blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2024 20:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karları eriyen Sis Dağı misafirlerini ağırlamaya başladı

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Sis Dağı Yaylasında kış aylarında yağan yoğun karın erimesiyle birlikte yayla misafirlerini ağırlamaya başladı. Baharın gelmesiyle eriyen karların ardından yaz mevsimine doğru yayladaki turizm faaliyetlerinin artması bekleniyor.
Trabzon’un Şalpazarı ilçesi ile Giresun’un Eynesil ilçesi sakinleri tarafından yoğun olarak kullanılan ve deniz seviyesinden 2 bin 182 metre yüksekteki Sis Dağı Yaylası üzerindeki kar örtüsünü büyük ölçüde attı. Yayla yoğun yapılaşmayla gündeme gelse de her mevsim farklı bir güzellik ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Trabzon-Giresun sınırında yer alan Sis Dağı yaylası Nisan ayının son günlerinde vatandaşların ilgisini çekmeye başlayarak adeta sezona "Merhaba" dedi. Her yıl Temmuz ayının dördüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri’nin de yapıldığı yayla ziyaretçilerini bekliyor.

41 yıl sonra yeniden Sis Dağı’nda
Yaylada karların erimeye başlaması ile yaylaya çıkan vatandaşlar arasında yer alan Ramazan Akat, 41 yıl sonra Sis Dağı’na çıktığını söyledi. Akat "Daha önce de gelmiştim buraya gençliğimde. 1983 yılında bu bölgeye gelip ilk elektrik trafosunun açılışında bulunmuştum. O günden beri bildiğim ve beğendiğim bir bölge burası. Doğal güzellik çok güzel bir şey, tertemiz hava, güzel tabiat. Herkesin içine bir sıcaklık ve güzellik duygusu aşılıyor. Deniz kenarlarında yanmaktansa bu yaylalarda efil efil esen bir rüzgarın altında yanmak çok daha güzel bence" dedi.
Ankara’dan ilk defa Sis Dağı’na geldiğini ifade eden Emine Akat, "Trabzonluyum ancak Ankara’da yaşıyorum. Buraya ilk defa geldim. Çok beğendim gerçekten ve çok güzel. Anlatılmaz yaşanır derler ya tam olarak öyle işte. İnsan çok duygulanıyor. Şehir merkezinde sıcacık hava var ama buraya geliyorsunuz bu kar, toprak ve suyu görünce çok mutu oldum. Kesinlikle bir daha gelmek isterim. Zaten çocuklarım da artık bu tarafa taşınmayı düşünüyorlar. Ben son zamanlarda Karadeniz belgeselleri izliyorum. Herkesi buraya gelmeye davet ediyorum. Bu tarihlerde bu karı burada görmek çok güzel" diye konuştu.

Sahilden 40 dakikada Sis Dağı’na çıkabilirsiniz
Vakfıkebir’den geldiğini belirten Yavuz Cömert ise "Çocuklarla birlikte geldik, onları böyle dağlara ’Çıkaralım’ dedik. Tepelerde parça parça kar olsa da artık onlar da 5-10 gün içinde erir. Bu vakitten sonra burası Trabzonluların, Giresunluların bir numaralı yeri. Burası olsun, tepe tarafının olsun her hafta sonu ziyaretçileri oluyor. Sis Dağı 2 bin 182 rakımlı bir yayla. Bu civarın en yüksek dağı. Burada hafta içi, hafta sonu, özellikle yaz aylarında çayınızı içecek, mangalınızı yapacak yer bulamıyorsunuz. Gelecek olanlar sahilden yaklaşık 40 dakikada buraya gelebilir ve yayla havasını alabilirler. Günübirlik çok rahat gelinip gidilebilecek bir yer" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bulak Kanyonu, Karabük Belediyesi’nin projesiyle doğa turizmine açılıyor

Karabük Belediyesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı takviyesiyle hayata geçirdiği projeyle Bulak Kanyonu’nu tabiat turizmine kazandırıyor.
Karabük Belediyesi, kentin doğal mirasını müdafaa ve turizme kazandırma maksadı doğrultusunda değerli bir projeyi hayata geçiriyor.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) 2025 Yılı Tabiat Temelli Turizme Yönelik Teknik Takviye Programı kapsamında desteklenen "Bulak Kanyonu Tabiat Turizmi ile Buluşuyor" başlıklı projeyle, Bulak Kanyonu tabiat turizmine açılacak.
Proje kapsamında, Mencilis Mağarası’ndan başlayarak Kireç Kuyusu mevkisine kadar uzanan yaklaşık 7 kilometrelik parkurda ayrıntılı bir haritalama çalışması gerçekleştirilecek. Yürüyüş ve bisiklet yollarının planlanacağı güzergâhta doğal şelaleler, endemik bitki tipleri, tarihi ve jeolojik varlıklar kayıt altına alınacak. Ayrıyeten bölgenin flora ve fauna çeşitliliği de belgelenerek bilimsel bir altyapı oluşturulacak.
Proje sürecinde 42 şahsa yönelik tabiat turizmi, destinasyon idaresi ve ziyaretçi tecrübesi bahislerinde toplam 40 saat sürecek, 10 günlük bir eğitim programı düzenlenecek. Karabük Belediyesi’ne ayrıyeten proje müddetince 240 saatlik danışmanlık dayanağı verilecek.
Projeyle sadece Bulak Kanyonu’nun ekoturizm potansiyeli değerlendirilmekle kalmayacak, tıpkı vakitte gelecekte yapılacak yatırımlar için kapsamlı bir planlama tabanı oluşturulacak. Hazırlanacak dijital ve görsel haritalama sistemi, tabiat atletleri, turistler ve turizm acentelarıyla paylaşılmak üzere erişime açılacak.
Proje sözleşmesi, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ortasında imzalanırken uygulama süreci ise Karabük Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile koordineli şekilde yürütülecek.
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ait yaptığı değerlendirmede, tabiat temelli turizmin kent için ehemmiyetine dikkat çekerek, "Karabük’ün doğal mirasını müdafaayı ve turizme kazandırmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda başlattığımız projeyle, Bulak Kanyonu’nu tabiat sporlarına uygun bir destinasyon haline getirmeyi amaçlıyoruz. Çalışma tamamlandığında hem doğaseverler için yeni fırsatlar sunacağız hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacağız" dedi.
BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ise, "Ajans olarak, doğal mirasın korunarak ekoturizme kazandırılmasını ve sürdürülebilir turizm projelerini öncelikli görüyoruz. Karabük Belediyesi’nin bu vizyonuna katkı sunmaktan memnunluk duyuyoruz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin