blank
Karabük Postası tarafından
14 Mayıs, 2014 07:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman; “Türkiye, 188 Ülkeye 16 Milyar Dolar Tarımsal Ürün İhracatı Yapıyor”

KASTAMONU Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Türkiye’nin 188 ülkeye 16 milyar dolar tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Yaman, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (İFAP) kuruluş günü olan14 Mayıs’ın “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Yaman, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon tarım işletmesinin bulunduğunu ve 20 milyon civarında insanın kırsal alanda yaşadığını belirterek, şunları kaydetti: “80 ülkeden 115 tarımsal organizasyonun üye olduğu, dünyadaki 600 milyon çiftçiyi temsil eden Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından 1984 yılında Hindistan’da alınan karar doğrultusunda, her yıl 14 Mayıs günü tüm dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak, çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Bugün, ülkemizde yaklaşık 3 milyon tarım işletmesi bulunmakta, 20 milyon civarında insanımız da kırsal alanda yaşamaktadır. Bu insanlarımız fedakârlık, çalışkanlık, kanaatkârlık ve vatan sevgisinin somutlaştığı nüfus kesimimizi oluşturmaktadır. Üretim, ihracat, istihdam ve sanayinin temel ham madde ihtiyacını karşılaması gibi yönleri itibariyle büyük önem arz eden tarım sektörü; gıda güvenliği yönüyle içinde bulunduğumuz zaman dilimiyle çok daha önemli hala gelmiştir. Son yıllarda, iklim değişikliği, küresel ısınma, gıda güvenliği ve güvencesi konularının sık sık gündeme gelmesi ve tarım ürünlerindeki arz – talep dengesinin değişmesi ile dünyanın tarıma olan ilgisi giderek artmaktadır. Bu süreçte bizim de dünya tarım üretiminde ve pazarlarında yerimizi almamız gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan yeni projeler ve sektöre sağlanan destekleri ile; tarım sektörü geçtiğimiz 9 yılda büyüyerek son 50 yılın en istikrarlı dönemini yakalamış olup, ülkemiz 188 ülkeye 16 milyar dolar tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna ulaşmıştır. 62 milyar dolara ulaşan tarımsal GSYH ile ülkemiz dünyada 7’inci sıraya, Avrupa’da 1’inci sıraya yükselmiştir. Bizler ülkemizin gıda güvencesinin sağlanması, toplumun, gençlerimizin ve çocuklarımızın sağlıklı ve kaliteli beslenmesi, sanayimizin ihtiyacı olan hammaddenin üretilmesi ve tarımımızın uluslararası alanda rekabet edebilecek doğrultuda sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için tüm gücümüzle ekip ruhu ile çalışmaya devam edeceğiz”

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
20 Ocak, 2025 13:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kocaali’den Bartın’a Uzanan Raylar KARDEMİR’den

Kocaali’den Bartın’a uzanacak çift hatlı demiryolu projesi için çalışmalar hız kazandı. Yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki hat, Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Çaycuma ve Bartın güzergahlarını kapsayacak. Proje kapsamında kullanılacak demiryolu raylarının Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) tarafından tedarik edileceği açıklandı.

Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Çaycuma ve Bartın güzergahını kapsayan, yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki çift hatlı demiryolu projesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bölgeyi stratejik bir taşımacılık ağına dönüştürmesi beklenen bu projenin rayları, Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) tarafından üretilecek.

Adapazarı-Karasu Limanı Demiryolu Projesi’nin 65 kilometrelik kısmına entegre edilecek olan bu hat, Karadeniz’in önemli limanları ile ulusal demiryolu ağı arasında bağlantı kuracak. Karabük-Zonguldak ve Ankara-İstanbul demiryolu hatlarıyla entegre edilecek proje sayesinde Ereğli Demir Çelik ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının ihtiyaç duyduğu demir cevheri, kömür ve diğer hammaddeler, Marmara Bölgesi’ne en ekonomik şekilde ulaştırılabilecek.

İSTANBUL BOĞAZI’NDAKİ TRAFİK AZALACAK
Proje, Karadeniz Havzası’ndan gelen yüklerin Karasu, Ereğli, Filyos ve Bartın limanları üzerinden Anadolu’ya taşınmasını sağlayarak İstanbul Boğazı üzerindeki yük trafiğinin azaltılmasına da katkıda bulunacak. Bu sayede, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde ekonomik ve lojistik avantajlar sağlanacak.

KARABÜK EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, projenin Karabük için stratejik önem taşıdığını belirtti. Keskinkılıç, “Bu proje sayesinde limanlar arasında güçlü bir lojistik hat kurulacak. Karabük, bu projeden büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca, bu hattın raylarının KARDEMİR’den alınması, yerli üretimin ve istihdamın desteklenmesi açısından da büyük önem taşıyor” dedi.

Bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacak olan çift hatlı demiryolu projesinin, yük taşımacılığını kolaylaştırması ve sanayi bölgelerinin limanlarla bağlantısını güçlendirmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığı altyapısına yeni bir soluk kazandırması hedefleniyor.(Nurettin Acar)

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.