Kastamonu Üniversitesi Webometrics 2025 sıralamasında yükselişini sürdürüyor - Karabük Haber Postası
kastamonu universitesi webometrics 2025 siralamasinda yukselisini surduruyor 1frJ3cIh
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi Webometrics 2025 sıralamasında yükselişini sürdürüyor

Kastamonu Üniversitesi, Webometrics 2025 sıralamasında 2 bin 2782’inci sıraya yükseldi.

Kastamonu Üniversitesi, Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması 2025 sonuçlarına nazaran dünya genelinde 2 bin 278’nci sıraya yükselerek son üç yılda toplam 681 basamaklık bir ilerleme kaydetti. Akademik üretkenlik, dijital görünürlük ve açık erişim siyasetlerindeki iyileştirmeler sayesinde Kastamonu Üniversitesi, sıralamasında istikrarlı bir yükseliş gözlemlendi.

2022 yılında dünya sıralamasında 2 bin 959. basamakta yer alan Kastamonu Üniversitesi, 2023 yılında 2 bin 619, 2024 yılında ise 2 bin 429. sıraya yükselmişti. 2025 yılında 2 bin 278. sıraya ulaşarak, geçtiğimiz yıla kıyasla 151 basamak daha ilerleme sağladı. Türkiye sıralamasındaki kesin bilgiler şimdi açıklanmamış olsa da, bu yükselişin ulusal seviyede de olumlu bir gelişme olduğu bedellendiriliyor.

Konuya ait değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitenin akademik performansını artırmaya yönelik yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, “Son yıllarda bilimsel üretkenliği teşvik eden projelerimiz, araştırmalarımız ve açık erişime verdiğimiz ehemmiyet ve dijital altyapımızdaki güçlendirme çalışmalarımızın tesirlerini görmeye devam ediyoruz. Bu süreçte katkı sağlayan akademisyenlerimize, araştırmacılarımıza, mesai arkadaşlarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Daha güçlü bir akademik kimlik oluşturma gayemize yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Kastamonu Üniversitesi, bilimsel araştırmalara verdiği takviye ve dijital dönüşüm çalışmalarıyla önümüzdeki yıllarda da akademik sıralamalarda ilerlemeyi hedefliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
antik kazida 1500 yillik bicak seti bulundu ymHsf3zY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Antik kazıda 1500 yıllık bıçak seti bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen bıçak seti ortaya çıkarıldı.

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında “Hamamlı Yapı Kompleksi” içerisinde yer alan mutfak bölümünde bulunan bıçak setinin, farklı boyutlarda ancak benzer tiplerde olduğu belirlendi. Dört parçadan oluşan bıçak setinin yanında ayrıca bir bileme taşının da bulunduğu tespit edildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Çelikbaş ve ekibince yapılan incelemelerde, ilk çıkarıldığında oldukça parçalı ve düşük kondisyonda 250 parçadan oluşan bıçak seti, laboratuvar ortamında birleştirilerek özgün formlarına kavuşturuldu.

Ersin Çelikbaş, yaptığı açıklamada, bıçak setinin “Hamamlı Yapı Kompleksi” olarak adlandırılan yapının içerisindeki mutfak bölümünde ortaya çıktığını belirtti.

Bıçak setinin boyutlarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden Çelikbaş, “Fakat tip olarak da birbirine çok yakın tiplerde olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar dört tane ortaya çıktı ve yanlarında da bir bileme da taşı da mevcuttu. Bıçaklar ilk çıktığı zaman gerçekten kondisyonları çok düşüktü, çok parçalıydı. Yaklaşık 250 civarında parçadan oluşuyordu. Bu parçaları bu süreç içerisinde laboratuvarımızda birleştirdik ve bıçakları tekrar aynı formlarına kavuşmasını sağladık. Bıçaklar neden önemli? Şöyle; bu dördünün bizden aynı yerden çıkmış olması ’Hamamlı Yapı Kompleksi’nde yaşayan insanların acaba dedik, bir hayvancılık mesleğiyle mi uğraştığını bize işaret ediyor? Çünkü Hadrianopolis de gerçekten antik dönemde özellikle Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığını zaten arkeolojik veriler bizlere sunmuştu” dedi.

“Bu bıçakların da ortaya çıkması, yine antik dönemde Hadrianopolis bölgesinde hayvancılıkla uğraşan ailelerin de burada yaşadığını bizlere göstermiş oldu” diyen Çelikbaş, “Bıçaklar dediğim gibi tipolojik açıdan gerçekten ender rastlanan örneklere sahip. Bunların set halinde çıkması da gerçekten çok önemli. Hem meteorolojik olarak hem de buradaki sosyal hayatla ilgili önemli veriler sunması açısından önemli arkeolojik veriler olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

“Kösele taşı” bilinenden çok daha eski

Bıçakların yanında bileme taşının da ortaya çıktığını vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti:

“Bileme taşı da bizim için önemli. Çünkü özellikle Türk-İslam döneminde, Osmanlı döneminde Eskipazar yöresinde ortaya çıkarılan bir taş ocağı var. Buna ’kösele taşı’ deniyor. Bu ’kösele taşı’ dediğim gibi Osmanlı döneminde özellikle bıçak ve kesici aletlerin bilenmesinde kullanılan bir taştır ve çok ünlü o dönemde. Şu anda günümüzde üreten ustalarımız yok o dönemde üreten veya da yakın zamana kadar bu işle meşgul olmuş insanları biz bölgede tanıyoruz. Bu kösele taşından yapılmış bileme taşının da bu kazı alanında ortaya çıkması, bıçaklarla birlikte ortaya çıkması kürsüde kösele taşının bilinenden çok daha eski dönemlere kadar insanlar tarafından kullanıldığını bize kanıtlamış oldu.”

Eskipazar’da hayvancılık faaliyetlerinin 1500 yıldır devam ettiğini aktaran Çelikbaş, “Bıçak setinin biz MS 5-6. yüzyıla ait olduğunu da stratigrafik açıdan tespit etmiş olduk. Dolayısıyla Hadrianopolis coğrafyasında ve günümüz Eskipazar’ında da devam eden hayvancılık faaliyetlerinin yaklaşık 1500 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettiğini de bizlere göstermiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin