Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ağustos, 2023 04:12 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu ormanları, dijital gözetleme kameralarıyla izlenecek

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarının gözetlenebilmesi için gözetleme kulelerine dijital gözetleme kamerası kuruldu.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı önlemlerini her geçen gün artırıyor. Bu çerçevede Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarına karşı Ahlatcık ve Saraycık yangın gözetleme kulelerine dijital gözetleme kamera sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde haftanın her günü 24 saat boyunca Kastamonu ormanları dijital kamera ile izlenirken, birebir vakitte yangın gözetleme kulesindeki vazifeliler tarafından takibi yapılacak. Bu sayede ormanda çıkan yangın ya da rastgele bir duman erkenden fark edilerek yangın büyümeden denetim altına alınabilecek.

Dijital gözetleme kamera kurulumuyla ilgili Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Teknoloji tarafını seçti. Orman yangınlarıyla gayrette en son sistem neyse Orman Genel Müdürlüğü, bu sistemin içinde olmaya devam edecektir. Bu çerçevede 24 saat uyumayan ve her daim iş başında bulunan grubumuza teknoloji ile güçlendirdik. Ahlatcık ve Saraycık yangın gözetleme kulelerinde dijital gözetleme kamera kurulumunu tamamlandı. Her yeni gün dünden daha güçlü ve hazırız. Tekrar de en büyük gücümüz siz pahalı vatandaşlarımızın dikkati ve ormanlara sahip çıkmalarıdır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin