Karabük Postası tarafından
14 Aralık, 2015 08:08 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle şofben, soba, doğalgaz ve baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Bulantı, halsizlik, baş dönmesi gibi herhangi bir şikayet hissedildiği anda 112 Acil Servisi aramanın hayat kurtardığını ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki; “Karbonmonoksit gazı doğal gaz, gaz, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz. Zehirlenme yakıtların eksik yanması ve ortamdaki oksijenin azalmasından kaynaklanıyor. Açığa çıkan karbonmonoksit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmiyor. Zehirlenme vücutta yer alan oksijenin azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirmesi şeklinde gerçekleşiyor. Karbon monoksit zehirlenmesinde, ilk belirtiler genellikle baş ağrısı, sarhoşluk hissi, kulak çınlaması, yorgunluk ve bulantıdır. Diğer belirtiler arasında düşünmede güçlük, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşma, deride renk değişikliği (kiraz kırmızısı), görme bozuklukları ve karın ağrısı sayılabilir” dedi. Bu tür durumların yaşanmaması için bacalı olan şofben, soba ve kombilerin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanın önemine işaret eden Dr. Sezgin Tiryaki, gece yatmadan önce sobanın mutlaka söndüğünden emin olunmasını istedi. Banyo ve mutfakta su ısıtmak için kullanılan tüp gazın evin dışında olması gerektiğini belirten Dr. Sezgin Tiryaki, karbonmonoksit gazından korunabilmek için kapı ya da pencerelerin açık bırakılmasının gerekliliği üzerinde durdu. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşabildiğini kaydeden Dr. Tiryaki, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğine dikkat çekti. Zehirlenen kişilere ilk yardım müdahalesine ilişkinde bilgiler veren Dr. Tiryaki, hastanın bulunduğu yerden temiz havalı yere taşınıp, hemen suni solunum yapılması ve vakit kaybetmeden oksijen verilmesi gerektiğini söyledi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde 112 Acil Servisi aramanın hayat kurtardığını kaydeden Dr. Tiryaki, “Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Amasya’da asker eğlencesinde 39 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu

Amasya’da asker cümbüşünde yedikleri yemeğin akabinde rahatsızlanan 39 kişi, besin zehirlenmesi kuşkusuyla hastaneye başvurarak tedavi altına alındı.
Edinilen bilgiye nazaran, Hacılar Meydanı Mahallesi’nde bir meskende düzenlenen asker cümbüşüne katılan çok sayıda kişi, verilen yemeğin akabinde rahatsızlandı. Mide ağrısı, bulantı ve kusma şikayetiyle rahatsızlanan bireylerin bir kısmı acil sıhhat takımları tarafından ambulansla Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sonradan hastaneye gelenlerle sayı 39’a ulaştı.
Rahatsızlanan şahısların ortasında durumu ağır olan kimsenin bulunmadığı, polis gruplarının cümbüşün yapıldığı yere giderek sunulan yemeklerden incelenmek üzere numune aldığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin