Karabük’te vatandaşlarından evlerin önünde yaktığı ateşin ormanlık alana sıçraması sonrası yaklaşık 3 dönüm ormanlık alan zarar gördü.
Edinilen bilgiye göre, Karabük – Yenice Karayolu Yeşilköy mevkisinde vatandaşlar bahçelerinden temizledikleri otları yaktı. Rüzgarında etkisiyle bir anda yayılan alevler ormanlık alana sıçradı. Alevlerin büyümesi üzerine çevredeki vatandaşlar, durumu Karabük Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, yangına müdahale etti.
Kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 3 dönüm alan zarar gördü.
Karabük Orman İşletme Müdürü Rıfat Ataş, yangınların büyük bir bölümünün anız yakılmasından kaynaklandığını söyleyerek, “Bahçe temizlerken yakma yöntemini kullanmasınlar. Toprağa hiçbir faydası yok, zarardan başka. Hem milli servetimiz yanıyor hem de doğa tahrip oluyor.” dedi.


Karabük’te Orman Yangını
Yıldırım “Devlet Eliyle Ticaret Son Bulmalı”
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, devlet eliyle yürütülen ticari faaliyetlerin küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, adil rekabet ortamının yeniden sağlanması çağrısında bulundu.
Yıldırım yaptığı açıklamada, devletin asli görevinin ticaret yapmak değil; üreticiyi, esnafı ve girişimciyi desteklemek olduğunu ifade etti. Öğretmenevlerinden sosyal tesislere, polis evlerinden düğün salonlarına, lokantalardan çay bahçelerine kadar birçok alanda kamu eliyle ticaret yapıldığını belirten Yıldırım, okullarda sürekli hale gelen kermes uygulamalarının da küçük esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.
Kamu işletmelerinin vergi ve maliyet avantajına sahip olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bir tarafta bütün sermayesini, emeğini ve geleceğini işletmesine bağlayan esnafımız, diğer tarafta personel maaşı devlet tarafından karşılanan kamu işletmeleri bulunmaktadır. Bu şartlarda adil rekabetten söz etmek mümkün değildir” dedi.
Esnafın ağır ekonomik yük altında ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Yıldırım, elektrik, kira, SGK, vergi, POS komisyonları, kredi faizleri ve yüksek gecikme zamlarının küçük işletmeleri zorladığını ifade etti.
Esnafın ekonominin temel taşı olduğunu belirten Yıldırım, “Esnaf sadece ticaret yapan kişi değildir; istihdam sağlayan, vergisini ödeyen, mahallesine sahip çıkan ve şehrin sosyal yapısını ayakta tutan unsurdur” diye konuştu.
Açıklamasında çağrısını yineleyen Yıldırım, devletin ticaretin rakibi değil düzenleyicisi olması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Devlet eliyle ticaret acilen son bulmalı; ticaret, yatırım yapan, risk alan ve vergisini ödeyen esnafa bırakılmalıdır. Esnafımızı vergi adaleti, krediye erişim, finansman destekleri, POS komisyonları, yüksek faiz ve gecikme zamları ile istihdam maliyetleri konusunda korumak zorundayız. Ayakta kalan esnaf güçlü ekonomi demektir. Güçlü ekonomi ise güçlü Türkiye demektir.”

