Karabük’ün 2 olan Milletvekili sayısı 3’e yükseldi - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
27 Temmuz, 2017 13:58 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’ün 2 olan Milletvekili sayısı 3’e yükseldi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 600 Milletvekili sayısına göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını yeniden belirledi. Yeni sayıya göre; Karabük’üm 2 olan Milletvekili sayısı da 3’e yükseldi.

Anayasa değişikliği ile getirilen 600 milletvekili sayısına göre TBMM’deki dağılım yeniden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili sayısının 600’e çıkarılması nedeniyle 2016 nüfus bilgilerine göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını ve seçim çevrelerini yeniden belirledi. Buna göre Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan iller arasında bir tek Karabük’ün vekil sayısı artarak 2 olan milletvekili sayısı 3’e yükseldi.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, Anayasa’da değişiklik yapılmasına dair Kanun ile 550 olan milletvekili sayısının 600 olarak değiştirildiği, bu değişikliğin, birlikte yapılacak ilk TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girmesine yönelik düzenleme yapıldığı hatırlatıldı.
Kararda, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5. maddesinde, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının YSK tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren, en geç 6 ay içinde tespit edilerek ilanının öngörüldüğü belirtildi.
TÜİK tarafından 31 Aralık 2016 tarihli veriler esas alınarak ilan edilen 2016 yılı nüfus bilgilerinin YSK’ya gönderildiği, bu nüfus sayımı sonuçlarına göre, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespit edildiği kaydedildi.
Kararda, yapılan tespit sonunda, çıkaracağı milletvekili sayısı 18’e kadar olan illerin bir, çıkaracağı milletvekili sayısı 19’dan 35’e kadar olan illerin iki, 36 ve daha fazla olan illerin üç seçim çevresine bölündüğü ifade edildi.
Batı Karadeniz’de vekil sayısı artan tek il
Öte yandan Batı Karadeniz illeri arasında yer alan Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop illeri mevcut milletvekili sayıları aynı kalırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle nüfusu 242 bin 347’ye çıkan Karabük’te milletvekili sayısı 2’den 3’e yükseldi. Böylelikle Batı Karadeniz illeri arasında Karabük vekil sayısı artan tek il oldu.
En son 2007 seçimlerinde TBMM’de 3 milletvekili ile temsil edilen Karabük son olarak 2011 ve 2015 seçimlerinde ise 2 milletvekili le temsil ediliyordu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxxxx
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
29 Nisan, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0
0

Yangınla Mücadelede Kritik Toplantı

Karabük’te orman yangınlarının önlenmesi ve olası yangınlara hızlı ve etkili müdahale edilmesi amacıyla yürütülecek çalışmalar görüşüldü

Karabük’te 2026 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları,Vali Oktay Çağatay başkanlığında gerçekleştirilen Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Toplantıda, 2025 yılında kentte yaşanan ve bölge tarihinin en zorlu yangın sezonlarından biri olarak kayıtlara geçen orman yangınları tüm yönleriyle değerlendirilirken, yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olduğu vurgulandı.

Komisyon toplantısında, 2026 yılı için alınacak tedbirler, risk azaltma stratejileri ve hazırlık çalışmaları detaylı şekilde planlandı. Orman Yangınları ile Mücadele Şube Müdürü Ersan Kabakçı’nın sunumu eşliğinde; erken müdahale kapasitesinin artırılması, kara ekiplerinin güçlendirilmesi, akıllı yangın yönetim sistemlerinin etkin kullanımı ve riskli bölgelerde yürütülecek çalışmalar ele alındı. Yangın anında kurumlar arası koordinasyonun en üst seviyede sağlanmasına yönelik hazırlıklar da değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca tahliye süreçleri, geçici barınma, beslenme, lojistik destek, kaynak yönetimi ve sağlık hizmetleri konusunda tüm kurumların sahada tam koordinasyon içerisinde hareket edeceği ifade edildi.

Orman Bölge Müdürü Halil Oflu, orman yangınlarıyla mücadelenin yalnızca müdahaleden ibaret olmadığını belirterek, güçlü bir önleyici yaklaşımın önemine dikkat çekti. Oflu, sahadaki kapasitenin artırıldığını, ekipman ve lojistik imkanların güçlendirildiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde görev başında bulunduğunu söyledi.

VALİ ÇAĞATAY: TÜM KURUMLARIMIZ HAZIRLIKLI OLMALI”

Vali Oktay Çağatay ise 2025 yılında yaşanan yangınların Karabük açısından önemli dersler içerdiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız yangınlar bize şunu açıkça gösterdi; en küçük ihmal, en büyük felaketin kapısını aralayabilir. Bu nedenle tüm kurumlarımız hazırlık seviyesini en üst düzeyde tutmak zorundadır” dedi.

Yangınlarla mücadelede görev alacak personel, araç ve ekipmanların her an hazır bulundurulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Çağatay, kurumlar arası koordinasyonun kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, “Sahada hiçbir boşluk bırakmayacağız. Tüm birimlerimizle güçlü bir koordinasyon içerisinde hareket edeceğiz” diye konuştu.

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Vali Çağatay, ormanlık alanlarda yangına neden olabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirterek, en küçük bir dumanın dahi ciddiye alınarak 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesini istedi. Çağatay, toplumsal duyarlılıkla hareket edilmesi halinde yangın sezonunun en az zararla atlatılabileceğini kaydetti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin