Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’ün Kentsel Gelişim Projeleri Ele Alındı

Manşet Yayın: 05.07.2024 14:02
Karabük’ün Kentsel Gelişim Projeleri Ele Alındı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, kentsel tasarım ve mimarlık alanlarında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve yapılacak projeleri planlamak amacıyla Kentsel Tasarım ve Mimarlık Çalışma Takımı ile Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinde toplantı yaptı. Yapılan toplantının ardından, Karabük Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Mimarlık Çalışma Takımı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile görüştü.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, kentsel tasarım ve mimarlık alanlarında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve yapılacak projeleri planlamak amacıyla kentsel tasarım çalışma takımı ile Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinde toplantı yaptı.

Toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Tuna Kayılı, Doç. Dr. Çiğdem Bogenç,  Arş. Gör. Bilgehan Bakırhan, Arş. Gör. Ebru Kılıç Bakırhan ve Arş. Gör. Mustafa Haki Eraslan katıldı.

Toplantıda kentsel tasarım hakkında ortak bir vizyon oluşturma, bu alanda yapılacak çalışmalar konusunda yol haritasını belirleme, çalışma grupları ile yapılacak işlemler ve atılacak adımlar konuşuldu.

Yapılan toplantının ardından, Karabük Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Mimarlık Çalışma Takımı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile görüştü.

Karabukun Kentsel Gelisim Projeleri Ele Alindi2 jpg

Yapılan görüşmelerle Karabük’ün kentsel dokusunun modern şehircilik anlayışıyla yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, üniversitenin akademik bilgi birikimi ve yenilikçi yaklaşımının, şehrin kentsel gelişim projelerinde büyük bir katkı sağlayacağını belirterek, bu tür iş birliklerinin şehirlerin sürdürülebilir ve planlı büyümesine önemli katkılar sunduğunu vurguladı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Mimarlık Çalışma Takımı ile Karabük, Safranbolu ve ilçelerin kentsel tasarımı konusunda yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Kentsel tasarım konusundaki çalışmalar ve bu alandaki gelecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için bugün Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’yı ziyaret ettik.  Bu anlamda mevcut projelerimizi ve gelecek planlarımızı paylaşmak, farklı bakış açılarını öğrenmek ve birlikte çalışarak daha etkili sonuçlar elde etmek için bu görüşmeler önemli fırsatlar sunacak” şeklinde konuştu.(Nurettin Acar)

 


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihi hamamın bulunduğu inşaat kazısında hummalı çalışma

Kültür Sanat Yayın: 08.07.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da inşaat alanındaki temel kazma çalışmaları sırasında tarihi hamamın bulunduğu 3. derece sit alanında hummalı çalışma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik araştırmalar yapan Ufuk Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut” dedi.

Akpınar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoğlu Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yetkili firma, 3. derece sit alanında bulunan boş arazide zemin etüt çalışması yürüttü. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Firma yetkilileri tarafından durum Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamam olduğu düşünülüyor. El oyması seramik eserlerinde bulunduğu kazıda çalışmalar devam ediyor.

“Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı”

Amatör tarih araştırmacısı Ufuk Ak, “Burada yapılan temel kazı çalışmalarında eski Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı. Kazının başında gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlüğünden iki arkadaşımız var. Onların dediklerine göre, burada hamam kalıntısı gözüküyor. Aynı zamanda Hisar Tepesi dediğimiz yerde Roma dönemine ait tapınak da mevcut ve sol tarafında tiyatro kalıntısı, kuzeydoğu cephesinde de bir kilise kalıntısı olduğu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalıntısı mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmuş zamanla ve dörtte biri kalmış” dedi.

“Bolu’nun kültür turizmi açısından çok büyük değeri var”

Bolu’nun eski bir tarihe sahip olduğunu aktaran Ufuk Ak, “Roma’nın en büyük hükümdarları arasında yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandırılmış. Aslında Bolu’nun kültür turizmi açısından da çok büyük değeri var ama ne yazık ki bunu çok ön plana çıkaramıyoruz” diye konuştu.

“Sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut”

Bugün bulunan tarihi hamamın çevresinde sıcak su kanallarının da görüldüğünü vurgulayan Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut. İnşaat çalışmalarına kazı yapıldıktan sonra devam edilecek. Değerli parçalar da Müzeler Müdürlüğüne teslim edilecek” ifadelerini kullandı.