Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2024 00:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Batı Karadeniz Bölgesinde Paphlagonia ve Btinya olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde uygarlığın izlerini keşfetmek “Miras Kentlerden Öğrenmek, Geleceği Tasarlamak” temalı Erasmus+ Blended Intensive Programmes (BIP) kapsamındaki proje Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde başladı.
KBÜ ev sahipliğinde düzenlenen Erasmus+ BIP kapsamındaki projeyle Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’dan Karabük’e gelen 5 öğretim üyesi ve 15 öğrenci, 6-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti, UNES Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu Yörük köyü, Amasra Tieos bölgesi ele alınacak.
Erasmus+ BIP projesi ile Anadolu’nun Batı Karadeniz Bölgesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda “Paphlagonia” ve “Btinya” olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde bu uygarlığın izlerini keşfetmek, bu kentlerin kuruluş modellerini incelemek, tespit edilen durumlardan neticelendirmeler yapmak ve bu yerleşim alanlarının mevcut koruma sorunlarını gözlemlemek, öğrencilerin sürdürülebilirliği için hayal kurmalarını sağlamak ve bu hayalleri tasarımlarında kullanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Atölye çalışmaları “Miras Şehirlerinde Sürdürülebilir ve Ekolojik Tasarım”, “Miras Şehirlerinde Erişilebilirlik/Hareketlilik”, “Heritege Şehirlerinde Yenilikçi Tasarım” olmak üzere üç ana tema altında yürütülecek.
Erasmus projesi hakkında bilgi veren Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Özköse, “Miras kentlerinden öğrenmek ve bunu sürdürülebilir planlamada kullanmak amacıyla yoğunlaştırılmış bir eğitim programı başlattık. 17 ve 24’ünde toplamda bir hafta yüz yüze ve ardından iki hafta online olarak devam ettik. Miras kentlerini öğrenmek ve sürdürülebilir planlamada kullanmak isteyen Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’daki üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katılmaya gönüllü oldu. Proje kapsamında hem alan çalışmaları yürütecek hem de öğrencilerin miras kentlerinden başlayıp Safranbolu olmak üzere arkeolojik alanlar ve kentsel alanlar Amasra, Zonguldak, Hadrianapolis ve Yörük Köyü gibi farklı nitelikteki kültürel miraslardan ne hissettiklerini, ne öğrendiklerini ve hangi sorunları hissettiklerini değerlendirecekler" dedi.
Özköse, turizmin getirdiği sorunların ele alınacağını ve bu bölgeler için öneriler ve projelerin sunulacağını dile getirerek, “Yüz yüze eğitim olan workshop ve tartışma ortamlarında katılımcılar, kısa sürede projeler üretecekler. Dört ülkeden gelen öğrenciler, aynı zamanda Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle ortak grup çalışmaları yapacak ve elde ettikleri fikirleri sunacaklar. Üniversitemiz, uluslararası ilişkiler alanında sağladığı destekle katılımcıları İstanbul’dan alıp buraya getirdi ve konaklamalarını sağladı. Değerli bilim insanları, Üniversitemiz dışından da destek sağlayarak konferanslar verdi. Böylelikle elimizdeki imkanları iyi tanıtarak katılımcıların kafalarında olumlu hatıralar ve fikirler bırakmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.