Reklam
Reklam
6721e418e5021
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
30 Ekim, 2024 10:47 tarihinde yayınlandı
0

KARDEMİR Yeşil Enerji ve Savunma Sanayi Alanında 3.5 Milyar Dolar Yatırım Planlıyor

Türkiye’nin “fabrikalar kuran fabrikası” olarak bilinen Kardemir, savunma sanayisinde yerli alaşım üretimi için fizibilite çalışmalarına başlarken, yeşil enerji alanındaki yatırımlarını da hızlandırdı.

Şirket, lojistik, enerji ve yeni çelik haddehanesi gibi projelere uzun vadede toplam 3.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SABAH’a verdiği demeçte, finansman maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek uluslararası yatırımcılarla ortaklık görüşmelerini gündemlerine aldıklarını belirtti. Kardemir’in stratejik hedeflerinden biri olarak savunma sanayiinde kullanılan titanyum ve nikel alaşımları üretmek için 600 milyon dolarlık altyapı kurulması gerektiğini aktaran Demir, yerli kaynaklarla maliyetlerin azaltılabileceğini ifade etti.

İHRACAT HAMLESİ

Demir, Kardemir’in demiryolu tekerleği ve ray üretiminde ihracata yöneldiğini belirtti. Şirket, 2023 yılında 30 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, yıl sonuna kadar Azerbaycan’a 17 milyon 640 bin dolar ve Cezayir’e 10 milyon 298 bin 600 euro değerinde ray ihraç etmeyi hedefliyor. Kardemir’in katma değerli ürünler üretme hedefi doğrultusunda, demir-çelik sektöründe ray ve teker üretimine ağırlık verilmesi planlanıyor.

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI DEVREDE

Kardemir, karbon salınımını azaltmak amacıyla güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapmayı hedefliyor. Şirketin hidrojen enerjisi konusunda da öncü olmayı amaçladığını vurgulayan Demir, jeotermal projelere de ilgi duyduklarını belirtti. Kardemir, aynı zamanda Zonguldak bölgesinde lojistik altyapısını güçlendirmek için yeni liman yatırımlarını gündemine aldı.

YERLİ ÜRETİM VURGUSU

Demir, Türkiye’de yerli üretim konusunda sanayide bir direnç olduğuna işaret ederek Kardemir’de de yerli katkıyı artırmak istediklerini ifade etti. Kardemir’in döküm şirketi Kardökmak aracılığıyla uluslararası ihalelere yerli firmalarla katılabileceklerini belirten Demir, yerli firmaların bu tür projelere dahil edilmesinin pazarlık gücünü artırdığını ve şirkete önemli finansal katkı sağladığını söyledi.

Kardemir’in 2028 yılına kadar sürdürülebilir ve inovatif bir kuruluş olma hedefi doğrultusunda yatırımlarına devam edeceği ve yeni iş birlikleri arayışını sürdüreceği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
IMG 5234
İsmail AKCA Avatarı
İsmail AKCA
29 Mayıs, 2026 17:31 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

CHP’de MUTLU SON, AKAY’ı da HARCADILAR

Bayram denildiğinde ilk akla; birlik, beraberlik gelir.

Ama görünen o ki Karabük’teki CHP bayramlaşmasında ne bayram vardı ne de birlik-beraberlik havası…

CHP’de Bayramlaşma değil, Hesaplaşma vardı…

Günlerdir parti içinde kaynayan kazan, bayramın ikinci günü iyice taşmış oldu. Herkesin gözü bir kişiye çevrildi;

Karabük Milletvekili Cevdet Akay’a…

İşin garibi şu…
Ankara’da çıkıp ekonomi konuşurken, bütçe açığını anlatırken, hükümete yüklenirken alkışlanan Akay, iş parti içi meseleye gelince bir anda hedef tahtasına kondu. Dün omuz omuza yürüyenler bugün dönüp oklarını Akay’a çevirdi.

Karabük siyasetini bilen bilir…
Bu şehirde adamı önce sırtına vurup överler, sonra sessiz sessiz ayağının altındaki taşı çekiverirler…

Bayramlaşma programında yaşanan görüntü de tam olarak buydu.

Sanki önceden hazırlanmış bir senaryo vardı.
Bir taraf vitrine çıkarıldı, bir taraf ise eleştiri oklarının hedefinde kaldı.

Özgür Özel’in övgüler dizdiği Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ön plana çıkarılması tesadüf değildi. Verilen fotoğraf da verilen mesaj da çok açıktı. Parti içinde yeni bir denge kuruluyor, eski hesaplar yeniden açılıyor.

Hali hazırda; birkaç gün önce eski il başkanlarından Erdoğan Dinçel’in çıkıp milletvekilini hedef alan sözleri boşuna değildi. O açıklamalar bugün yaşananların adeta fragmanıymış.

Aslında Karabük CHP’de biz bu senaryoyu 2023 seçimleri öncesinde de seyrettik.

2023 seçimleri öncesinde kimlerin kimlere çelme taktığını, kimlerin birbirinin kuyusunu kazdığını herkes gördü. Şimdi aynı filmin yeni sahnesi oynanıyor.

Ama burada sorulması gereken esas soru şu:

Parti gerçekten iktidarla mı mücadele ediyor, yoksa kendi içinde birbirini mi yiyor?

Çünkü vatandaş pazardaki yangını konuşuyor, emekli geçim derdini konuşuyor, genç işsizliği konuşuyor…

CHP’de ise hâlâ koltuk hesabı, ekip kavgası, adam harcama operasyonu konuşuluyor.

CHP genel merkezinde bugün yaşanan Kılıçdaroğlu – Özel koltuk savaşının yansımasını Karabük CHP fırsat bildi, Cevdet AKAY’ın yukarıdan dayatma ile gönderildiği iddia edenler ve Milletvekilliğini hazmedemeyenler adam yeme operasyonuna başladı.

Başardı mı?

Kesinlikle başardı…

Bugün AKAY’ı HARCADILAR, şimdi sıradaki KİM?