Karabük Postası tarafından
27 Eylül, 2021 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

KARDERFED Karabük Tanıtım Günlerine Hazırlanıyor

TSTK Konfederasyonu ve Karabük Dernekler Federasyonu (KARDERFED), Pandemi sonrası geniş katılımlı İstişare Toplantısını gerçekleştirdi. Cevdet AKAY  Başkanlığında toplanan TSTK Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu ve KARDERFED İstanbul Yenikapi da yapılacak il tanitim günleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. TSTK'nın İstişare Toplantısı İstanbul Adile Sultan Kasrı-Validebağ Öğretmenevi'nde düzenlendi. Tüm Türkiye'den ve Rumeli Balkanlar'dan yoğun katılımın olduğu toplantının ana başlığı ise 28-29-30 ve 31 Ekim günleri İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenecek olan "İl Tanıtım Etkinlikleri" oldu. Karderfed " Karabuk Tanitim Günleri " 11-12-13-14 Kasim'da Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenecek "İl Tanıtım Günleri"nin istişaresi için Türkiye'nin dört bir yanı, yedi bölgesinden pek çok şehri temsilen federasyon, vakıf ve dernek başkanları ile yöneticileri bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını TSTK ve KARDERFED Genel Başkanı Cevdet AKAY gerçekleştirdi. Konujşmasında birlik beraberlik mesajı veren Genel Başkan Cevdet Akay, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinin yanı sıra, Rumeli Balkan Federasyonu RUBAFED ile Rumelili hemşerilerimizin de kültürel ve etnografik değerler alanında etkinlik boyunca temsil edileceğini müjdeledi. Akay, Anadolu ve Balkanlar'ın birlikteliğinden doğacak sinerjinin dostluk ve kardeşlik duygularını perçinleyeceğini vurguladı. Akay, Pandemi süresince hazırlıkları yapılan Türkiye'deki her coğrafi bölgenin tanıtım çalışmalarının önümüzdeki dönem yoğun bir tempo ile yürütüleceğini; bu nedenle birlik ve beraberliğin oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi. Toplantıda; "İl Tanıtım Günleri"ne ilişkin genel/teknik bilgi sunumu da yapıldı. Etkinlik boyunca pandemi dönemi hijyen kurallarının çok sıkı uygulanacağının, insan sağlığının önceleneceğinin altı çizildi. Federasyon ve Vakıf Başkanlarının da söz aldığı toplantı, birlik ve beraberlik mesajı ile sona ererken "İl Tanıtım Günleri" kapsamında görev yapacak hazırlık komitesi, çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ekim, 2025 15:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Soğuk hava dünyanın en pahalı baharatında erken çiçek açtırdı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran, havaların erken soğumasıyla çiçek açmaya başladı.

Yaz mevsiminin kurak geçmesinin ardından ekimine geç başlanan ve fiyatı nedeniyle "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olması dolayısıyla beklenenden erken çiçek açtı.

Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan, 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safranı erken çiçek açması üreticileri sevindirdi.

Ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safran kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi geliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen 'milli bitki' ilçe turizmine de katkı sağlıyor.
Yukarıçiftlik köyünde 25 dönüm alanda üreticilik yapan İsmail Yılmaz İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, yazın kurak geçmesi nedeniyle safran soğanı dikimini geç yaptıklarını belirtti.
Yılmaz, havanın soğuması ve yağışla birlikte safranda çiçeklenmenin başladığını ifade ederek, "Bu hafta itibarıyla çiçeklerimizi toplamaya başladık. Tahminim Kasım ayının 15'ine kadar çiçeklenme devam eder" dedi.

Önümüzdeki hafta düzenlenecek olan Safran Festivali ile birlikte hem yurt içinden hem yurt dışından on binlerce vatandaşın safran tarlalarını ziyaret edeceğini düşündüklerini kaydeden Yılmaz, rekoltenin güzel olacağını söyledi.

Yılmaz, kilosu 450 bin TL'den satılan safranın yeni fiyatının rekolteye göre sezon sonunda belli olacağını dile getirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin