Karabük’ün Safranı, İzmir’in Kekiği, Dünyaya Şifa Dağıtacak - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Nisan, 2015 14:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’ün Safranı, İzmir’in Kekiği, Dünyaya Şifa Dağıtacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tıbbi ve aromatik bitkileri 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldı. İlaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Bakanlık, aynı zamanda ülkemize özgü çeşitleri dünyaya da satacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması yanında kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için 2014 yılında bir proje hazırladı. Antalya, Konya, Eskişehir, Tokat, Denizli ve Muğla illerinde uygulamaya başlanan projeye bu yıl Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kütahya, Malatya, Niğde ve Trabzon illeri de dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere Bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak. Böylece Bakanlık ilk defa destekleme kapsamına aldığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlayacak. Aynı zamanda bu projeyle İzmir’in kekiği, Karabük’ün safranı, Muğla ve Aydın’ın adaçayı, Hatay’ın defnesi, Isparta ve Burdur’un lavantası ilaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılmak üzere dünyaya da ihraç edilebilecek.

BİTKİSEL ÇAYLARIMIZ DÜNYANIN İÇİNİ ISITACAK
Bitki çeşitliliği bakımından büyük zenginliğe sahip olan Türkiye’de yaklaşık bin çeşit tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyor. Bu çeşitlerden iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı ise 350 olup, bu bitkilerden yaklaşık 100 bitkinin ise ihracatı yapılıyor. Dünya pazarlarına etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün satmak ve doğal bitki zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmek için harekete geçen Bakanlık, bu projeyle bugüne kadar genelde doğadan toplayarak karşılanan tıbbi ve aromatik bitkilerin profesyonel şekilde üretilmesini sağlayacak. Bu bitkilerden bitkisel çay ve drog (doğal maddelerden elde edilen ilaç hammaddesi) şeklinde kullanılan ürünlerle ilgili Bakanlığın getirdiği sözleşmeli üretim uygulanması kapsamında birçok üretici bitkisel çaylarda dünyanın önde gelen firmalarıyla anlaşma sağladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tff 3 lig 1926 bulancakspor 0 orduspor 1967 1 Wc6fnZ3Y
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Mart, 2026 20:00 tarihinde yayınlandı
0
0

TFF 3. Lig: 1926 Bulancakspor: 0 – Orduspor 1967: 1

TFF 3. Lig 3. Grup 27. hafta maçında 1926 Bulancakspor, sahasında karşılaştığı Orduspor 1967’ye 1-0’lık skorla mağlup oldu.

Stat: Bulancak İlçe

Hakemler: Levent Buğra Vartemel, Harun Günaydın, Uğur Aydoğdu

1926 Bulancakspor: Tunahan, Hüseyin Can, Ahmet Can, Barış, Görkem (Emircan dk. 22), Yunus Emre, Erkan (Nurettin dk. 73), Seymen, İsmail, Arda (Serkan dk. 85), Mertkan

Orduspor 1967: Onur, Oğulcan, Yunus, Berat Efe, Barışcan (Muhammed dk. 90+5), Safa, Cuma (Fatih dk. 85), Arda, Alim, Erdem Onur, Koray (Taha Burak dk. 90+3)

Gol: Alim Harlak (dk. 2) (Orduspor 1967)

Sarı kartlar: İsmail Kayalı (1926 Bulancakspor), Safa Gundak, Koray Dağ, Barışcan Altunbaş (Orduspor 1967)

Bizi sosyal medyadan takip edin