Reklam
Reklam

Karabük’te sağanak hayatı felç etti: Metrekareye 45 kilogram yağış düştü

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Eylül, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te etkili olan sağanak sonrası metrekareye 45 kilogram yağış düşerken yollar göle döndü, araçlar suya gömüldü, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından Karabük’te 2 gündür etkili olan sağanak yağmur hayatı felç etti. Kentin birçok noktasında ev ve iş yerlerini su bastı. Metrekareye 45 kilogram yağışın düştüğü kentteki 100. Yıl Mahallesi’nde de ektili olan sağanak sonrası iş yerlerini su bastı. Park halindeki çok sayıda araç suya gömüldü.
Vatandaşlar botlarla kurtarıldı
Göle dönen alanlardaki iş yerlerinde mahsur kalan vatandaşlar AFAD ve belediye ekiplerince bot yardımıyla kurtarıldı. Tıkanan rögarların açılmasıyla sular çekilirken, arıza yapan araçlar çekiciler tarafından kaldırıldığı alanda temizlik çalışmaları başlatıldı.
Vali Mustafa Yavuz beraberinde milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ve Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile birlikte alanda incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Vali Yavuz, “Bugün akşam saatlerinde yaklaşık olarak 18.30- 19.00 civarlarında hem Karabük merkezi hem de Safranbolu ilçemizde aşırı yağışlar sonrası trafikte bazı aksamalar yaşandı. Bununla birlikte yine bazı evlerimizin alt katlarını bazı dükkanlarımız ve iş yerlerimizin alt katlarında su baskını ihbarları geldi. Bazı noktalarda yağışla birlikte rüzgarın da şiddetli esmesi nedeniyle yollarımıza ve bazı alanlarımızda ağaç devrilmesi oldu” dedi.
Yağış uyarısının vatandaşlara yapıldığının altını çizen Vali Yavuz, “Bundan dolayıdır ki gerek Karabük Belediyemiz gerek AFAD’ımız gerek karayollarımız ve diğer tüm kurumlarımızla birlikte yağış başlar başlamaz müdahalemiz yaptık. Şu anda içinde bulunduğumuz Karabük Kastamonu yolu güzergahında yaklaşık bir 30-45 dakikalık su nedeniyle kısa bir trafik kesintisi yaşandı. Hem belediyemiz hem karayollarımız hem AFAD’ımız yolu şuanda trafiğe açtık” diye konuştu.
“Yaklaşık 45 ihbar yapıldı”
112 Acil Çağrı Merkezine yaklaşık 45 ihbar bırakıldığını ifade eden Yavuz, “Arkadaşlarımız bu ihbarları tek tek değerlendiriyorlar. Biz zaten yerine giderek müdahaleleri yapıyoruz. Şuanda açıkçası yavaş yavaş normale dönmeye başladık. Bununla birlikte trafiğimiz normale dönüyor. Diğer taraftan bu evlerimizin alt katlarında iş yerlerimizin alt katlarındaki dükkanlarımız ile ilgili arkadaşlarımız bir taraftan temizlik çalışmasını yapıyorlar diğer taraftan da oralardaki tespitlerini yapıyorlar” şeklinde konuştu.
Yavuz, yaşanan su baskınları nedeniyle zarar gören ev ve işletmelerdeki tespitin AFAD ve Defterdarlık ve Mal Müdürlüğü tarafından yapılacağını söyledi.
Yaklaşık yarım saatlik bir zaman diliminde metrekareye 45 kilogram yağış düştüğünü açıklayan Yavuz, “Yukarı Kapullu tarafına 50’nin üzerinde yağış düştü. Tabii bu ani yağış ister istemez bu tür aksaklıklara sebebiyet veriyor ama hazırlıklı olduğumuz için belediyemiz, AFAD’ımız, karayollarımız ve tüm kurumlarımızla birlikte müdahale ederek normale dönüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yavuz, vatandaşların yapılan yağış uyarılarına karşı tedbirli olmalarını istediklerini aktardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

’Hastalığı sessiz dönemde yakalamak hayat kurtarıyor’

hastaligi sessiz donemde yakalamak hayat kurtariyor D1WOIs3L
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kamalı Polat, erken tanının hastalıklarla mücadelede kritik rolüne dikkat çekerek, “Hekimler olarak hastalarımızın süreçlerinde her şeyi yaşıyor, erken dönemde elde edilen sonuçların ne kadar yüz güldürücü olduğunu biliyoruz. Bu nedenle insanları her zaman erken tanı için teşvik ediyoruz. Hedefimiz hastalık belirgin hale gelmeden, sessiz dönemde tespit edebilmektir” dedi.

Büyük Anadolu Hastanesi Samsun tarafından düzenlenen “Erken Fark Et, Hayatı Yakala” etkinliğinde vatandaşlara erken teşhis ve düzenli sağlık taramalarının önemi anlatıldı. Program kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan müzik dinletisi, resim sergisi, jimnastik gösterileri ve basketbol şovu da gerçekleştirildi.

OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kamalı Polat, erken teşhisin birçok hastalıkta tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını söyledi. Sağlık sorunlarıyla erken dönemde mücadele etmenin önemine değinen Polat, “Sağlık problemleriyle çok daha erken aşamadan baş etmek bizim için önemlidir. Başarımız çok daha belirgin derecede artıyor. Hekimler olarak hastalarımızın süreçlerinde her şeyi yaşıyor, erken dönemde elde edilen sonuçların ne kadar yüz güldürücü olduğunu biliyoruz. Bu nedenle insanları her zaman erken tanı için teşvik ediyoruz. Hedefimiz hastalık belirgin hale gelmeden, sessiz dönemde tespit edebilmektir” diye konuştu.

Bireylerin kendi sağlıklarının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Polat, özellikle meme kanserinde erken farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Polat, “Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri meme kanseridir. Kişinin kendi sağlığının sorumluluğunu alarak kontrollerini nasıl yapacağını öğrenmesi büyük önem taşıyor. Her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmasını öneriyoruz. 20 yaşından itibaren herkesin bu alışkanlığı kazanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tarama programlarının önemine de değinen Polat, “Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yaş gruplarında yıllık mamografi taramalarına uyulması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın meme ve serviks kanseri başta olmak üzere yürüttüğü tarama programları vatandaşlar için önemli fırsatlar sunuyor. Hiçbir şikayet olmasa bile bu programlara katılmak büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Erken teşhisin önündeki en büyük engellerden birinin korku olduğunu belirten Polat, “Kişinin sağlıklı olduğunu düşünerek kontrollerini ertelemesi veya korku nedeniyle taramalardan kaçınması doğru değil. Erken müdahale edildiğinde çok başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Mamografi taramalarında 1 santimetrenin altındaki kitleleri bile tespit edebiliyoruz. Bu nedenle düzenli kontroller ihmal edilmemeli” tavsiyelerinde bulundu.

Öğrencilerin hazırladığı gösterilerin de yer aldığı etkinlikte, erken teşhis konusunda toplumsal farkındalığın artırılması hedeflendi. Program vatandaşların yoğun ilgisiyle tamamlandı. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Müdürü Dr. İsmail Şen tarafından Prof. Dr. Ayfer Kamalı Polat’a çiçek takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin