KASTAMONU Tarihi Kentler Birliği’nin hazırlayacağı belgeselde, Kastamonu konakları da yer alacak. Kastamonu Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı Safranbolu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Kastamonu Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu ve proje ekibi katıldı. Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in de katıldığı 2017 yılının ilk bölge toplantısı “Doğal-Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Bölgesel İşbirliklerinin Önemi” başlığı altında tüm karedeniz bölgesi ve çevre illerdeki belediyelerden gelen konukların katılımları ile gerçekleşecektir. Toplantında Tarihi Kentler Birliği tarafından yeni bir belgesel hazırlanması ve bu belgeselde Kastamonu Konakları’nın da yer alacağı belirtildi. Yönetmenler Hasan Özgen ve Kurtuluş Özgen konuyla ilgili Kastamonu’ya geleceği ve konaklarda incelemelerde bulunacakları belirtildi. Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın talimatları doğrultusunda başlatılan tarihi çalışmalarda böylelikle meyvesini vermeye başladığını kanıtlamış oldu. Toplantı ilçe gezisiyle son buldu.


Kastamonu Konakları için belgesel çekilecek
ÇAYKUR Genel Müdürü Alim: “Üreticinin çayı bitene kadar alımlarımız devam edecek”
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, “150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” dedi.
Çay İşletimleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarında zaman zaman yaşanan yoğunluk nedeniyle üreticilere sakin olmaları çağrısında bulundu. Kampanyanın planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Alim, üreticilerin elindeki tüm yaş çayın alınacağını vurguladı. Alim, üreticileri paniğe kapılmaması gerektiğini dile getirerek, “Yaş çay kampanyamız devam ediyor. 20 Mayıs’ta kampanyayı açtık. Bu yıl biliyorsunuz hava şartları nedeniyle biraz ötelenme oldu, normal şartlar altında alımlarımız devam ediyor. Bayram tatili 9 gün olması çay dönemine denk gelince, il dışından gelen üreticilerimiz de biraz acele edince oradan gelen bir yoğunluk oldu. Üreticilerimiz gelmişken çayı bitirip gidelim düşüncesiyle yola çıktılar. 19 bin ton stok olunca ister istemez iki günlük çay birikti. Bir gün ara verdik, bugün tekrar alımlarımıza başladık. Çay zaten şimdi tam kıvamına gelmiş durumda. Biz çayın tamamını almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sonuna kadar da üreticinin yanındayız. İnşallah tüm çayı alacağız. Üreticimizin de sıkıntı olur, alım durur gibi düşüncesi olmasın. Hiçbir kesintiye uğratmadan hayırlısıyla kampanyamızı bitirmeye çalışacağız” dedi.
Yaş çay alımlarında kampanya süresince 150 bin tonu aşan çay alımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Alim, “Ara vermek zorunda kalıyoruz, kontenjanı hiçbir şekilde 30 kilonun altına düşürmüyoruz. Kapasite belli, işleyeceğimiz çay belli ve çay 24 saatten fazla beklemiyor. Üreticilerimize her zaman söylüyoruz; makineleşmeye karşı değiliz, daha sağlıklı ve rahat çay hasadına karşı değiliz. Fakat acele edip herkes bir günde çayını bitirmeye çalışınca ister istemez sıkıntı oluyor. Bu sıkıntıyı aşabilmek için arada bir stoklar aşırı derecede yoğunlaşınca ara vermek zorunda kaldık. Birincide 20 bin ton gibi bir stok oluşmuştu. Bunun 24 saat içerisinde işlenmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla çay alımlarımız devam ediyor. 150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.


