., "cinsel atak ve taammüden yaralama" hatalarından bugün nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine söz veren S.A., "cinsel saldırı" cürmünden yurt dışına çıkış yasağı kuralıyla hür bırakılırken, "kasten yaralama" hatasından ise tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.