Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
6721e418e5021
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
30 Ekim, 2024 10:47 tarihinde yayınlandı
0

KARDEMİR Yeşil Enerji ve Savunma Sanayi Alanında 3.5 Milyar Dolar Yatırım Planlıyor

Türkiye’nin “fabrikalar kuran fabrikası” olarak bilinen Kardemir, savunma sanayisinde yerli alaşım üretimi için fizibilite çalışmalarına başlarken, yeşil enerji alanındaki yatırımlarını da hızlandırdı.

Şirket, lojistik, enerji ve yeni çelik haddehanesi gibi projelere uzun vadede toplam 3.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SABAH’a verdiği demeçte, finansman maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek uluslararası yatırımcılarla ortaklık görüşmelerini gündemlerine aldıklarını belirtti. Kardemir’in stratejik hedeflerinden biri olarak savunma sanayiinde kullanılan titanyum ve nikel alaşımları üretmek için 600 milyon dolarlık altyapı kurulması gerektiğini aktaran Demir, yerli kaynaklarla maliyetlerin azaltılabileceğini ifade etti.

İHRACAT HAMLESİ

Demir, Kardemir’in demiryolu tekerleği ve ray üretiminde ihracata yöneldiğini belirtti. Şirket, 2023 yılında 30 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, yıl sonuna kadar Azerbaycan’a 17 milyon 640 bin dolar ve Cezayir’e 10 milyon 298 bin 600 euro değerinde ray ihraç etmeyi hedefliyor. Kardemir’in katma değerli ürünler üretme hedefi doğrultusunda, demir-çelik sektöründe ray ve teker üretimine ağırlık verilmesi planlanıyor.

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI DEVREDE

Kardemir, karbon salınımını azaltmak amacıyla güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapmayı hedefliyor. Şirketin hidrojen enerjisi konusunda da öncü olmayı amaçladığını vurgulayan Demir, jeotermal projelere de ilgi duyduklarını belirtti. Kardemir, aynı zamanda Zonguldak bölgesinde lojistik altyapısını güçlendirmek için yeni liman yatırımlarını gündemine aldı.

YERLİ ÜRETİM VURGUSU

Demir, Türkiye’de yerli üretim konusunda sanayide bir direnç olduğuna işaret ederek Kardemir’de de yerli katkıyı artırmak istediklerini ifade etti. Kardemir’in döküm şirketi Kardökmak aracılığıyla uluslararası ihalelere yerli firmalarla katılabileceklerini belirten Demir, yerli firmaların bu tür projelere dahil edilmesinin pazarlık gücünü artırdığını ve şirkete önemli finansal katkı sağladığını söyledi.

Kardemir’in 2028 yılına kadar sürdürülebilir ve inovatif bir kuruluş olma hedefi doğrultusunda yatırımlarına devam edeceği ve yeni iş birlikleri arayışını sürdüreceği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kbu ozbekistandaki teknoloji zirvesinde turkiyeyi temsil etti vEBhH1L7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2026 00:30 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ Özbekistan’daki teknoloji zirvesinde Türkiye’yi temsil etti

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Central Asian University (CAU) ev sahipliğinde düzenlenen CAU Tech Hackathon 2026’ya katıldı.

Karabük Üniversitesi öğrencilerinden oluşan VisioMed takımı, 17 ülkeden 228 takımın katıldığı CAU Global Tech Summit 2026’da sağlıkta yapay zekâ projeleriyle öne çıktı.

“AI in Healthcare” kategorisinde yarışan KBÜ VisioMed takımı; Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Zeynep Bostancı, Reyyan Türk, Nuray Yavuz ve Mustafa Eren Tonbuloğlu’ndan oluştu. Takım, 36 saatlik süreçte deri hastalıklarının teşhisine yönelik yapay zekâ algoritmaları geliştirdi.

Arş. Gör. Kadriye Öz ve Arş. Gör. Elif Dorukbaşı danışmanlığında yürütülen çalışmada, tıbbi görüntü verileri kullanılarak hastalık türlerini sınıflandıran ve lezyonlu bölgeleri tespit eden modeller geliştirildi.

Teknik değerlendirmede sınıflandırmada 21.60, segmentasyonda 31.48 puan alan takım, toplamda 53.08 puanla 228 ekip arasında 22’nci sırada yer aldı.

Zirvede, Vincent Wilczynski ve Sebastian Thrun gibi uluslararası akademisyenlerin yer aldığı jüri tarafından yapılan değerlendirmelerde, Karabük Üniversitesi ekibinin geliştirdiği model teknik açıdan incelenerek beğeni topladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin