“Karadeniz çevresindeki ülkelerin atıklarıyla kirletiliyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Kasım, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Karadeniz çevresindeki ülkelerin atıklarıyla kirletiliyor”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in çevre ülkelerin atıklarıyla kirlendiğini belirterek, “Yılda yaklaşık 8 milyon ton plastik atık denizlere ve okyanuslara dökülüyor. Şu anda tam net bir bilgi yok ama 100 bin tonu bulan bir rakam da Karadeniz’e boşalıyor. Dolayısıyla bu hızla artan kirleticiler denizi hem fiziksel olarak kirletiyor hem kimyasal hem de biyolojik yapıyı değiştiriyor” dedi.
Karadeniz, çevresindeki ülkelerden her yıl gelen yaklaşık 100 bin ton atıkla giderek kirleniyor. Katı atık ve mikroplastikler ile yoğun bir kirlilik tehdidi altında bulunan Karadeniz’de balık popülasyonu da etkileniyor. Konuyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in bir iç deniz olduğunu belirterek, “Avrupa ve Asya’nın arasında sıkışmış bir iç deniz. Çevresindeki ülkelerin direk nehirlerinden ve karalardan direk boşaltılan atıklarla kirlenen bir deniz. Uzun yıllardır kirliliğe maruz kalan bir deniz. Çevre ülke hirlerden su girdisi olan Karadeniz bu ülkelerin atıklarıyla kirleniyor” diye konuştu.

Yaklaşık 100 bir ton plastik atığın Karadeniz’e boşaldığını dile getiren Erüz, “1960’lardan 2000’lere kadar olan endüstriyel gelişmenin getirdiği büyük bir kirlilik yükü söz konusuydu ama ondan sonra işte Avrupa Birliği’nin uygulamaları, bizim ve diğer ülkelerin de uyumuyla birlikte endüstriyel kirleticiler azalmakla birlikte, yani fabrikasyon ve diğer etkilerle kirlilik azaldı. Son yıllarda artan petrol taşımacılığı kaynaklı olan petrol kirliliği Karadeniz’de etkin ama şu anda en çok etkili olan ve hızla artan plastik kirliliği. Bu plastikler dediğimiz işte bizim poşetimiz işte pet şişelerimiz gibi diğer plastik malzemeler olabileceği gibi örneğin bir kremin içerisinde bulunanlardan başlayıp daha büyük boyuta kadar giden mikro plastik dediğimiz gözle görülen ya da gözle göremeyen boyuttaki plastiğin küçük parçacıkları da yoğun bir şekilde hem atmosferden hem nehirlerden hem de karalardan denize boşalıyor. Her yıl çok hızlı bir şekilde bu oran artıyor. Yılda yaklaşık 8 milyon ton plastik atık denizlere ve okyanuslara dökülüyor. Şu anda tam net bir bilgi yok ama 100 bin tonu bulan bir rakam da Karadeniz’e boşalıyor. Dolayısıyla bu hızla artan kirleticiler denizi hem fiziksel olarak kirletiyor hem kimyasal hem de biyolojik yapıyı değiştiriyor. Taşıyıcı olan görevi gördüğü için bazen işte istenmeyen organizmaların bir bölgeden bölgeye taşınmasında da taşıyıcı rolü oynuyor. Dolayısıyla bu anlamda biyolojik olarak da ortamdaki ekosistemi olumsuz yönde etkileyen bir durum var. Bu anlamda baktığımızda Karadeniz evet insan etkisiyle hızlı bir şekilde maalesef kirleniyor. Bu kirlenen denizden biz hamsi palamut gibi balıklarımızı avladığımız bir deniz. Dolayısıyla kirlettiğimiz deniz aslında nihayetinde dönüp dolaşıp bize besin olarak geri dönüyor. Kirliliğe neden olan insanoğlu kirliliği azaltması gereken de yine insanoğlu” şeklinde konuştu.

“Kirliliğin balık popülasyonu ve varlığı üzerinde bir büyük etkisi var”
Karadeniz’deki kirliliğinin balık popülasyonu da etkilediğini kaydeden Erüz, “Fiziksel, kimyasal, biyolojik kirlilik o bölgede yaşayan balık popülasyonunu mutlaka etkiler. Özellikle bu kıyı dolguları ile birlikte balıkların yaşadığı kırsal bölgeler çok büyük tahribat var. Sığ su balıklarının yaşam ortamının ortadan kaldırılması büyük bir sıkıntı. Plastik ve diğer kirleticilerin denizdeki varlığı denizde bulunan canlıların etkilenmesine sebep olmaktadır. Örneğin palamut sadece Karadeniz’de yaşamıyor. Akdeniz, Ege’de de yaşıyor ve oradan Karadeniz’e göçüp geri gidiyor. Yine aynı şekilde lüfer benzer bir davranış gösteriyor. Hamsi Karadeniz içerisinde tur atıyor. Kuzeyden kirli bir bölgeye denk gelirse yumurtladığı bölgede kirliliğe maruz gelirse yumurtlama oranı azalıyor. Beslendiği dönemde ortamda bir kirliliğe bağlı besin azalması söz konusuysa o da ondan etkileniyor. Dolayısıyla kirlilik mutlaka balık popülasyonu etkiliyor ama kirliliğe bağlı ne kadar popülasyon değişti, küresel ısınmaya veya sıcaklık artışı ne kadar etkiliyor anlamında söylemek çok kolay değil. Detaylı bir çalışma gerektiriyor. Kirliliğin balık popülasyonu ve varlığı üzerinde bir büyük etkisi var. Balıkların özellikle belli türlerin daha baskın hale gelip bazı türlerin ise yavaş yavaş ortadan kalkma riski olduğunu söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.
Erüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz İzleme Programı kapsamında TÜBİTAK MAM tarafından yapılan mevsimsel izleme ölçümlerinde Trabzon kıyılarında su kalitesi orta ve kötü sınıf olarak belirlendiğini belirterek, bölgenin en kirli sularının bulunduğu Trabzon’da hem akarsu hem de kanalizasyonlardan kaynaklanan kirliliğinin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda
blank
Ramazan Öztürk tarafından
17 Aralık, 2024 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda

Karabük Üniversitesinin de paydaşı olduğu Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF'24), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından desteklenen ve Türkiye'nin en büyük kariyer etkinliklerinden biri olan fuar, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki 16 paydaş üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle düzenleniyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı açılış törenine; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, paydaş üniversitelerin rektörleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

"BEŞERİ SERMAYE ÖNEM TAŞIYOR"

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, törende yaptığı konuşmada beşeri sermayenin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Dönemi’nde en büyük yatırım insan kaynağına yapılmıştır. Bu yatırımın taçlandığı dönem ise son 20 yıldır. Bu süreçte, eğitime ayrılan bütçe payı en büyük seviyeye ulaşmıştır. Bugün Türkiye'nin 81 ilinde üniversite bulunmaktadır. Arz ve talebi buluşturmadan kalkınma mümkün değildir. Bu organizasyonlar, arz ve talebin doğrudan buluştuğu alanlardır. BATIKAF'ın iki günlük programında 369 etkinlik gerçekleşecek."

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, fuarın katılımcılara sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Prof. Dr. Alişarlı, "Bu fuar, katılımcılara meslekler hakkında bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, firmalarla tanışma ve iş dünyasını yakından tanıma fırsatı sunuyor," ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri ile platin ve altın sponsorların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, fuar kapsamında Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi standını ve Karabük Üniversitesi TEKNOFEST takımlarından Hicaz Hyperloop Takımı'nın standını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Kırışık'a, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Tekin, Müdür Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Salih Gül, idari personel Mevlüt Çankaya ve Nihat Ceylan eşlik etti.

BATIKAF'24, iki gün boyunca katılımcılara iş dünyası temsilcileriyle tanışma, staj ve istihdam olanakları hakkında bilgi edinme fırsatı sunacak. Fuarda ayrıca paneller, seminerler ve kariyer danışmanlığı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli kariyer platformu olan BATIKAF, öğrenciler ve iş dünyası arasında önemli bir köprü kurmayı hedefliyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.