Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mart, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi, uluslararası öğrenci tercihinde yüzde 25’lik dilimde yer aldı

Kastamonu Üniversitesi, milletlerarası öğrenci tercihinde dünyada yüzde 25’lik dilimde, Asya kıtasında ise yüzde 15’lik dilimde yer aldı.
Dünya genelinde yükseköğretim kurumlarını milletlerarası öğrencilere sunduğu imkanlar açısından pahalandıran Study Abroad Aide (SAA), "Uluslararası Öğrenciler İçin 2025 Dünya Üniversite Sıralaması"nı yayımladı. Global ölçekte 8 bin 536 üniversitenin değerlendirildiği listede Kastamonu Üniversitesi, dünya genelinde 2069. sıraya yerleşerek birinci yüzde 25’lik dilimde yer aldı.
Asya kıtasındaki üniversiteler ortasında 505. sırada konumlanarak birinci yüzde 15’lik dilime girmeyi başaran Kastamonu Üniversitesi, Türkiye sıralamasında ise 46. sırada yer aldı.
SAA tarafından hazırlanan "En Âlâ Kıymet Üniversite Sıralamaları 2025" listesinde de yer alan Kastamonu Üniversitesi, dünya genelinde bin 97. sırada yer alarak birinci yüzde 13’lük dilime girdi. Asya üniversiteleri ortasında 208. sıraya yükselerek yüzde 6’lık dilimde yer edinirken, Türkiye genelinde ise 23. sıraya yerleşti.
Konuya ait değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin milletlerarasılaşma gayeleri doğrultusunda adımlar attığını belirterek, "Üniversitemiz, akademik takımı, memleketler arası öğrencilere sunduğu imkanlar ve bilimsel araştırmalara verdiği takviyeyle global sıralamalarda yer almaya devam etmektedir. Öğrencilerimize nitelikli bir eğitim sunarken, araştırma-geliştirme faaliyetleriyle de bilim dünyasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu tıp milletlerarası sıralamalarda yer almak, gelişimimizi kıymetlendirme açısından değer taşımaktadır. Önümüzdeki devirde de eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
12 Mart, 2025 21:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Eskipazar’ın suları tehdit altında!

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) Başkanı Mehmet Emin Aslan, Eskipazar'ın su kaynaklarının sahipsiz bırakıldığını ve yetkililerin bu konuda harekete geçmediğini belirterek sert açıklamalarda bulundu.

Eskipazar şehir kanalizasyonunun doğrudan Eskipazar Çayı’na akıtıldığını vurgulayan Aslan, 2013 yılında yapılan arıtma tesisine harcanan paranın boşa gittiğini ve tesisin çalışmadığını söyledi. Yetkililere sundukları çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını belirten Aslan, “Bu acı tabloyu değiştirmek için ne bir motivasyon ne de bir çaba var” dedi.

İlçeden geçen Gerede Çayı’nın her gün tonlarca atıkla zehirlenerek açık kanalizasyona dönüştüğünü söyleyen Aslan, sulama regülatörü için yapılan yatırımların da heba olduğunu ifade etti. “Yüzmeyi öğrendiğimiz, balık tuttuğumuz çay artık yok oldu. Binbir mücadele ile inşa edilen arıtma tesisi kapasitesinin yarısını bile karşılamıyor ve henüz devreye alınmadı” diyerek sürecin ciddiyetine dikkat çekti.

Eskipazar Çayı’nın yıllardır boşa aktığını belirten Aslan, 2015’te büyük emeklerle ihale edilen gölet projesinin rafa kaldırıldığını, harcanan paraların ziyan olduğunu söyledi. İçme suyu konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu dile getiren EKODER Başkanı, suyun 33 mg/L kalsiyum içeriğiyle oldukça sert olduğunu, Keçeli Pınar İçme Suyu’nun 2015 yılında Gerede’ye devredildiğini ve bu süreçte verdikleri hukuk mücadelesinin sonucunun belirsiz olduğunu aktardı.

Akkaya’daki jeotermal suyun potansiyeline rağmen değerlendirilemediğini belirten Aslan, daha derin sondajlarla sıcaklığın artırılarak sera ve kaplıca turizmi için kullanılabileceğini ancak bu konuda hiçbir girişimde bulunulmadığını vurguladı.

Yetkilileri göreve çağıran EKODER Başkanı Mehmet Emin Aslan, “Su, hayattır ve bu sular bizden hesap soracak” diyerek ilçenin su kaynaklarının yok olmasına karşı tepkisini dile getirdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.