Berkay Doğan tarafından
20 Ocak, 2025 10:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Siber Vatan Yetkinlik Merkezi Kuruluyor

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda, Karabük Üniversitesi ve Savunma Sanayi  Başkanlığı iş birliğiyle, Karabük’te Siber Vatan Yetkinlik Merkezi hayata geçiriliyor.

Türkiye Siber Vatan Programı kapsamında gerçekleştirilecek projenin inşaat çalışmalarına Karabük Üniversitesi kampüs alanında 250 metrekarelik alanda  Ocak ayı sonunda başlanacak. Projenin 60 gün içinde tamamlanarak faaliyete geçmesi hedefleniyor.

GENÇLERE TEKNOLOJİ ALANINDA YENİ KAPILAR AÇILIYOR

Merkezin temel amacı, kritik sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını geliştirmek. Siber güvenlik, yapay zeka, yazılım, dijital pazarlama ve dijital oyun geliştirme gibi birçok alanda farkındalık oluşturulacak. Ayrıca yetenek tarama, eğitim, mentörlük ve girişimcilik destek programları düzenlenecek.

Öğrencilere, web güvenliği, zararlı yazılım analizi, siber tehdit istihbaratı, savunma-saldırı analizi gibi teknik konularda eğitim verilmesi planlanıyor. Eğitimlerin yanı sıra, öğrencilerin etkinliklerle gelişimlerini sürdürebilmeleri için kapsamlı bir altyapı da sağlanacak.

MODERN DONANIM VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM

Siber Vatan Yetkinlik Merkezi, en az 40 öğrencinin aynı anda eğitim alabileceği teknolojik donanımlı bir salon, 8-10 öğrencinin eş zamanlı çalışabileceği 4 takım odası, sosyal alanlar ve idari birimlerle donatılacak. Bu altyapı sayesinde, öğrencilerin hem bireysel hem de takım çalışmalarıyla kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunulacak.

KARABÜK’ÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK

Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Karabük Siber Vatan Yetkinlik Merkezi, ilimizin dijital dönüşümüne liderlik ederek gençlerimizi geleceğin yetkin insan kaynağı haline getirecek. Bölgenin cazibe merkezi olmasına önemli katkılar sunacak bu proje ile Karabük, dijital teknolojilerde öncü bir şehir olacaktır.” dedi.

blank
Berkay Doğan tarafından
13 Nisan, 2025 14:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yerel Kalkınmaya 50 Milyon EURO Hibe

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karabük’ün de aralarında bulunduğu 81 ilde kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla toplam 50 milyon Euro tutarında hibe desteği sağlanacağını açıkladı.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği iş birliğinde tarım projelerine sağlanan Katılım Öncesi Yatırım Aracı (IPARD) III Programı 6. başvuru çağrı ilanı yayımlandı. İlan kapsamında 81 ildeki Yerel Eylem Gruplarına toplam 50 milyon EURO hibe desteği sağlanacak. Programa başvurular, 2 Haziran’da başlayacak ve başvurular için son tarih 27 Haziran olarak belirlendi. Hibe desteği, kırsaldaki kadınlar, gençler ve diğer yerel aktörler için fırsatlar sunmayı amaçlıyor.
IPARD III PROGRAMI KAPSAMINDA DESTEK
Bu destek, Avrupa Birliği ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğiyle yürütülen Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) III kapsamında sağlanacak. Programın 6. başvuru çağrı ilanı yayımlandı.
Yayımlanan ilana göre, Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından uygulanacak projelere yönelik destek, %100 hibe şeklinde verilecek. Yerel potansiyeli harekete geçirmeye yönelik yenilikçi projeler bu hibeden faydalanabilecek. Başvurular 2 Haziran 2025’te başlayacak ve son başvuru tarihi 27 Haziran 2025 olarak belirlendi. Projeler, IPARD III Programı’nın LEADER Yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilecek.
BAKAN YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA
Bakan Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Kırsalda kadın ve gençlerimiz başta olmak üzere, yerel potansiyeli harekete geçirmek için yenilikçi çözümleri desteklemeye devam ediyoruz. Yerel Eylem Grupları aracılığıyla bölgelerin kalkınması için stratejiler belirleniyor ve uygulanıyor. Böylece kırsaldaki yöre insanı yerelde güçleniyor.”
Yumaklı, bugüne kadar Yerel Eylem Gruplarına 328 milyon TL hibe desteği sağlandığını da belirterek, yeni çağrıyla birlikte 50 milyon Euro tutarında destek sağlanacağını duyurdu.
KARABÜK İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ’NDEN ÇAĞRI
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kentteki üretici ve yerel aktörleri bu fırsattan yararlanmaya davet etti. Ayvalık, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın yüzde 100 hibe desteklerini kaçırmayın” diyerek çağrıda bulundu.
LEADER YAKLAŞIMI NEDİR?
LEADER Yaklaşımı, yerel toplulukların kendi kalkınma stratejilerini hazırlayarak uygulamaları esasına dayanıyor. Bu modelde çiftçiler, sivil toplum kuruluşları, kadın ve genç temsilcileri gibi birçok farklı paydaş bir araya gelerek Yerel Eylem Gruplarını oluşturuyor. Bu sayede, her bölgenin kendi dinamiklerine uygun projeler hayata geçirilebiliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.