Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’teki yetersiz ve eski adalet binasının yerine yenisi yapılacak

Politika Yayın: 05.07.2024 20:15
İhlas Haber Ajansı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karabük Valiliği’ni ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Tunç, Karabük’ün tarihi ve doğal güzelliklerine dikkat çekerek, şehrin gelişimi için yapılan yatırımları değerlendirdi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz’u ziyaret eden Bakan Yılmaz Tunç, “Karabük, birbirinden güzel ilçeleriyle çok önemli bir şehrimiz. Bugün Karabük’te Valimizi ziyaret ettik. Milletvekillerimizle ve ilimiz yöneticileriyle birlikte Karabük’teki çalışmaları gözden geçirdik. Bakanlığımıza ilişkin bazı çalışmaları da istişare ettik. Yapılan çalışmaları yeniden değerlendirdik” dedi.

Tunç, ziyaretin ardından Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetin’i ziyaret edeceklerini belirtti. “Karabük’te Özkan Çetinkaya, 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçildi. Türkiye’nin de il belediyeleri arasında en genç belediye başkanlarından biri olarak Karabüklü hemşerilerimizin takdirini kazandı. Başkanımıza projelerini gerçekleştirme noktasında desteklerimizi de yerine getirmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Adalet Bakanı Tunç, Karabük’teki yetersiz ve eski adalet binasının yerine yeni bir adalet sarayı yapılacağını açıkladı. “Karabük’te adalet sarayımız yetersiz ve eski bir bina. Yeni bir binaya ihtiyacımız var. Arsa çalışmaları tamamlandı ve proje çalışmalarına başladık. 13 Haziran 2024 tarihinde proje sözleşmesini imzaladık. 2025 yılının inşaat yatırım programına alınması konusundaki takiplerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Yeni adalet binasının Hürriyet Mahallesi’nde eski Devlet Demiryolları arazisinde inşa edileceğini ve 27 bin 567 metrekare kapalı alana sahip olacağını belirtti. Ayrıca, Eskipazar’da İçişleri Bakanlığı ile ortak bir proje yürütüldüğünü ve adliyeye bin metrekarelik yer tahsis edileceğini söyledi.

Tunç, Karabük’te yargı süreçlerinin hızlandırılması için yeni mahkemeler kurulduğunu belirtti. “Karabük’te bir aile mahkemesi, bir sulh ceza mahkemesi, bir sulh hukuk mahkemesi ve bir ağır ceza mahkemesi kurduk. Safranbolu’da ise bir asliye hukuk mahkemesi kurarak yargının hızlandırılmasını sağladık. Ayrıca, personel ihtiyacını karşılamak için gerekli atamaları gerçekleştirdik” dedi.

Tunç, Karabük ziyaretinin ardından Bartın’a geçerek Bartın Barosu’nun hizmet binasının açılışını gerçekleştireceklerini ve Bartınlı hemşerilerle buluşacaklarını belirtti. “Bartın’da Bartın Barosu’nun hizmet binasının açılışını gerçekleştireceğiz ve Bartınlı hemşerilerimizle buluştuktan sonra Ankara’ya döneceğiz” dedi.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihi hamamın bulunduğu inşaat kazısında hummalı çalışma

Kültür Sanat Yayın: 08.07.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da inşaat alanındaki temel kazma çalışmaları sırasında tarihi hamamın bulunduğu 3. derece sit alanında hummalı çalışma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik araştırmalar yapan Ufuk Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut” dedi.

Akpınar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoğlu Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yetkili firma, 3. derece sit alanında bulunan boş arazide zemin etüt çalışması yürüttü. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Firma yetkilileri tarafından durum Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamam olduğu düşünülüyor. El oyması seramik eserlerinde bulunduğu kazıda çalışmalar devam ediyor.

“Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı”

Amatör tarih araştırmacısı Ufuk Ak, “Burada yapılan temel kazı çalışmalarında eski Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı. Kazının başında gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlüğünden iki arkadaşımız var. Onların dediklerine göre, burada hamam kalıntısı gözüküyor. Aynı zamanda Hisar Tepesi dediğimiz yerde Roma dönemine ait tapınak da mevcut ve sol tarafında tiyatro kalıntısı, kuzeydoğu cephesinde de bir kilise kalıntısı olduğu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalıntısı mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmuş zamanla ve dörtte biri kalmış” dedi.

“Bolu’nun kültür turizmi açısından çok büyük değeri var”

Bolu’nun eski bir tarihe sahip olduğunu aktaran Ufuk Ak, “Roma’nın en büyük hükümdarları arasında yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandırılmış. Aslında Bolu’nun kültür turizmi açısından da çok büyük değeri var ama ne yazık ki bunu çok ön plana çıkaramıyoruz” diye konuştu.

“Sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut”

Bugün bulunan tarihi hamamın çevresinde sıcak su kanallarının da görüldüğünü vurgulayan Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut. İnşaat çalışmalarına kazı yapıldıktan sonra devam edilecek. Değerli parçalar da Müzeler Müdürlüğüne teslim edilecek” ifadelerini kullandı.