Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te Meslek Eğitim Merkezlerine ilgi artıyor

Gündem Yayın: 29.09.2022 11:38
Yazar:
Karabük’te Meslek Eğitim Merkezlerine ilgi artıyor

Karabük’teki meslek liselerinde Mesleki Eğitim Programının açılmasıyla birlikte 380 olan çırak sayısı bu yıl yaklaşık 7 kat yükselerek 2 bin 345’e ulaştı.
Karabük’te eğitim alıp iş yerlerinde uygulama yapan öğrencilerin eğitimin sonunda hem lise diploması hem de kalfalık ve ustalık belgelerine sahip olmasını sağlayan Mesleki Eğitim Merkezlerine ilgi her geçen yıl artıyor. İstihdam ve iş hayatına yönelik çözümlerin üretilmesinin amaçlandığı Mesleki Eğitim Merkezlerinin yanı sıra kentteki meslek liselerinde de Mesleki Eğitim Programı açıldı. Program çerçevesinde öğrencilere haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün ise işletmede beceri eğitimi verilirken ustalık ve kalfalık belgesi sahiplerine Meslek Lisesi diploması alma fırsatı sunuluyor.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Çelebi, İHA muhabirine yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda geçen yıl başlatılan program çerçevesinde 380 olan çırak sayılarının Karabük genelinde bu yıl 2 bin 345’e ulaştığını söyledi.

“Çırak sayımız Karabük’te 7 katına çıkmış oldu”
Mesleki Eğitim Merkezi’nde de 343 olan çırak sayısının bin 250’ye yükseldiğini ifade eden Çelebi, “Bu tabi ki yoğun tempo içerisinde gerçekleşti. Biz bu çalışmaları yaparken iş yerleriyle bire bir temas kurarak bu durumu anlattık. Çırak öğrencilerin 3 yıl boyunca bize geldiklerinde devletimiz öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar bir ücreti veriyor. Öğrencimiz 11. Sınıfta sınava girip kalfalık belgesini aldığında tekrar ustalık eğitimine devam etmektedir. 12. Sınıfta da ustalık belgesini almak için devam eden öğrencilerimize ve işverenlerimize asgari ücretin yüzde 50’si teşvik olarak ödenmektedir. İşverenlerimiz ve kurumlarımız buna teveccüh göstermesi dolayısıyla çırak sayımız Karabük’te 7 katına çıkmış oldu” diye konuştu.
Amaçlarının ara eleman yetiştirmek olduğunu belirten Çelebi, “En az ortaokul mezunları okulumuza gelerek haftada bir gün eğitim görüp diğer günlerde iş yerlerinde çalışmalarına devam ettiklerinde hem mesleklerini öğreniyorlar hem de azımsanamayacak kadar bir ücreti de almış oluyorlar. Bu sayede okullarımızdan mezun olanların birçoğunun iş yeri sahibi olduğunu mutlulukla görmekteyim” dedi.
Çıraklık ve kalfalık belgelerini aldıktan sonra ustalık belgesi için eğitimine devam eden 12. Sınıf öğrencisi Zühre Bağcı, ustalık belgesini aldıktan sonra kendi dükkanını açacağını söyledi.
Kuaförlüğün küçük yaştan itibaren hayali olduğunu aktaran Bağcı, “Çok güzel başladık. 3 yıl oldu. Belgeyi aldıktan sonra tamamıyla bu işe odaklanacağım. Haftada bir gün okulumuzda teorik dersleri görüyoruz, sınavlara giriyoruz. Aynı zaman pratik yapmak için haftada bir kaç saat atölyede saç ve makyaj yapıyoruz. Bizim için pratik oluyor. Bize elbette katkısı var” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.