Karabük Postası tarafından
07 Ağustos, 2022 12:44 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Kardemir’de 30 Öğrenci Daha İşbaşı Yapacak

Mesleki ve Teknik Eğitim öğrencilerinin gerçek iş ortamlarında kalma sürelerinin artırılması ve mesleki ve teknik eğitim kurumlarının sektör liderleri ile yoğun bir şekilde etkileşim hâlinde olmaları eğitim-istihdam-üretim üçgeninin güçlenmesi kapsamında Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Kardemir AŞ arasında geçen yıl imzalanan “İkili Mesleki Eğitim Uygulaması”nın bu yıl da devam edeceği öğrenildi. Karabük Postası’na konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” şiarıyla Ülkemizin ekonomik kalkınmasında ve gençlerin istihdamının sağlanmasında büyük önem arz eden mesleki ve teknik eğitime atfedilen değer Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde açıklanan hedeflerle daha da artırılmıştır. İlimizin mesleki eğitimdeki kalitesini artırmak ve mesleki eğitim öğrencilerimizin nitelikli ve gelişime açık bireyler olarak yetiştirilmesini sağlamak en önemli görevlerimizdendir. Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu doğrultuda iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak ve çocuklarımıza güzel ve parlak bir gelecek sunmak amacıyla Ticaret ve Sanayi Odalarımız, Organize Sanayi Bölgesi ve Meslek Odalarımız başta olmak üzere bölgemizde bulunan farklı sanayi kollarında hizmet veren sanayi kuruluşlarımız ile iş birliği içerisinde hareket etmekteyiz ve sürekli iletişim halinde projeler yürütüyoruz, Meslek Liselerimizi birlikte şekillendiriyoruz. Onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu çerçevede İlimizin büyük sanayii kuruluşlarından ve “fabrikalar kuran fabrika” unvanına sahip, şehrimizin ve ülkemizin sanayi lokomotifi Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Müdürlüğümüz arasında geçen yıl 16 Temmuz 2021 tarihinde “İkili Mesleki Eğitim Uygulamasına İlişkin Protokol” imzalanmıştı. Protokol ile Kardemir’in düzenlediği beceri eğitimi sınavları ve mülakatlarda başarılı olan 8.sınıftan mezun 30 (otuz) öğrencimiz 4 yıl boyunca mesleki eğitim yani teorik ve pratik eğitim yapmak üzere işletmeye kabul edilmişti. Bu yıl da iki bölüm üzerinden toplam 30 öğrencimiz daha Kardemir’de ‘İkili Mesleki Eğitim Uygulaması’ kapsamında değerlendirilecek” dedi. Akbaş, yeni dönem protokolünü bu hafta imzalamayı planladıklarını da söyleyerek, “Belirlenen meslek dallarında öğrenim gören öğrencilerimizin 2 gün okulda teori, 3 gün Kardemir işletmesinde uygulamalı eğitim imkânına, Kendilerine asgari ücretin %30’u kadar ücret, yemek, servis imkânları ve iş kıyafetleri verilecek, yani işletme personeli gibi bu imkânlardan faydalanacaktır. Teorik dersleri, bilgisayar dersleri ve yaşam bilgisi seminerleri, ve eğitim bitiminde Meslek Lisesi Diploması ve Ustalık Belgesi alma imkânı bulacaklardır. Yani bir anlamda tam donanımlı meslek elemanı olarak hayata atılmış olacaklardır” ifadelerine yer verdi. (Nurettin Acar)  

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Uzmanı açıkladı: “Yüzeysel yağışlar barajlara etkili değil”

DÜZCE (İHA) – Yurdun bir çok bölgesinde tesirli olan sağanak yağışların yüzeysel olarak barajları doldurduğunu belirten Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İklimi ve Ekoloji Anabilim kısmı Öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, "Barajların dolu olması bir gösterge olsa da tam olarak kuraklık göstergesi yahut kuraklık olmadığı manasına gelmeyebilir" dedi.
Türkiye’nin dört bir yanında sağanak yağışlar sebebi ile birtakım bölgelerde su taşkınları meydana gelirken, birtakım bölgelerde ise barajlardaki doluluk oranlarını arttırdı. Yağışların yüzeysel olduğunu aktaran Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İklimi ve Ekoloji Anabilim kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, süratli bir halde dolan barajların kuraklığın önüne geçmediğini belirterek, "Kuraklık ve yağış olayını yalnızca barajların doluluğu üzerinden belirli bir devir içerisinde ki yağışlar vaktinde kıymetlendiriyoruz. Bu aslında tüm tabiattaki yağış rejimini yada tabiatta ki öteki kısımları temsil etmiyor. Baraj süratli bir biçimde 2-3 hafta içerisinde dolabilir. Barajın dolu olması o bölgede kuraklığın yaşanmadığı manasına gelmiyor. Bu bir göstergedir. Lakin tam bir gösterge değildir. Neden derseniz, yağış şiddetli olarak yağarsa toprağa inmezse yer altı suları olarak beslenmezse, yavaş yavaş yer altı suları ile barajlar beslenmezse yalnızca yüzeyden akan sular ile barajın dolu olması burada ki öteki alanların suya tam olarak doyduğu manasına gelmiyor. Dolayısı ile biz yalnızca barajın doluluğu üzerinden gitmemiz lazım. Bilhassa iklim değişikliği ile birlikte yağış rejimi değiştiği için uzun müddet kuraklık yaşanıyor. Bu sebeple birkaç ayda yağması beklenen yağışların birkaç günde yağması gerçekleşiyor. Bu da barajları doldurabilir. Böylece barajların dolu olması bir gösterge olsa da tam olarak kuraklık göstergesi yahut kuraklık olmadığı manasına gelmeyebilir" halinde konuştu.

"Aniden doluluk bir şey söz etmiyor"
Etkili olan sağanak yağışların barajlarda apansız doluluğa fazla tesir etmediğini belirten Prof. Dr. Yıldız, "Kuraklığı iki formda kıymetlendirebiliriz. Birincisi iklimsel kuraklık ikincisi ise mevsimsel kuraklık var. Düzce yöresi üzere Karadeniz bölgesindeki bölgelerde iklim olarak kurak bir iklim yok. Burası nemli yarım nemli diyebileceğimiz bölgeler. Buralarda da kuraklık yaşanabilir. Ancak bu iklimsel kuraklık değil mevsimsel kuraklık oluyor. Bu yazın da yaşanabiliyor. Kışın da yaşanabilir. Kış devrinde de yağacak olan yağmur inmediği vakit mevsimsel kuraklık yaşanabiliyor. Toprakların birçok yamaç toprakları, tarım toprağı, orman yeri yahut mera toprağı toprağa yağış inmez de yüzeysel olarak baraja inerse baraj dolar lakin yamaçlar yeniden kuraklık yaşayabilir. Yalnızca barajın altındaki ovadaki belirli başlı kısımları sulayabiliriz. Tahminen buralara bakarak "Bakın buralarda sorun yok" "Biz barajla sulayabiliriz" diye bir söz de bulunabiliriz. Fakat bu tabiatın tamamını tabir etmiyor. Bu bakımdan düşen yağış nizamlı mi geliyor? Bütün araziyi doyuruyor mu? Yer altı sularını dolduruyor mu? Bu bilhassa baharın sonuna gerçek yağan yağışların ölçüsü kışın düşen yağıştan daha fazla mı? Bunların denetim edilmesi gerekiyor. Yaza hakikat yağan yağışlar kışa göre daha kıymetlidir. Zira bu önümüzdeki yaz devrinde yer altı suları ile barajların beslenmesi gerekiyor. Apansız doluluk bizim için çok fazla şey tabir etmiyor" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin