Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenilirliğinin sağlanması, taklit ve tağşişin önlenmesi, tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin engellenmesi amacıyla yıl boyunca kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. İl genelinde 20 gıda işletmesine idari para cezası uygulanırken, 5 işletme için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
2595 İŞLETMEDE 3807 DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Karabük’teki merkez ve 5 ilçede, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı 20 gıda kontrol personeli tarafından toplamda 2467 işletmede denetim yapıldı. Bu kapsamda yıl boyunca 2595 işletmede 3807 denetim gerçekleştirilirken, uygunsuzluk tespit edilen 20 işletmeye idari para cezası kesildi. Ayrıca, 5 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
YASAL DÜZENLEMELERLE CEZALAR AĞIRLAŞTIRILDI
Taklit ve tağşişle mücadele kapsamında 7255 sayılı Kanun ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonucunda, yaptırımlar ağırlaştırıldı. Yeni düzenlemelerle, taklit ve tağşiş yapılmış ürünler piyasadan toplatılarak masraflar sorumlu kişilere yüklendi.
Ayrıca, 5996 sayılı Kanun kapsamında, laboratuvar sonuçlarıyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin üreticisi, markası ve parti numarası bilgileri kamuoyuna duyuruluyor. Bu duyurular, 2 Ekim 2024 tarihinden itibaren Güvenilir Gıda Platformu üzerinden güncel ve anlık olarak paylaşılıyor.
ZİNCİR MARKETLERDE DENETİM SÜRÜYOR
25 Kasım – 6 Aralık 2024 tarihleri arasında taklit ve tağşiş ürünlerin piyasadan toplatılması ve denetimlerin sıkılaştırılması için eş zamanlı resmi kontroller yapılmaya devam ediyor. Karabük genelindeki 152 zincir marketten 36’sı denetlenirken, herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı bildirildi.
Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli gördükleri gıda ürünlerini İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirmelerini istedi. Gıda güvenilirliği için denetimlerin aralıksız süreceği ifade edildi.