Karabük Belediyesi’nin düzenlediği “Ramazan Tiyatrosu Mahallenizde” etkinliği, Kurtuluş Mahallesi’nde vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Hacivat-Karagöz gösterileri, yarışmalar ve müzik dinletileriyle mahalle sakinleri keyifli bir Ramazan akşamı yaşadı. Etkinliğe büyük ilgi gösteren vatandaşlar, geleneksel Ramazan eğlenceleriyle güzel anlar geçirdi.
Karabük Belediyesi, Ramazan Tiyatrosu’nun bu akşam saat 19.30’da Soğuksu TOKİ’de gerçekleştirileceğini duyurarak tüm vatandaşları etkinliğe davet etti.
Kastamonu’nun hafızası olacak müze kapılarını ziyaretçilerine açtı
Kastamonu’nun tarihi ve kültürel hafızasını oluşturacak olan Kastamonu Üniversitesi Yaşayan Müze ve Kent Arşivi düzenlenen merasimle açıldı. Merasimde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, "Müze ve kent arşivimiz vilayetimizin kültür hayatına kıymetli katkılar sunacak" dedi.
Kastamonu Üniversitesi, kentin kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hedefiyle kıymetli bir projeye daha imza attı. Kastamonu Üniversitesi bünyesinde kentin tarihi dokusunu yansıtan Yücebıyıklar Konağı’nda kurulan Yaşayan Müze ve Kent Arşivi, düzenlenen merasim ile ziyarete açıldı. Merasime, Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, Yücebıyıklar ailesi ile kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı. Açılış öncesinde Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Kısmı öğrencileri Kastamonu türkülerini seslendirdi. Kastamonu Atabeygazi Derneği üyeleri ise sepetçioğlu halk oyunları gösterisini sergiledi.
Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yer alan konaktaki müze ve kent arşivinin Kastamonu’nun kültürel belleğini yaşatacak bir merkez olarak tekrar işlevlendirilmesi amaçlanıyor. Proje çerçevesinde kentin toplumsal, kültürel ve tarihi gelişimine dair dokümanlar, nesneler ve görsel malzemeler bir ortaya getirilerek halkın hizmetine sunuldu. Ayrıyeten, "yaşayan müze" anlayışıyla çeşitli atölye çalışmaları, stantlar ve etkinliklerle ziyaretçilerin etkin iştiraki hedefleniyor.
"Toplumsal sorumluluğun eseri bir proje"
Açılış merasiminde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin yalnızca akademik değil, toplumsal bir sorumluluğun da eseri olduğunu belirterek, "Kastamonu’da çok sayıda somut ve somut olmayan kültürel miras bulunuyor. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesinde, Anadolu’nun orta çağ devri ahşap sütunlarla çatısı desteklenen mescitleri ortasında gösterilen Mahmut Bey Camii bulunuyor. Somut olmayan kültürel miras Türkiye ulusal envanterine kayıtlı Azdavay ve Pınarbaşı bayan başlıkları, çarşaf bağı, klasik kızak yarışları, Evrenye bıçağı, Kastamonu pastırması, Kastamonu simidi, kına gecesi geleneği, taş baskı ile Tosya çakısı yapımcılığı üzere ögeleri bünyesinde barındırıyor. Hiç kuşkusuz bu kadar varlıklı bir altyapıya sahip olan vilayetimizde kurduğumuz müze ve kent arşivimiz de somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerini bir ortada ihtiva ediyor. Müze ve kent arşivimiz içeriğinde bir yandan binası, kitapları, fotoğrafları, koleksiyonları, arşiv gereçleri, mutfak eşyaları, tarım aletleri, oyuncakları ve kıyafetleri üzere ögelerle somut kültürel miras ögelerine yer verirken, öte yandan kelamlı gelenek ve anlatımlar, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler ile el sanatları geleneği üzere uygulamalar aracılığıyla somut olmayan kültürel miras ögelerine konut sahipliği yapacak. Müze ve kent arşivimizin vilayetimize gelen turistlerin, halkımızın ve öğrencilerimizin uğrak yerleri ortasına girmesini hedefliyoruz. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün dayanaklarıyla Kastamonumuzun turizm rotasında bulunan yerler ortasında yer almasını istiyoruz" dedi.
"Müzemize istek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz"
Müze ve kent arşivine kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların takviyelerini beklediklerini söyleyen Topal, "Müze ve kenti arşivimizin tabir yerindeyse ektiğimiz bu tohumun filizlenmesini ve meyve vermesini istiyoruz. Müze ve kent arşivimizin kendisini güncelleyen ve yenileyen bir yapıya sahip olmasını önemsiyoruz. Koleksiyonlarımızın ve yapıtlarımızın Kastamonu kent tarihini ve kültürünü daha âlâ bir biçimde yansıtabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor, bizim evvelce topladığımız envanterin desteklenmesi ve daha geniş çaplı bir yapıya kavuşturulması ehemmiyet arz ediyor. Bu manada koleksiyonlarımızın zenginleştirilmesi ve kentimizin kültürel mirasını yansıtan daha fazla ögeye sahip olması emeliyle müze ve kent arşivimize yasal mevzuat çerçevesinde olmak koşuluyla istek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz" diye konuştu.
"Geçmişin izleri bu müzede sürecek"
Kastamonu’nun tarih boyunca varlıklı kültürü, esaslı gelenekleri ve güçlü toplumsal yapısıyla Anadolu’nun hafızası olmuş bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Aydın Ergün ise "Kastamonu Valiliği olarak şimdiye kadar nasıl takviye verdiysek bundan sonrada üniversitemize ve burada açılan müzemize birebir desteğimizin verileceğinin bilinmesini isterim" biçiminde konuştu.
"Kastamonu arşivleri olmadan tarih yazılamaz"
Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Zeki Gürel ise Kastamonu’nun Kadıköy’den Boyabat’a kadar geniş bir coğrafyaya uzanan bir vilayet kenti olduğunu hatırlatarak, "Kastamonu, vaktin kültür merkezlerindendir. Yarınında kültür merkezi olmaya da aday bir şehirdir" tabirlerini kullandı.
"Şehir belleği tekrar canlanıyor"
Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Aktaş ise müze, kütüphane ve arşivlerin geçmişi saklayan bir bellek olduğuna dikkat çekerek, kentin tüm kültürel, bilgi, toplumsal ve sanatsal birikiminin geleceğe taşınmasına aracılık eden kıymetli merkezler olduğunun altını çizdi.
Yücebıyık Ailesi ismine kelam alan Namık Yücebıyık da Kastamonu Üniversitesine hibe edilen konağın bu türlü bir projeye konut sahipliği yapmanın verdiği memnuniyeti tabir ederek, Kastamonu kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktarmanın memnunluğunu yaşadıklarını lisana getirdi.
Programda konuşan Türk Halk Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülten Küçükbasmacı da Kastamonu’nun kültür yapısıyla epey güçlü bir kültüre sahip olduğunu söz etti.
Konuşmaların akabinde açılış kurdelesi kesildi. Vali Yardımcısı Ünal ve Rektör Topal, beraberindeki heyet ile birlikte konağı gezdi. Protokol üyeleri ve ziyaretçiler daha sonra konağın önündeki alanda düzenlenen Hıdırellez aktifliklerine katıldı.