Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARDEMİR’DE KARÇİMSA ve KARÇEL GERÇEKLERİ

Manşet Yayın: 17.12.2023 15:12
KARDEMİR’DE KARÇİMSA ve KARÇEL GERÇEKLERİ

Bölgemizin ve şehrimizin en büyük sanayii kuruluşu olan KARDEMİR bilindiği üzere Kütük Demir, İnşaat Demiri, Profil, Ray Demiri ve Kangal üretimi yapmaktadır.

İnşaat Demiri Haddesi günlük 1.500 ton ile rantabl özelliğini kaybetmeye başlamışken, rakip firmalar minimum 3.000 ton ile 7.000 ton arası üretim yapmakta her geçen gün rekabet gücü azalmaktadır.

KARDEMİR A.Ş.’nin üretim esnasında yaşadığı en büyük sorun hiç şüphesiz STOKLAMA SAHALARININ azlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Stok SAHALARININ yetersiz olmasından dolayı özellikle kangal demirlerini ve bazı diğer ürünlerin araç güzergahlarına, yeşil alanlara ve nerede boş yer bulunursa düzensiz istifleme yapıldığı da görülmektedir.

KARDEMİR A.Ş’nin yapması gereken şudur ki; zamanında yavru şirket statüleri ile kurulmuş fakat bugün büyüyerek Ülke genelinde ses getiren KARÇEL ve KARÇİMSA gibi şirketlerinin KARDEMİR sahasının dışına taşımasıdır.

KAR-DÖKMAK sahanın dışarına çıkarılamaz;

KAR-DÖKMAK için aynı vurguya yapmak doğru olmaz. Üretim dalı döküm olduğundan sıvı çeliğe ihtiyacı vardır. Bundan dolayı da KARDEMİR sahasında kalmalıdır.

KARÇEL;

Yavru şirket olarak kurulmuş her geçen gün büyüyerek Ülkemizde büyük projelerde adından söz ettirmektedir.

Böyle bir şirketin önünü açmak ve daha da büyük projelerde olmasını sağlamak amacı ile örneğin yeni kurulan ESKİPAZAR organize sanayi bölgesine taşınması çok daha uygun olacağı gibi, kendisi gibi çelik konstrüksiyon işi yapan firmaları da Karabük’e yatırım yapmakta öncelik yapacaktır.

KAR-ÇİMSA;

Bilindiği üzere bu iştirak şirketin geçmişi biraz karışıklıklar ile dolu

%51 i Sabancı grubunda %49 u KARDEMİR AŞ’nindi.

KARDEMİR yönetiminde bulunan Kamil GÜLEÇ ticari zekası ile Sabancı grubunda % 51’lik hisseyi damadı BEYÇİM firmasına satın aldırdı ve bununla birlikte çimentonun ana maddesi olan cürufla ilgilide Yönetim kurulu üyeliği esnasında sabit fiyattan (ÖNDEN HİÇBİR ÖDEME YAPILMADAN) 10 yıllık KARÇİMSA ve KARDEMİR arasında protokole imza attı.

Zamanın Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar’ın edinilen bilgilere göre yapılan protokolü iptal ederek, Cürufun ihale ile satılacağı talimatının ardından en yüksek fiyatı veren firmaya da cürufların satışları yapılmaya başlandı.

KARDEMİR’deki cürufun ihale ile satılacağı kararının alınması bir anlamda da KARDEMİR Yönetimi ve Güleç Ailesi arasında krizin başlangıcı oldu.

KARDEMİR Yönetimi ürettiği ürünleri stoklamada zorluk çekerken KARÇİMSA yönetimi kapasite artırımına gideceğim KARDEMİR yönetimi destek vermiyor (cüruf) bahanesi ile yönetimi siyasetin ve Karabük kamuoyunun önünde yapılan/yaptırılan haberlerle yem etmeye çalışıldığı da aşikardır.

Aslında yaşanan bu gelişmelerin öncesinde KARDEMİR yönetiminden habersiz Sabancı grubundan % 51’lik hisseyi damadı BEYÇİM adına alan Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güleç’in KARDEMİR’in elinde bulunan % 49’luk hisseyi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir’den talep ettiği ve bu talep karşısında da başkan İsmail Demir’in de KARÇİMSA’nın %51’lik hissesini Kamil Güleç’ten talep ettiği iddia ediliyor.

Önümüzdeki günlerde KARDEMİR YÖNETİMİNİN MÜCBİR SEBEP kapsamında resmi yazı ile KARÇİMSA’nın KARDEMİR SAHASINI boşaltmasını talep edeceği ileri sürülüyor.

Bütün bu iddialar konuşulurken, KARDEMİR yönetimini suçlama, karalama ve hatta daha da ileri gidilerek cüruf satışlarının yönetim kurulu üyesinin şirketine satıldığına kadar haberler yapılmaya/yaptırılmaya başlandı.

Hatta bu konuyu adeta memleket meselesi haline getirerek, Karabük AK Parti Milletvekillerine ve Belediye Başkanına kadar sıkıntının çözülmesi adına aracı olması yönünde uğraşların verildiği de yapılan/yaptırılan haberlerde görmekteyiz.

Unutulmamalıdır ki 20 yıl boyunca KARDEMİR hiç kar etmemiş, şehirde KAYYUM tepkisi alan AK PARTİ Hükumeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile KARDEMİR yönetimi oluşturulmuş, Ülke ve şehrimize katkı sağlamaya başlayarak rekor kârlar elde etmiştir.

KARÇEL ve KARÇİMSA’nın KARDEMİR sahası içinde büyümesi hiç şüphesiz KARDEMİR’i küçültecektir.

KARDEMİR’in küçülmesi demek KARABÜK’ün küçülmesi olacaktır.

KARÇEL VE KARÇİMSA’nın yatırımlarını genişleterek büyümesi içinde KARDEMİR sahasından ayrılarak şehirde bulunan organize sanayii bölgelerine taşınmaları kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.

Kişilerin değil KARDEMİR’in büyümesi ve gelişmesi şehrimize ve ülkemize katkı sağlayacaktır.

4 kişi görüş bildirdi

  1. İlyas Erbay

    Çok güzel bir analiz ve yerinde tespitler. Umarım yetkililer duyarlılık gösterir ve gereğini yaparlar.

  2. Mehmet Yılmaz

    ya arkadaş kim yazdırıyor bu yazıkları size güzel olmuş zaten karçimsa hava kirliliği konusunda bu kentte sorun

  3. Mustafa ÖZBEK

    Etkili ve yetkililerin, bu olaya kalıcı ve olumlu katkı yapmaları beklenmektedir.

  4. Ercüment

    Yıllarca bu aileler kardemiri soydu. Ne karabük ne de yöneticiler sanayici diye kimse tepki göstermedi. Yeter artık paralı askerleri ( bazı gazeteciler) ile kamuoyunu salak yerine koymaya çalışıyorlar. İsmail bey kaleminize sağlık

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-