Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARDEMİR’de Toplu Sözleşme Çıkmazı

Günlük Yayın: 20.03.2023 16:55
Yazar:
KARDEMİR’de Toplu Sözleşme Çıkmazı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenen Özçelik-İş Sendikası ile KARDEMİR A.Ş. arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin üçüncü oturumu ile ilgili görüşme tarihi belirsizliğini korurken, görüşmelerin halen daha başlamamasının işçiler arasında huzursuzluğa neden olduğu bildirildi

Özçelik-İş Sendikası ile KARDEMİR A.Ş. arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ilk iki oturumu yapılırken, üçüncü oturum 13 Şubat tarihinde yapılacaktı ancak 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketi nedeniyle üçüncü oturum gerçekleştirilememişti. Gelinen süreçte üçüncü oturumun ne zaman yapılacağı ile ilgili her iki taraftan da herhangi bir açıklama yapılmazken, geçtiğimiz günlerde kapsam dışındaki işçilere yüzde 35 oranında zam yapılmış ve bu zam tartışmaları da beraberinde getirmişti . Çünkü, çalışan işçilere de bu oranda zam yapılacağı şeklinde görüşler ortaya atılmıştı.

ÜÇÜNCÜ OTURUMUN YAPILAMAMASI İŞÇİLERİ HUZURSUZ EDİYOR
Özçelik-İş Sendikası ile KARDEMİR A.Ş. arasında 2023-2024 yıllarını kapsayan Toplu-İş Sözleşmesinin ilk görüşmeleri 18 Ocak tarihinde başlamış, 47 maddede anlaşma sağlanmıştı. 3 Şubat tarihinde yapılan ikinci oturumda da 26 madde üzerinde anlaşma sağlanarak ücret maddeleri olan son 4 madde kalmıştı. 13 Şubat tarihindeki görüşmeler ise 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle ertelenmişti. Aradan geçen bir aylık süreye rağmen üçüncü oturumun tarihi ile ilgili belirsizlik yaşanırken, bu belirsizliğin ise işçiler arasında huzursuzluğa neden olduğu bildiriliyor.

SENDİKA YÜZDE 86,7 İSTİYOR
Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada,
“KARDEMİR’de alın teri akıtan üyelerimizin saat ücretlerine ilk 6 aylık dilim için seyyanen 11 lira artı yüzde 58 oranında bir zam yapılmasını istedik. Seyyanen ve yüzdelik zam talebimizin toplam karşılığı ilk altı aylık dilim için yüzde 86,7’lik bir orana karşılık gelmektedir. 2, 3 ve 4’üncü altı aylık dilimler içinse enflasyon artı 5 puan ücret artışı talep ettik. Günümüz şartları ve çalışma koşullarımız göz önüne alındığında gerçekçi bir ücret artış talebimiz olmuştur. Öte yandan KARDEMİR’in temellerinin atılmış olduğu 3 Nisan 1937 yılına atıfla üyelerimiz için 20 bin lira “3 Nisan ikramiyesi” sözleşme taslağımızda yer aldı. Ayrıca Kurban Bayramı ikramiyemizin 7 bin liraya, Ramazan Bayramı ikramiyemizin de 5 bin liraya yükseltilmesini istedik” şeklinde açıklama yapmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde KARDEMİR’de kapsam dışı çalışanlara yüzde 35 oranında zam yapılmasının ardından KARDEMİR’in pazarlığı bu oran üzerinden başlatmak istediği ve bunun da Sendika çevrelerinde kabul görmediği bu nedenle de sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girdiği belirtiliyor. (Nurettin Acar)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.