Karabük’te 35 dekar alanda 3 bin 500 sumak fidanı toprakla buluşturuldu.
Karabük Valiliği himayelerinde 2024 yılında başlatılan ’Tabiat Karabük Projesi’ çerçevesinde dağıtılan sumak fidanlarının dikimi için aktiflik düzenlendi. Safranbolu ilçesine bağlı Sırçalı Köyü’nde 12 dekarlık alanda gerçekleştirilen dikim aktifliğine Vali Mustafa Yavuz, Vilayet Jandarma Kumandanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kamu kurumlarının temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve tıbbi aromatik bitki üreticileri katıldı.
Etkinlikte konuşan Vali Mustafa Yavuz, projenin temel gayelerinden birinin katma bedelli tarım eserleriyle kırsal kalkınmayı desteklemek, kırsaldan kente göçü yavaşlatmak, kırsal turizmi geliştirmek ve köylerde vatandaşların gelir elde etmesini sağlamak olduğunu vurguladı.
Orman alanlarının yüzde 74 olması nedeniyle Karabük’ün tarıma uygun alanlarının hudutlu olduğunu belirten Yavuz, bu nedenle yüksek ekonomik bedele sahip eserlere yönelmenin kıymetine dikkat çekti.
Yavuz, "İlimizde tıbbi ve aromatik bitki üretimini artırmak için başlattığımız bu proje, çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları sunuyor. Geçen yılın başı itibariyle Karabük’te tıbbi aromatik bitki ekim alanı 441 dekarken, yapılan çalışmalarla bu yıl yüzde 63’lük bir artışla 718 dekara ulaştı. Bu artış, çiftçilerimizin projeye sahip çıktığının en büyük göstergesi" dedi.
Sumak üretiminin Karabük’te profesyonel manada birinci sefer başladığını aktaran Yavuz, bu yıl Karabük, Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde 35 dekar alanda toplam 3 bin 500 sumak fidanının toprakla buluşacağını bildirerek, gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artmasını hedeflediklerini belirtti.
Konuşmanın akabinde Vali Yavuz ve protokol üyeleri daha evvel 6 dekarlık aronya bahçesi kurarak projeye öncülük eden Prof. Dr. Hasan Gökkaya ve Birol Sarıvaz tarafından hazırlanan 12 dekarlık bahçede sumak fidanları toprakla buluşturuldu.