Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARDEMİR’de Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor

Kardemir Yayın: 04.08.2021 09:43
Yazar:
KARDEMİR’de Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor

KARDEMİR’de 2020 yılında 381 ton hammadde geri dönüştürülürken, 838 ton katı atığın ise yüzde 99.9’u geri dönüştürüldü

Türkiye’nin ilk ağır sanayisi Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR), tarafından yayınlanan sürdürülebilirlik raporunda, 2020 yılında şirket operasyonları dahilinde toplam 838 bin ton katı atık oluşturulduğu, bu atıkların yüzde 99,9’unun geri dönüşüm ya da yeniden kullanımla üretim süreçlerine döndürüldüğü belirtildi.
Milli ve yerli üretim enerjiyle milli ekonomiye katkı sağlayan KARDEMİR’de ana faaliyet alanlarında ve diğer konulardaki gelişmeleri içeren 2020 yılı sürdürülebilirlik raporunu yayınlandı.
Çevre ve iklim konusunda sahip olduğu sorumluluğun bilinciyle hareket eden fabrikanın raporunda “Faaliyetleri geniş bir endüstriyel ekosistemde yansıma bulan Kardemir, sağlıklı çevre, verimli üretim ilkesini benimseyerek çevre ve iklim üzerindeki etkilerimizi azaltmayı hedeflemektedir. Çalışmalarıyla faaliyet gösterdiği sektör için sorumlu çevre yönetiminin güçlü bir örneğini sunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
‘381 TON HAMMADDE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
Kaynakları verimli kullanarak minimum atık oluşturmak ve oluşan atığın ise etkin yönetimini sağlamanın çevre ve insan sağlığının korunması açısından büyük önem taşıdığının belirtildiği açıklamada, “Kardemir operasyonlarında oluşan atıklar niteliklerine göre ve yasal düzenlemelerin gereklilikleri doğrultusunda yönetilmektedir. Kardemir faaliyetlerinin çeşitli süreçlerinde oluşan atıklar şirket içinde veya şirket dışında yeniden kullanım olanağı olup olmaması durumuna göre değerlendirilerek ayrılır. Yeniden kullanılması mümkün olan atıklar süreç çıktıları kullanım alanına yönlendirilir. Geri kazanılamayan atıklar ise kaynağında ayrıştırılarak türüne uygun olarak geri dönüştürülür. Yalnızca, geri dönüşüme elverişli olmayan atıklar deşarj ve bertaraf edilir. Deşarj ve bertaraf süreçleri yasalarda düzenlenen teknik ve koşullara uygun olarak gerçekleştirilir. 2020 yılında Kardemir üretim faaliyetlerinde 4 milyon ton cevher, 1,9 milyon ton kömür kullanılmıştır. Kullanılan 381 bin ton hammadde ise geri dönüştürülmüştür” denildi.
‘838 TON KATI ATIK OLUŞTU’
KARDEMİR’in atık yönetiminde öncelikle atığın oluşmasının önüne geçmeyi amaçladığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise oluşan atığın kaynağında ayrıştırılarak geri kazanılmasını, geri kazanılamayan atıkların ise yasal düzenlemelere uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini sağlar. 2020 yılında Kardemir operasyonları dahilinde toplam 838 bin ton katı atık oluşmuştur. Oluşan atığın yüzde 99,9’u geri dönüşüm ya da yeniden kullanımla üretim süreçlerine döndürülmüştür. Döngüsel ekonomi, tüm sektörler için önemli olmakla birlikte demir çelik üretiminde yüksek bir potansiyeli olması sebebiyle daha geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. Şirketimiz de faaliyet gösterdiği sektör gereği döngüsel ekonomi uygulamalarından etkin bir şekilde faydalanmaktadır. Bu uygulamaların bir bölümü, farklı endüstrilerin atıklarından elde edilen hammaddelerin Kardemir üretim süreçlerinde girdi olarak kullanılması, bir bölümünü de Kardemir süreçlerinden çıkan atıkların doğrudan ya da işlenerek farklı endüstrilere girdi malzeme olarak sunulmasıdır.”
KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar ise konuyla ilgili “Sürdürülebilir kalkınma konusunda öne çıkan üretim modellerinden biri olan döngüsel ekonomi uygulamaları, faaliyet gösterdiğimiz sektör için kritik önem taşımaktadır. Geri kazanımının görece kolay olması, demir çelik ürünlerine yüksek bir döngüsel ekonomi potansiyeli kazandırmaktadır. Atık yönetiminin ve döngüsel ekonomi uygulamalarının güçlendirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çevre ve insan sağlığının korunması yaşamsal önemde olup, mevcut ve gelecek kuşaklara daha kaliteli ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı sağlanmasında temel faktördür. Kardemir olarak, döngüsel ekonomiye katkı sağlama amacımız çerçevesinde, faaliyetlerimizin çeşitli süreçlerinde oluşan atıkları yeniden kullanıyor, yeniden kullanımı mümkün olmayan atıkları ise geri dönüştürüyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında, üretim faaliyetlerinde kullandığımız 380 bin tonun üzerinde hammaddeyi geri dönüştürdük” açıklamalarında bulundu. (İHA)

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta uçan Türk Hava Yolları biletleri yolcuyu Sivas’a kaçırdı

Teknoloji Yayın: 05.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin uçuş gerçekleştirdiği Tokat Havalimanı’ndaki İstanbul seferi bilet fiyatları tepkilere neden oldu. Uçak biletlerinin Tokat’ta tek elden yürütüldüğünün altını çizen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere; “Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarını çevre illere göre iki katına çıkartıyor. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek uçmasına neden oluyor” dedi.

Eski havalimanının yanına yenisi yapılarak 25 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Tokat Havalimanı, yeniden hizmete girdi. Aradan geçen 2 yılda havayoluna Tokatlı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ancak Sivas başta olmak üzere Amasya ve Samsun illerindeki uygun bilet fiyatları dikkatlerden kaçmadı. Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarının çevre illere göre iki katına çıkarttı. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek havayolunu kullanmasına neden oluyor.

“Çevre illerde uçak biletleri yüzde 50 daha hesaplı”

Çevre illere göre uçak bilet fiyatlarının iş dünyası kadar vatandaşları da rahatsız ettiğini belirten Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere;, “Son zamanlarda ilimizde de gündem olan uçak bilet fiyatlarının diğer illere göre farklılık yaşaması bizleri de rahatsız ediyor. Tokat Havalimanı 2022 yılında hizmete açılan ve uluslararası standartlarda yapılmış kaliteli ve moderndir. Çevre illerimize nazaran da en iyi havalimanlarımızdan bir tanesidir. Buradaki Tokatlı ve iş dünyasını rahatsız eden konu ise uçak bilet fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Çevre illerdeki uçak bilet fiyatlarının Tokat’a nazaran yüzde 50 daha hesaplı olması Tokatlıları ve iş dünyasını rahatsız ediyor. Bunu sebebinin de Tokat Havalimanı’ndan şu an da sadece bir firma ve o firmaya ait uçuş sağlaması ama komşu illerimizdeki havalimanlarında farklı firmaların uçuş sağlamasından kaynaklanan sebepten olayı Tokat ilimizdeki firmanın fahiş fiyatlarda uçuş sağlaması bizleri oldukça rahatsız ediyor. Tokat Havalimanında 2 bin 500 liraya uçuş sağlarken aynı saatteki komşu illerimizdeki uçuş bin 200 liraya sağlamaktadır. Bu neye sebep oluyor. Tokat’tan uçuş sağlayacak vatandaşlarımızın yüzde 40’ı hala komşu illerden uçuş sağlıyor” dedi.

“Türk Hava Yolları’nın fahiş fiyatları ortadan kaldırmasını istiyoruz”

Tokat’a diğer hava yolu şirketlerini davet ettiklerini söyleyen Gökdere; “Türk Hava Yolları yönetim kurulunun ayrıca genel müdürlüğünün Tokat-İstanbul arası uçuşları konusunda bu fahiş fiyatların ortadan kaldırmasını istiyoruz. Uçak seferlerinin de artırılmasını istiyoruz. İlimize diğer hava yolu şirketlerini de davet etmek istiyoruz. Buradan kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Kazan kazan düsturuyla hem Tokatlı hemşerilerimiz kazanacak hem iş dünyamız hem de hava yolu şirketlerinin kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Fiyatlar tek elden yürüyor”

Fiyatların tek elden yürütüldüğünü belirten Gökdere, “Tek bir firma üzerinden uçuşların sağlanması rekabet ortamını sağlamadığı için firma yetkililerinin bu konuyu Tokat nezdinde dezavantaj olarak kullanıyorlar. Fiyatlar tek elden yürüyor. Tekelleşmeyi sağlıyor. 2-3 tane hava yolu firması geldiği vakit uçuş bilet fiyatlarının da makul fiyatlara ineceğini düşünüyoruz” dedi.

“Neden vatandaşlarımız başka illerden uçuş sağlasın”

Uçuş biletlerinin diğer illere göre az olmasını istemediklerinin altını çizen Gökdere, “Adaletli bir şekilde yaklaşılmasını istiyoruz. Aynı oranda, aynı şekilde, aynı fiyatta uçmak istiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız. Neden Tokat’taki vatandaşlarımızın yüzde 40’ı diğer illerden uçuş sağlasın. Kendi memleketinde uluslararası standartlardaki havalimanından neden uçmak istemesin. Bunun tek sebebi uçuş fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Bu konuda da Türk Hava Yolları Yönetim Kurulunun ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğünün bunu hızlı bir şekilde dikkate alıp Tokatlı hemşerilerimizin de ortalama fiyattan uçuş sağlamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Önceliklerinin özel hava yolu şirketleri ile haftanın her günü İstanbul seferlerinin düzenlenmesi olduğunu ifade eden Başkan Gökdere, “Biz sadece İstanbul uçuşlarıyla da yetinmiyoruz. Havalimanı ve Tokat şehrimize güveniyor. Tokat ili Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan kadim bir şehirdir. Bundan dolayı İzmir seferlerinin der gerçekleşmesini istiyoruz. İzmir’de de 250 bine yakın Tokatlı bulunuyor. İş dünyası için de çok önemlidir. İnşallah 2024 yılında da Tokat- İzmir arası uçuşlarımızın sağlanmasını bekliyoruz. İş dünyası ve Tokatlı hemşerilerimiz için de çok fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ön fizibilite çalışmalarını yaptılar. Havalimanımızın bölge havalimanlarından çok çok üstün olduğunu belirttiler. Tokat şehrini beğendiler. Kapasite ve ön fizibilite raporlarını dosya şeklinde verdik. İnşallah hayırlı haberler bekliyoruz” şeklinde konuştu.