Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ağustos, 2023 00:08 tarihinde yayınlandı
0

Karbon ayak izini azaltmak için O AVM bir saat geç açılacak

karbon ayak izini azaltmak icin o avm bir saat gecacilacak 0 7NsZaANm
Temel Gayrimenkul, Türkiye’de ve bölümde bir birinci niteliği taşıyan pilot projesiyle, Ağustos-Ekim 2023 devrinde 14 Burda AVM’de açılış saatlerini 1 saat ileri alarak güç kaynaklı karbon salınımını yaklaşık yüzde 6 ve operasyon masraflarını yüzde 3 oranında azaltmayı hedefliyor.

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım şirketlerinden Temel Gayrimenkul, Bolu’da hayata geçirdiği 14 Burda AVM’de yepisyeni bir sürdürülebilirlik projesini hayata geçiriyor. Temel Gayrimenkul; Türkiye’de ve bölümde bir birinci niteliği taşıyan pilot projesiyle, Ağustos-Ekim 2023 periyodunda 14 Burda AVM’de açılış saatlerini 1 saat ileri alarak güç kaynaklı karbon salınımını yaklaşık yüzde 6 ve operasyon masraflarını %3 oranında azaltmayı hedefliyor. Başka bir deyişle, toplam 96 TonCo2/Esd emisyona muadil bir azaltım hedefleniyor. Proje kapsamında çalışmalarını titizlikle sürdüren Temel Gayrimenkul, projeyi uyguladığı mühlet zarfında AVM içerisinde yapılacak sürdürülebilirlik duyurularıyla, AVM ziyaretçilerinin farkındalıklarının artırılmasını da amaçlıyor.

Projeyle elde edilecek tasarruf nelere eşdeğer

Geliştirdiği ve yönettiği gayrimenkullerde sürdürülebilirlik bakış açısını ekonomik, toplumsal ve çevresel olmak üzere üç temel eksen üzerinde geliştiren Temel Gayrimenkul, kendisinin ve paydaşlarının bu bağlamdaki olumsuz tesirlerini ortadan kaldırma yahut en aza indirme maksadıyla çalışmalarını sürdürüyor. Temel Gayrimenkul “1 Saatte Dünya Değişir” projesiyle, toplam 96 TonCo2/Esd emisyona muadil bir azaltım hedefliyor. Öbür bir deyişle; 24.673 adet konutun 1 günlük elektrik tüketimine, 29 ton elektronik materyalin oluşturduğu emisyona, 31 ton plastik kullanımı kaynaklı emisyona, 117 ton kağıt kullanımı kaynaklı emisyona, 906.415 km ortalama bir araç kullanımına, 5,65 adet yeni araç imali kaynaklı emisyona, 24.020.000 adet e-postanın sebep olduğu emisyona, 164 ton evsel atığın sebep olduğu emisyona ve 4.414 adet ağacın 1 yılda atmosferden absorbe ettiği karbondioksite muadil tasarruf elde edilmesi planlanıyor.

“Daha sürdürülebilir bir dünya sağlamak ismine kendi rolümüzün ve sorumluluklarımızın şuurundayız.”

Projeyle ilgili açıklama yapan Temel Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, “Gelecek kuşaklar için daha sürdürülebilir bir dünya sağlamak ismine kendi rolümüzün ve sorumluluklarımızın şuurundayız. BM Sürdürülebilirlik Kalkınma Emelleri ve ilgili ulusal/uluslararası standartlar ışığında bu şuuru bütün süreçlerimizde önceliklendiriyoruz. Gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde ve projelerde gelecek jenerasyonların ömür hakkını, gereksinimlerini göz önünde bulundurmayı ve hürmet göstermeyi benimseyen bir şirket olarak, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı birçok masada ve disiplinde ayrıntılı halde ele alıyoruz. Sürdürülebilirlik Siyasetimiz ışığında ve Sürdülebilirlik Komitemiz liderliğinde birçok proje hayata geçiriyoruz.” dedi ve kelamlarına şöyle devam etti: “Bu proje, Temel Çeviklik Kadromuzun ürettiği projelerden biri. Çeviklik Kadromuz, işletme saatlerini gözden geçirerek güç verimliliği ve karbon salınımının azaltılması üzerine çalıştı. Saatlik ziyaretçi, ciro tahlilleri, güç verimlilikleri üzere bilgileri inceleyerek Türkiye’de ve kesimde birinci örnek olan “1 Saatte Dünya Değişir” projesini geliştirdi. Proje kapsamında toplam 96 TonCo2/Esd emisyona muadil bir azaltım hedefliyoruz.”

“1 saat geç açarak daha az karbon ayak izi bırakıp güç kullanımında tasarruf sağlayacağız”

14 Burda AVM Müdürü Erol Yıldız ise projeye yönelik olarak şunları söyledi: “Kapsamlı ön hazırlıklar ve iş ortaklarımızla oluşturduğumuz plan sonrası ‘1 Saatte Dünya Değişir’ projesini hayat geçirdiğimiz için memnunuz. Alışveriş merkezimizi Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında 1 saat geç açarak daha az karbon ayak izi bırakıp güç kullanımında tasarruf sağlayacağız. Yapacağımız küçük değişimler ile iklim ve etrafa hürmetin kıymetine dikkat çekeceğiz. 14 Burda AVM olarak, kesime öncülük eden bu projeye mesken sahipliği yapmanın haklı gurununu yaşıyoruz. Projemize dayanak olan ve bizimle birlikte sahiplenen tüm iş ortaklarımıza ayrıyeten teşekkür ederiz. 14 Burda AVM’de başlatılan pilot proje sonuçlara nazaran öteki Burda AVM’lerde farklı uygulamaları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında 14 Burda AVM 11:00-22:00 ortasında açık olacak; market ve giriş katı kafelerimiz ise kendi rutin saatlerinde hizmet vermeye devam edecek.”

Amaç karbon ayak izini azaltmak ve net operasyon gelirlerine katkı sağlamak

Şirket pahaları ortasında çevikliği kıymetli bir yere konumlandıran Temel Gayrimenkul; organizasyonel çeviklik için birçok çalışma yürütürken, çeviklik yayılımının kurum içerisinde sahiplenilmesi gayesiyle çeviklik eğitimleri ve çevik koç yetiştirme programları uyguluyor. 2023 yılının başında kritik, karmaşık mevzular için bir ortaya gelen ve farklı departmanlardan farklı uzmanlık alanlarından çalışanlardan oluşan Temel Çeviklik Kadrosu, sürdürülebilirlik amaçlarından “Erişilebilir ve pak güce ulaşım”a atıfta bulunarak, alışveriş merkezlerinin karbon ayak izini azaltmak ve net operasyon gelirlerine katkı sağlamak hedefiyle çalışmalar yapıyor. Bu maksatla pahalarını belirleyip 4 sprintlik bir eser iş listesi oluşturan ekip, 6 aylık süreçte sürdürülebilirlik kavramı konusunda birçok eğitim aldı, karbon ayak izi ölçümleri yaparak AVM’lerin karbon salınımlarını milletlerarası kriterler ve ölçüm prensiplerine nazaran hesaplamak üzerine çalıştı.

Dünya ve sektörel sürdürülebilirlik raporlarını ve karbon ayak izi azaltma örneklerini inceleyen kadro; tesir paha tahlilleriyle AVM’lerinde karbon ayak izini azaltarak pak güce erişimi kolaylaştıracak güneş gücü yatırımlarının yapılması, rüzgar gücü yatırımlarının yapılması, AVM’lerde gri su sınırlarının oluşturulması, I-REC sertifikasyonu, LED dönüşümlerinin tamamlanması, işletme saatlerinin değiştirilmesi, AVM tuvaletlerinin tüketim tesirinin azaltılması ve bunlarla birlikte 18 farklı inisiyatif belirledi. Çalışmalarını bu 18 inisiyatif çerçevesinde şekillendiren Temel Gayrimenkul; Temel Çeviklik Grubu liderliğinde yürütülen sürdürülebilirlik çalışmaları, ESG kıymetleri ve gerçekleştirdiği örnek projelerle dala ilham olmayı hedefliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte kursiyerlerin eserleri begeniye sunuldu yvFMdcJ7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük’te kursiyerlerin eserleri beğeniye sunuldu

Karabük’te “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” kapsamında düzenlenen programda, Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin el emeği ürünlerinden oluşan sergi açıldı.

Sergide tel kırma, dikiş-nakış, seramik, örgü, resim, ebru, kağıt rölyef ve filografi gibi geleneksel el sanatları başta olmak üzere çok sayıda el işi ürün yer aldı.

Halk Eğitimi Merkezi’ndeki serginin açılışına, Vali Oktay Çağatay, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, kurum müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş hayat boyu öğrenmenin önemine dikkat çekerek, “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda öğrencilerimiz ve kursiyerlerimiz akademik, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda önemli başarılara imza atmaktadır. Hayat payı öğrenme yalnızca bir kurs faaliyeti değil, bireyin kendini geliştirmesi, üretmesi ve topluma katkı sunmasıdır” dedi.

Programda konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya kurslar ve kursiyerlerle ilgili olarak, “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından tahsis edilen kıymetli eğitmenlerimizle birlikte Karabük Kültür ve Eğitim MERKEZİ (KAMER) bünyesinde tam 6 binden fazla kursiyerimize giyim, el sanatları, sağlıklı yaşam egzersizleri, spor, rölyef, resim, el nakışı, makine nakışı, ebru, 4-6 yaş dini değerler eğitimi, Eflani çember bezi dokuma gibi birçok branşta eğitim sunduk” ifadelerini kullandı.

Karabük Valisi Oktay Çağatay ise Milli Eğitim denince akla ilk olarak okulların geldiğini ama onunla sınırlı olmadığını ifade ederek, “Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda sosyal kurumların iş birliği ile yediden yetmişe birçok çoluğumuza, çocuğumuza, hanımefendiye, beyefendiye biz kurslarla kaliteli zaman geçirdik. Sağlıklı yaşamak, değerlerimizin korunması, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizin yaşatılması anlamında binlerce insanımıza kurs veriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından işaret dili öğrencileri eşliğinde müzik performansı sergilendi. Açılış sonrası sergiyi gezen protokol üyeleri, kursiyerler tarafından hazırlanan eserleri inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı eserlerin sergilendiği etkinlik, Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında hafta boyunca Karabük Halk Eğitimi Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin