Karabük’ün Milletvekili Sayısı 3’ten 2’ye Düştü - Karabük Haber Postası
de
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2026 09:42 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’ün Milletvekili Sayısı 3’ten 2’ye Düştü

Karabük’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Bu karar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınarak 3 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte Karabük, TBMM’de artık yalnızca 2 milletvekili ile temsil edilecek.

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirlerken Türkiye İstatistik Kurumu’nun en güncel nüfus verilerini esas alıyor. Bu kapsamda nüfus artış hızı düşük olan veya göç veren illerde milletvekili sayısında azalma olurken, nüfusu hızlı artan büyükşehirlerde sandalye sayısı artırılabiliyor. Son karar kapsamında Antalya ve İstanbul gibi büyükşehirlerin vekil sayısı artarken Karabük’ün sandalyesi bir azaltıldı.

Karabük Açısından Değerlendirme

Nüfus ve Temsil İlişkisi:
Milletvekili sayıları, Türkiye’de her genel seçim öncesi nüfus verilerine göre yeniden belirleniyor. Karabük’ün nüfusunun diğer illere göre daha yavaş artış göstermesi veya göç vermesi, vekil sayısının azaltılmasında başlıca etken olarak yorumlanıyor. Bu tür değişiklikler, sayısal temsilde iller arasındaki dengesizliği azaltmayı amaçlasa da Karabüklülerin temsil gücünü de etkiliyor.

Temsil Gücünün Azalması:
Karabük’ün milletvekili sayısının 2’ye düşürülmesi, Meclis’te ilin sesinin daha sınırlı sayıda temsilciyle duyurulması anlamına geliyor. Bu durum, özellikle bölgesel projeler, yatırım talepleri ve TBMM komisyonlarındaki söz hakkı gibi konularda dezavantaj olarak algılanıyor.

Vatandaşlar Ne Düşünüyor?
Karabüklü vatandaşlar arasında bu karar çifte yorum aldı: Bir kesim, nüfus temelli adil bir dağılım olduğunu ve sistemin hukuki gerekliliklerini hatırlatarak kabul ederken diğer kesim ise ilin temsil gücünün azalmasından endişe duyuyor, yerel sorunların ve Karabük’ün sesini TBMM’de güçlü şekilde duyurma fırsatının zayıflayacağını belirtiyor.

Siyasi Yansımalar:
Partiler ve aday adayları açısından da bu tür bir azalma stratejik planlamayı etkileyebilir; iki sandalye için rekabet, önceki 3 sandalyeye göre daha yoğun ve kritik bir seçim çalışmasına dönüşebilir. Karabük’ün milletvekili sayısının 3’ten 2’ye düşürülmesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı nüfus temelli dağılım kararıyla resmileşti. TBMM’deki sandalye sayısının azalması, Karabük’ün Meclis’teki temsil gücünü doğrudan etkilerken; bu değişikliğin kentin siyasi dengelerine, yatırım ve proje süreçlerine nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda minibus ile hafif ticari arac carpisti 7 yarali gihnxQFG
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2026 04:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 7 yaralı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde minibüs ile hafif ticari aracın çarpışması neticesinde meydana gelen kazada 7 kişi yaralandı.

Kaza, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi Kastamonu-Taşköprü karayolu Tekev mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Taşköprü istikametinde seyir halinde olan Sezer Y. idaresindeki 37 ABP 346 plakalı hafif ticari araç ile aynı istikametteki Macit K. yönetimindeki 55 PG 145 plakalı minibüs çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle savrulan minibüs refüjdeki ağaçlara çarparak yolu karşı şeridine geçerken, hafif ticari araç ise ters döndü. Kazada sürücüler ile araçlarda bulunan 5 kişi yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine intikal eden sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Taşköprü Devlet Hastanesi ve Kastamonu il merkezindeki hastanelere kaldırıldı. Kazaya karışan araçlar ise çekici yardımıyla kaldırıldı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin