Reklam
Reklam
SAAAV jpg
Yusuf Korkmaz Avatarı
Yusuf Korkmaz tarafından
10 Haziran, 2024 14:01 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te Savaşçı Böcekler Doğaya Salındı

Karabük’te tarım ve ekosistem dengesi için büyük bir tehdit oluşturan kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede yeni bir adım atıldı. Bu zararlı böceğe karşı biyolojik mücadele kapsamında, 1000 adet savaşçı böcek doğaya salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde TAGEM tarafından desteklenen “Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi” kapsamında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys)’nın mücadelesi için üretilen yumurta parazitoiti Samuray arıcığı (Trissolcus japonicus) salımı,  Safranbolu ilçesine bağlı  Yazıköy’de gerçekleştirildi.  Parazitoit salımına;  Tarım ve Orman İl Müdürü  Çetin Ayvalık,  Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu Mühendis Hüseyin Akyazı,  Ankara Ziraî Mücadele Araştırma Enstitüsü konu uzmanı Dr. Zuhal Saçtı,  Ziraat Yüksek Mühendisleri Erdoğan Ayan, Tuğba Akdeniz Fırat, Süleyman Büber,  Filiz Öntepeli, İl Müdür Yardımcıları, İlgili Şube Müdürleri, Safranbolu İlçe Müdürü,  Safranbolu Ziraat Odası Başkanı Fedai Acar, İl ve İlçe teknik personeli ve üreticiler katıldı.

Savasci Bocekler Dogaya Salindi5

İl Tarım ve Orman  Müdürü Çetin Ayvalık, yaptığı açıklamada, kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine ciddi zararlar verdiğini ve ekosistem dengesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Ayvalık, “Bu zararlının verdiği zararları minimuma indirmek ve kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için biyolojik mücadele yöntemlerini öncelikli olarak değerlendiriyoruz. Doğaya saldığımız bu faydalı böcekler, ekosistemimize zarar vermeden, hedef zararlıyı kontrol altına alacak” dedi.

Savasci Bocekler Dogaya Salindi1 jpg

Kahverengi kokarcanın son yıllarda Türkiye’de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türü olarak ortaya çıktığını ifade eden Müdür Ayvalık, “Geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır. Bu zararlı ile ilgili İl Müdürlüğümüz tarafından arazi ve bilgilendirme çalışmaları devam etmekte olup, gerçekleştirmiş olduğumuz 1000 adet parazitoit salımı ile kahverengi kokarcanın yumurtalarının parazitlenerek popülasyonunun kontrol altına alınması ve verdiği zararların azaltılması hedeflenmektedir.

Savasci Bocekler Dogaya Salindi4 jpg

Fakat zararlı ile mücadele de biyolojik mücadelenin yanı sıra uygulanacak kültürel ve mekanik mücadele yöntemleri de önemli yer tutmaktadır. Kahverengi Kokarca sonbaharda kışlamak için özellikle ev, depo, iş yeri gibi korunaklı alanları tercih ettiği için bu alanlarda yapılacak olan mekanik mücadele (elle toplama) yıl içinde oluşacak popülasyonu düşürmek için oldukça önemlidir. Kimyasal kullanımı yerine uygulamış olduğumuz bu çevreci ve sürdürülebilir mücadele yöntemleri ile doğal denge korunurken, zararlı kontrol altına alınabilecektir” dedi.

Öte yandan bilgi, teknik destek, dilek, şikâyet, talep ve görüşleriniz için vatandaşların İl ve İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilecekleri belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kuzka yonetim kurulu projeleri masaya yatirildi Kze9F4Hx
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

KUZKA yönetim kurulu projeleri masaya yatırıldı

Sinop Valisi Mustafa Özarslan başkanlığında Kastamonu’da gerçekleştirilen Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı yönetim kurulu toplantısında devam eden projeler değerlendirildi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı yönetim kurulu toplantısı, Sinop Valisi Mustafa Özarslan başkanlığında Kastamonu’da yapıldı. Toplantıda, yönetim kurulu üyeleri, 2026 Yılı Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı, SoGREEN programı, Türkiye’de Sivil Toplumun Sosyal Girişimcilik Yoluyla Desteklenmesi Projesi, 81 İl 81 Ürün Programı ile Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı Müze ve Ziyaretçi Merkezi Projesi’ne ilişkin gündem maddeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı’nın ev sahipliği yaptığı yönetim kurulu toplantısına Başkan Vekili ve Çankırı Valisi Hüseyin Çakırtaş, yönetim kurulu üyeleri Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Kastamonu İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü, Çankırı İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Ulusoy, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman, Kastamonu TSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş ve KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan ile ilgili personel katıldı.

Ajansın Kastamonu, Çankırı ve Sinop’a yönelik faaliyetleri hakkında yönetim kurulu üyelerine bilgi veren Genel Sekreter Mehmet Akif Eraslan, gerçekleştirdiği sunumda 2026 Yılı Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı başvuru süreci, SOGREEN, Türkiye’de Sivil Toplumun Sosyal Girişimcilik Yoluyla Desteklenmesi, KOSGEB Sektörel Gelişim Merkezi Destek Programı (SEGEM) ve benzeri dış fonlar kapsamında sağlanan ilerlemeler ile Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı Müze ve Ziyaretçi Merkezi ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, gündem maddelerinin yönetim kurulu tarafından görüşülmesi ve karara bağlanması ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin