Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ekim, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi ile KUZKA arasında siber güvenlik eğitimi iş birliği protokolü imzalandı

Kastamonu Üniversitesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı arasında Türkiye Siber Vatan Programı Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü imzalandı.
Kastamonu Üniversitesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), siber güvenlik eğitimi için iş birliğinde bulunacak. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi rektörlük makamında iş birliği protokolü gerçekleştirildi. Gerçekleşen törende iş birliği protokolü, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından imzalandı. Protokolle birlikte, siber güvenlik konusunda yetkin uzmanlar yetiştirilmesi ve dijital güvenlik farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Protokol, Kastamonu Üniversitesi bünyesindeki öğrencilerin siber güvenlik alanında eğitim alarak kariyerlerini bu yönde geliştirmelerini amaçlıyor. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Türkiye Siber Vatan Programı kapsamında öğrencilerin eğitim süreçlerinin planlanması ve uygulanmasına yönelik desteğini sunacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, siber güvenliğin günümüz dünyasında stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu iş birliği sayesinde Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin siber güvenlik alanında donanımlı bir şekilde yetişmelerine katkı sağlanacağını ifade etti.
Ayrıca Rektör Topal, KUZKA ile gerçekleştirilen iş birliğinin, bölgenin gelişimine ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesine önemli bir destek sunacağını belirtti.
KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise, Türkiye Siber Vatan Programı’nın ulusal ölçekte önemli bir girişim olduğunu vurguladı.
Genç, bu protokol ile Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine yönelik eğitim faaliyetlerini başlatmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, gelecekte siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan uzmanları birlikte yetiştireceklerini belirtti.
Protokol kapsamında Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine yönelik siber güvenlik eğitimleri, hem çevrimiçi hem de yüz yüze olarak gerçekleştirilecek. Eğitimlerde başarılı olan öğrenciler, staj programlarına dahil edilerek sektörle buluşturulacak.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İftar saatinde yaşadıkları heyelanı kıyamete benzettiler

Rize’nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen heyelanın akabinde 18 meskenin tahliyesine neden olan heyelan anını anlatan köylüler, o anları kıyamete benzettiler.
Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Aşağıdurak Köyü’nde Cuma akşam saatlerinde heyelan meydana geldi. Karın erimesiyle yumuşayan toprak zirveden koparak köyün içerisinden aktı. Balçığa bulanan köydeki 18 konut Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) tarafından önlem hedefli tahliye edildi. Heyelan nedeniyle suların kesik olduğu köyde vatandaşlar tarafından paklık çalışmaları devam ederken, Rize Vilayet Özel İdaresi’ne bağlı takımlar de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
Heyelanda meskeni ziyan gören ve heyelanın yaşandığı o anları anlatan İsmail Hakkı Bayrak, komşularının kendilerini uyardığını lisana getirerek "Tam iftar saatiydi, telefonumda öbür odada sessizdeydi. Hiç haberim olmadı. Üstten geliyor afet fakat hiç haberimiz yok. Komşular bağırdı bize ‘Evden çıkın’ diye lakin biz duymadık. Konutun art kısmına kadar geldiğinde eşim ne oluyor diye bir dışarıya baktı ki bize işaret ettiler ‘Evden çıkın’ diyerek. Biz de çabucak çıktık meskenden. Ardımızdan konutun kapısını doldurdu. Komşumuzun konutuna sığındık ve o gece konuk olduk" dedi.
Evlerinin tahliye edildiğini lakin köyde bulunan hayvanları için her gün ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydeden Bayrak "AFAD’dan geldiler ve burayı boşaltın dediler. Çalışma yapmak üzere tekrar geleceklerini söylediler. Şuanda oturma müsaadesi yok. Ardeşen merkezde kalıyoruz. Her gün inip geliyoruz. Ahırda hayvanımız var, merkezde bağlayacak yer yok. Ne yapacağız bizde bilemiyoruz" sözlerini kullandı.
Eşinin uyarısı üzerine balkona çıktıktan sonra gördükleri karşısında şoke olduğunu vurgulayan köy sakini Emine Ofluoğlu ise heyelan anlarını "Bir baktım ki kıyamet koptu geliyor" sözleriyle anlattı. Ofluoğlu "İftardan biraz evvel eşim balkona çıktı. ‘Çok gürültü var, rüzgar mı ne var?’ dedi. Bende onun üzerine balkona çıkıp denetim edeyim dedim. Sonra bir baktım ki kıyamet koptu geliyor. Ondan sonra çabucak yengeme bağırmaya başladım. Eşim telefonla arayınca duymadılar lakin sonra sesimizi duyarak dışarıya çıktılar. Üstten büyük bir ses geldi. Allah’tan o sıra çıkmıştılar meskenden. Allah kurtardı. Korkan komşularımın hepsi o gece benim konutuma geldi. Sabaha kadar dehşetten hiç uyuyamadık" diye konuştu.
Heyelanın akabinde köyde su kesintisi olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu "Şimdi de suyumuz akmıyor. Depoya çıktım, köyde 1 damla suyumuz yok. Yerinde depo yapılmasını rica ediyorum yetkililerden. Bir yangın çıksa köyde su yok" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.