Karadenizli fındık üreticilerinin imdadına dron yetişti - Karabük Haber Postası
karadenizli findik ureticilerinin imdadina dron yetisti dqP7d3sm
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ağustos, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Karadenizli fındık üreticilerinin imdadına dron yetişti

Karadeniz’in güçlü yerlerinde fındık çuvalı taşımakta zahmet çeken üreticiler, artık dron sayesinde bu zahmetten kurtuluyor. Zirai dron yardımıyla hem yük taşımak hem de bahçeleri ilaçlamak artık daha kolay hale geldi.

İstanbul’daki ağır kent hayatından Giresun’un Görele ilçesindeki köyüne dönüş yapan inşaat mühendisi Özkan Turp, köylülerine yardımcı olmak için zirai dron satın aldı. Birinci olarak kendi köyünde kullanmaya başlayan Turp, talep üzerine etraf köylere de hizmet vermeye başladı.

Turp, ağır kent hayatından köyüne dönüş yaptığını söz ederek “İstanbul’da büyüdüm, inşaat mühendisiyim. Artık kentin geriliminden kaçıp köyümüze dönmeye karar verdik. Burada emekçi bulma konusunda büyük dert vardı. Bahçeleri ilaçlatmak, gübreleme, fındık toplama ve taşıma üzere işler insanlara çok ağır geliyordu. Ben de bu dronu getirerek insanların işini hafifletmeye çalıştım” dedi.

Zorlu toprağa süratli çözüm

Görele’de birinci defa kullanılan zirai dron kullanımının büyük kolaylık olduğunu da anlatan Turp, “Karadeniz’in yerleri çok engebeli. Beşerler sırtlarında taşımak zorunda kalıyordu. Hayvanla taşıma ise artık neredeyse yok. Dron sayesinde insanların bir günde yapacağı işi bir saatte bitirebiliyoruz. Başta kuşkuyla yaklaşan üreticiler, uygulamayı gördükçe talep etmeye başladı. Sadece yük taşımakla hudutlu kalmayacağız birebir vakitte ziyanlı böceklere karşı da dronla çaba için ilaçlama çalışmaları da yapacağız. Kokarca böceğiyle çaba için akademisyen arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Sakarya’da denenen ilaçları kendi bahçelerimizde test edeceğiz. Başarılı olursak tüm bölgeye hizmet vermeyi düşünüyoruz. Gayemiz para kazanmak değil, fındık randımanını ve rekolteyi artırmak” diye konuştu.

Dronun yük taşıma kapasitesine dikkat çeken Turp, birtakım bireylerin “Beni de taşır mısın?” biçiminde talepte bulunduğunu lakin güvenlik gerekçesiyle bunu mutlaka yapmadıklarını vurgulayarak, “Bu sistem insan sıhhati ve iş güvenliği için geliştirildi. İnsan taşımak tehlikeli ve riskli, o nedenle bu türlü bir şey katiyetle yapmıyoruz. Lakin birtakım adrenalin tutkunu şahıslar dronla beni de taşıyabilir misin diye talep ediyorlar” tabirlerini kullandı.

Fındık üreticisi Mehmet Turp ise uygulamanın kolaylık sağladığını tabir ederek, “Önceden sıkıntı yerlerde sırtımızda yük taşımak zorundaydık. Artık dron sayesinde bir günde taşınamayacak fındık çuvallarını bir saat içinde taşıyabiliyoruz. Büyük kolaylık oldu. Evvelce bahçeden otomobil yoluna kadar sırtımızda taşıyorduk, oradan da araçla harmana götürüyorduk. Bizim için epeyce zordu. Artık dron kolaylığı geldi” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta ehliyet sinavinda yapay zekali joker aday operasyonu 14 tutuklama A8WIuRJY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2026 08:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta ehliyet sınavında yapay zekalı “joker aday” operasyonu: 14 tutuklama

Tokat’ta ehliyet sınavına yönelik düzenlenen “joker aday” operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı.

Edinilen bilgilere göre Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbar üzerine harekete geçti. Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmada; yazılı ehliyet sınavını geçemeyen bazı kişilerin kimlik kartlarını “kayıp” gerekçesiyle yeniledikleri, bu süreçte gerçek kimlik sahibinin yüzü ile “joker adayın” yüzünü yapay zeka kullanarak ortak fotoğraf haline getirerek nüfus müdürlüğü yetkililerini kandırdıkları ve bu yöntemle yerlerine başkalarını sınava soktukları tespit edildi.

4 yıllık sınav evrakları incelendi

Tokat merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Tokat ili Niksar ilçesi ve Şanlıurfa’da da bağlantılar belirlendi. Son 4 yıla ait sınav evraklarının incelenmesi sonucu Tokat ve Şanlıurfa’da 12 joker aday, 5 de organizatör olduğu belirlendi.

14 şüpheli tutuklandı

Ekipler tarafından eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 17 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Tokat Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken; 2 şüpheli adli kontrol, 1 şüpheli de ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin