blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Temmuz, 2025 15:10 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’teki orman yangınında 120. saate giriliyor

Karabük'te 6 gün önce başlayan orman yangınında 120. saate girilirken ekiplerin sahadaki yoğun mücadelesi sürüyor.

Dün akşam saatlerinde rüzgarın etkisiyle Ovacık ilçesine bağlı Bicikler Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda alevler yeniden yükseldi. Yangın, ekiplerin uzun uğraşları sonucu yerleşim yerine ulaşmadan kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Zorlu arazide görev yapan ekipler, canla başla mücadele ederken hijyen ihtiyaçlarını da görev yaptıkları arazözlerden sağlıyor. Günlerdir yangınla mücadele eden ekipler, kıyafetlerini defalarca yıkayıp yeniden giyerek çalışmalarına devam ediyor.
Yangın bölgesindeki çalışmalar, Orman Genel Müdürlüğü ve çeşitli kurumlardan gelen destek ekiplerinin koordinasyonuyla yürütülüyor.
Yangından etkilenen bölgeler arasında Safranbolu ilçesine bağlı Çavuşlar Mahallesi ile Ovacık ilçesine bağlı Boyalı, Dudaş, Güneysaz, Şamlar, Kışla, Belen, Taşoğlu, Beydini ve Çukur köyleri yer alıyor. Ayrıca Karabük Merkez'e bağlı Kamış, Davutlar, Üçbaş, Ortaca, Mehterler, Tandır, Çukurca, Cumayanı, Cemal Ovası ve Yukarı Kızılcaören köyleri de yangından zarar gördü.
Adana Karaisalı Orman İşletme Müdürlüğü personelinden Mustafa Şahin, "Biz Adana Karaisalı'dan geldik. Arazi zor bir arazi. Yangın büyük. Allah herkesin yardımcısı olsun" dedi. Adana'dan farklı noktalar için ekiplerin Karabük'e geldiğini belirten Şahin, daha önce bu tür arazilerle karşılaşmadıklarını ifade etti.
6 gündür Karabük'te bulunan Çankırı Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinden Samet Özkan, "Ovacık tarafındaydık biz üç gündür. Dün akşam işte buraya geldik. Soğutma çalışmalarımızı yaptık. Şükür şu duman gözükmüyor. Üst baş önemli değil. Yeter ki ormanlarımız yanmasın" diye konuştu.
Yangınlarla mücadelenin kendilerinin görevi olduğunu aktaran Özkan, şunları söyledi:
"Yani vicdanen de bunu yapmamız gerekiyor. Zaten görevimiz burası. Mecburuz yani bunu yapmaya. Yeşil vatanı korumaya mecburuz. İlk geldiğimizde ekibimle beraber 50 saat falan uyuyamadık. 2-3 saat uykunun arkasına tekrardan başladık. Yoğun bir mücadele verdik abi. Bayağı verdik. Hani bütün arkadaşlarım, bütün ekipler orman teşkilatı, gönüllüler falan bayağı bir mücadelemizi verdik."
Günlerdir yangınlarla mücadele ettiklerini dile getiren Gürhan Ercan, "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ekiplere yardımcı oluyoruz. Bizim bir maddi veya can kaybımız yok. Ormanlarımız çok feci şekilde yandı. Sinsi bir düşmanla karşı karşıyayız. Biz bunu 3-4 defa söndürdük. Hafif bir rüzgarda tekrar uyanıyor bir yerden. Ondan sonra bizim emeklerimiz hep böyle heba oldu" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Temmuz, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Japonların peşine düştüğü şifalı yosun Giresun’da

Giresun’un Piraziz ilçesinde bulunan tarihi Eğrice Plajı, sadece doğal hoşluğu ve inançlı, sığ deniziyle değil, tıpkı vakitte şifalı yosunlarıyla da dikkat çekiyor. Plaj işletmecisi Yaşar Arslan’a nazaran, bu yosunlar cilt sıhhatinden teneffüs yolu rahatsızlıklarına kadar pek çok sıhhat sıkıntısına yeterli geliyor. Üstelik bu özel yosunlar, Japon araştırmacıların bile ilgisini çekmiş durumda.
Plajın en dikkat çeken özelliğinin şifalı yosunlar olduğunu belirten Arslan, "Bu yosunları araştırmak için, Su Eserleri Kooperatif Başkanlığı yaptığım devirde Japon araştırmacılar Trabzon’dan geldiler. Japonlar, dünyanın en pahalı cilt kreminin bu yosunlardan üretildiğini, ayrıyeten astım ve nefes darlığı üzere rahatsızlıklara güzel geldiğini tabir ettiler. Yosunda bulunan iyot oranı epey yüksek. Bu yosunları bedene sürmek, bilhassa de direkt temas ederek uygulamak sıhhat açısından çok yararlı. Örneği benim: Kimliğimde yaşım 69, lakin kendimi 28 üzere hissediyorum" dedi.

Yosunlar besin kaynağı olarak da kullanılıyor
Yosunların yalnızca şifa değil, birebir vakitte besin kaynağı olarak da değerlendirildiğini belirten Arslan, "Japonlar bu yosunlardan cilt kremi ve salata yapıyorlar. Bu yosun her yerde bulunmaz. Taşların ortasından çıkan bu özel yosunlar vatandaşlar tarafından toplanıyor ve çeşitli hedeflerle kullanılıyor. Gelen herkes şifa bulduğunu söylüyor" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.