Karadeniz’deki yeni tehlike: Rhizostoma türü denizanası - Karabük Haber Postası
karadenizdeki yeni tehlike rhizostoma turu denizanasi cDVZZpR4 jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ağustos, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Karadeniz’deki yeni tehlike: Rhizostoma türü denizanası

Karadeniz’de son 5 yılda denizanası popülasyonunda büyük artış gözlenirken, bunun iklimsel değişim ve kirlilikten kaynaklandığı bildirildi. Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, “Karadeniz’de son 5 yıldır ‘rhizostoma’ türü denizanasında yüksek artış görülmüştür. Denizanaları, avlanan balığın kalitesini azaltıyor ve av araçlarına zarar vererek ekonomik kayıplara yol açıyor” dedi.

Samsun ve Sinop sahillerinde denizanası popülasyonu gözle görülür derecede artış gösterdi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, denizanalarının balık popülasyonundan, avcılık faaliyetlerine kadar birçok alanı olumsuz etkilediğini ifade ederek açıklamalarda bulundu.

“Denizanaları balık yumurtalarını tüketmekte, ekosistemdeki bu denge bozulmaya başlamaktadır”

Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir artan denizanası popülasyonu ile ilgili şunları söyledi:

“Karadeniz’de 5 farklı denizanası türü bulunmaktadır. Bunlardan kol olarak adlandırabileceğimiz, uzantıları bulunan, üst kısmı şemsiye şeklinde olan ‘rhizostoma’ türü, insanlara temas ettiğinde yanma, uyuşma, kızarıklık gibi belirtilere neden olabilir. Kayıtlarda bazen ciddi yanıklara sebep olduğu bildirilmiştir. Diğer türler insan sağlığı açısından tehlikeli olmamakla birlikte dokunduğumuzda elimizle göze temastan mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Temas olduğu takdirde bol su ile yüzümüzü yıkamalıyız. İklimsel değişimlerle birlikte kirlilik faktörleri de eklendiğinde dünya denizlerinde ve Karadeniz özelinde denizanası popülasyonunda artış gözükmektedir. Yaklaşık son 5 yıldır ‘rhizostoma’ türünde yüksek artış görüldüğü tespit edilmiştir. Deniz ekosistemleri bir denge içerisindedir. Denizlerdeki besin piramidinin en alt basamağında bulunan fito-zooplankton grupları balıkların ana besini oluşturmaktır. Denizanalarının ana besinini ise zooplankton oluşturmaktadır. Denizanaların aşırı çoğalmasıyla balıkların ana besini denizanaları tarafından tüketilmekte ve rekabet içerisine girmektedirler. Denizanaları balık yumurtalarını besin olarak tüketmekte ekosistemdeki bu denge bozulmaya başlamaktadır. Denizanalarının yoğun olarak arttığı zamanlarda balıkçılar içinde zor bir avcılık operasyonu beraberinde gelmektedir. Ağa giren denizanaları av araçlarının ağ gözlerini tıkayarak av oranını, avlanan balığın kalitesini azaltmakta, av araçlarına zarar vererek ekonomik kayıplara neden olmaktadırlar. Sinop ve Samsun sahilleri balıkçılığın yoğun yapıldığı av sahalarına sahiptir. Giderek artan insan kaynaklı kirlenme denizanalarının artışını desteklemektedir. Bu nedenle denize yapılan deşarjların mutlaka biyolojik arıtma ile yapılması, kirlilik kontrolünün sağlanması açısından önemli bir noktadır” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bafrada cokme riski tasiyan yapilar icin belediyenin daha ciddi onlemler almasi istendi rx6Rrjig
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Bafra’da çökme riski taşıyan yapılar için belediyenin daha ciddi önlemler alması istendi

Samsun’un Bafra ilçesindeki çökme riski taşıyan iki müstakil tarihi yapı için belediye tarafından alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyen mahalle sakinleri, daha ciddi önlemler alınmasını istedi.

Gazipaşa Mahallesi Bakkal Sokak’taki yapılar, hem yoğun yaya hem de araç trafiğinin ortasında adeta tehlike saçıyor. Yapıların ’kültür varlığı’ statüsünde olması nedeniyle doğrudan müdahale edilemediğini dile getiren Gazipaşa Mahallesi Muhtarı İsmail Öğreten, evlerden birinin çatısının tamamen çöktüğünü, diğerinde ise bacaların yıkıldığını ve dış cephe sıvalarının döküldüğünü ifade etti. Öğreten, ikinci yapıda ise üst katlarda belirgin çökme işaretlerinin görüldüğünü söyledi.

Bafra Belediyesi tarafından bölgeye geçici demir bariyerler yerleştirildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Öğreten, “Burası her an göçebilir durumda” diyerek uyarıda bulundu. Bakkal Sokak’ın okul güzergâhı olduğunu söyleyen Öğreten, sabah ve öğle saatlerinde yüzlerce öğrencinin bu güzergâhı kullandığını hatırlattı.

Mahalle sakinleri ise, belediyeden daha ciddi önlemler almasını talep etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin