İskender
•Fiyat lar normal
Karabük'te kış hazırlıkları süratle devam ediyor. Yerel halk, konserve menemen ve turşuluk hazırlıkları yaparken bu yılki fiyat artışlarının büyük zorluklar yarattığını ifade ediyor. Artan maliyetler, gıda temininde ciddi sıkıntılara yol açarken, vatandaşlar kış aylarını geçirmek için daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalıyor. Bir vatandaş, "Bu yıl fiyatlar çok yükseldi, ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Kış için hazırlık yaparken hem bütçemizi düşünmek hem de yeterli gıda temin etmek oldukça zor," diyerek durumunu belirtiyor. Güncel fiyatlar, hem üreticiler hem de tüketiciler için pahalı gelmeye başladı. Meyve ve sebze fiyatlarının geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirten üreticiler, bu yılki artışın mevsimsel problemlerden kaynaklandığını ifade ediyor. Havaların serinlemesiyle birlikte. Eylül ayı, kış hazırlıklarının en yoğun olduğu dönem, vatandaşlar geleneksel kışlık yiyeceklerini hazırlamak için pazarlara ve manavlara akın etmeye başladı. Özellikle turşu, konserve ve kurutmalık sebze-meyve yapımı için alışveriş yapanlar, pazar tezgahlarında yoğunluk oluşturuyor. Bu süreçte fiyatların yüksekliği, birçok aileyi ekonomik açıdan zorluyor.
Karabük’te beş gündür süren orman yangınlarının yarattığı tahribat sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay’ın geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi.
Akay, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 36 noktada yapılacak olan maden arama ve işletme ihalelerine dikkat çekmiş ve bu faaliyetlerin bölge doğasına “telafisi mümkün olmayan zararlar” vereceğini vurgulamıştı.
4 BİNDEN FAZLA HEKTAR MADEN ARAMASINA AÇILIYOR
Milletvekili Akay, Karabük’te 4 bin 28 hektarlık alanın altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması amacıyla ihaleye açıldığını hatırlatarak, bu girişimlerin Karabük’ün orman varlığına ve ekosistemine büyük zarar vereceğini dile getirmişti.
“Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2.529 hektar, Eflani ilçesinde 1.499 hektar olmak üzere toplam 4.028 hektar alan 4. grup metalik madenlerin arama ve işletilmesi için açılmış durumda” diyen Akay, bu faaliyetlerin Karabük’ün ormanlık alanları, su kaynakları ve kültürel dokusu için büyük bir tehdit oluşturduğunu söylemişti.
“ELİNİZİ KARABÜK'ÜN DOĞASINDAN ÇEKİN”
Akay’ın aylar önce yaptığı bu uyarı, yangınların etkisini artırdığı bugünlerde yeniden gündeme geldi. Karabük’te 5 gündür kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle şimdiye kadar 19 köy ve 57 mahalle tahliye edildi. Türkiye’nin yüzölçümüne oranla %72’si ormanlarla kaplı olan Karabük’te, doğanın korunmasına dair hassasiyetin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Milletvekili Akay, “Buradan iktidarı ve yetkilileri uyarıyorum: Elinizi Karabük'ün doğasından çekin. Karabük'ümüzde telafisi mümkün olmayacak işlere girişmeyin” ifadeleriyle çağrısını yinelemişti.
Bölgede devam eden yangın süreci, madencilik faaliyetlerinin uzun vadeli etkileri konusunda toplumsal duyarlılığı artırırken, çevre örgütleri ve vatandaşlardan da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.
İskender
•Fiyat lar normal