Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Karabük’te 2023 yılı Eylül ayı itibariyle 465 taşıtın trafiğe kaydı yapılması sonrası kent genelinde motorlu taşı sayısı 72 bin 781 oldu.
TÜİK, 2023 yılı Eylül ayı Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerini açıkladı. Eylül ayında Türkiye’de 198 bin 740 adet taşıtın trafiğe kaydı yapılması sonrası motorlu kara taşıtları 14 milyon 967 bin 44’ü otomobil olmak üzere toplamda 28 milyon 183 bin 745 olarak gerçekleşti.
252 bin 58 nüfusa sahip Karabük’te ise trafiğe kayıtlı araçların sayısı 42 bin 938’ı otomobil, 9 bin 979’u kamyonet, 3 bin 246’sı kamyon, 7 bin 702’si motosiklet, bin 588’i minibüs, 591’i otobüs, 6 bin 426’sı traktör ve 311’i de özel gayeli araçlar olmak üzere toplamda 72 bin 781 oldu.
Bartın’da 2023 yılı Eylül ayında 390 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, motorlu araç sayısı 58 bin 514 oldu.
Zonguldak’ta da bin 1225 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken motorlu kara taşıtları sayısı 174 bin 507 oldu. (İHA)


Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 72 bin 781 oldu
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


