blank
Haber Merkezi tarafından
16 Temmuz, 2024 14:18 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 2

Karabük’te Mangal Kokusu Mahalle Sakinlerini Rahatsız Ediyor

Karabük'ün popüler mekânlarından biri olan Şehir Parkı'nda mangal keyfi yapan vatandaşlar, çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Parkın yakınındaki evlerde oturanlar, mangal kokusunun ve dumanının rahatsızlık verdiğini belirtti. Günümüzde piknik ve mangal yapmanın keyifli bir aktivite olduğu kabul edilse de, çevreye verilen rahatsızlıklar bu tür etkinliklere daha dikkatli yaklaşılmasını gerektiriyor. Mahalle sakinleri, Karabük Belediyesi yetkililerinin konuyla ilgili gerekli önlemleri alacaklarını ve herkesin huzurunu korumak için gerekli adımları atacaklarını düşünüyorlar. Karabük Belediyesi tarafından Taşkesti Caddesi'nde 21 bin metrekare alana kurulan ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Şehir Parkı, Karabüklülerin vazgeçilmezi oldu. Açıldığı günden beri yoğun ilgiyle karşılan parkta vatandaşlar yer bulmakta zorlanıyor. Tıklım tıklım olan ve kimilerinin yer bulmak için erken saatlerde gittiği park, ağaçları, biyolojik göletleri, çocuk oyun alanları, spor alanları, yemyeşil çimenleri ve yürüyüş yolları ile gün boyu dinlenmek, kitap okumak ya da spor yaparak vakit geçirmek isteyenlerin vazgeçilmezi haline geldi. Ancak mangal kokusu ve dumanı çoğu mahalle sakinini rahatsız etmeye başladı. Konuyla ilgili sorun yaşayan vatandaşlar bu konuda bir yaptırım bekliyor. Mahalle sakinleri, piknik alanlarında yapılan mangalın yaydığı yoğun duman ve kokudan rahatsızlık duyuyor. Özellikle hafta sonları artan piknik aktiviteleri nedeniyle, mangal dumanının evlerinin içerisine kadar ulaşması birçok vatandaşı rahatsız etmeye başladı. Mahalle sakinleri, gerekli denetimlerin uygulanmasını istiyor. Özellikle mangal yapılan alanlarda çıkan dumanın evlerine kadar ulaşmasının solunum sorunlarına neden olduğunu ve çevre kirliliğine yol açtığını belirtiyor. Konuyla ilgili belediyelerden ve ilgili kurumlardan konuya duyarlılık göstermeleri ve gereken önlemleri almaları bekleniyor. Aksi takdirde, rahatsızlık artarak devam edeceğe benziyor.
Bizi sosyal medyadan takip edin

2 Yorum

  1. Anonim

    Demir çelik isten rahatsızlık mangal dumanımı rahtsız etmiş

  2. Misafir

    Başka yermi var, orası meskenlerden rahatsız etmeyecek kadar uzak, BAHANE ARAMAYIN

Yeni yorumlara kapalı.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ağustos, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uzmanından uyarı: “Diz kireçlenmesine karşı erken önlem şart”

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Göksel Gültekin Şahiner, "Toplumda çok sık gördüğümüz bir rahatsızlık olan diz kireçlenmesi, hareketsizlikten ve çok kullanımdan ötürü diz ekleminin aşınmasıdır. Kireçlenmede erken tedbir ve yanlışsız tedavi şart" dedi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Göksel Gültekin Şahiner, dizlerdeki kireçlenme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hastalığın olma sebebi ve kimlerde görüldüğü ile ilgili bilgi veren Opr. Dr. Göksel Şahin, "Diz ekleminizin yüzleri neredeyse pürüzsüz bir eklem kıkırdağı ve ortada menüsküs yapıları ile kaplıdır. Diz kireçlenmesi evvel menüsküslerin aşınması ve yırtılması sonra eklem kıkırdağının vakitle aşınması, yıpranması ve incelmesi sonucu ortaya çıkar. Kıkırdak incelince, kemikler birbirine daha yakın hale gelir ve sürtünme başlar. Bu sürtünme dizde ağrıya, şişliğe ve hareket kısıtlılığına neden olur. Bu rahatsızlık ekseriyetle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Yaşlılıkta sorun oluşturabilecek en büyük manilerden biridir. Fakat çok kilo, dizde daha evvel geçirilmiş yaralanmalar yahut genetik yatkınlık üzere faktörler hastalığın daha erken yaşlarda başlamasına yol açabilir. Erken yaşlarda ortaya çıkan diz kireçlenmesinin tedavisi daha sıkıntı ve sonuçları daha az yüz güldürücüdür" diye konuştu.

Kireçlenmenin belirtileri ve yapılması gerekenler
Hastalığın belirtileri ile ilgili Dr. Şahiner, "Dizde, özellikle merdiven ve yokuş çıkarken, inerken yahut uzun mühlet ayakta kaldıktan sonra ortaya çıkan ağrı, sabahları dizde tutukluk ve hareket zorluğu Dizde ağrı ve şişlik beraberinde eklemden ses gelmesi belirtileridir. Unutmayın ki diz kireçlenmesi engellenebilen, oluştuktan sonra da büsbütün ortadan kaldırılamasa da yönetilebilen bir hastalıktır. Ağrılarınızın hafifletilmesi, hareketliliğinizi, müdafaanız ve günlük hayat kalitenizi artırmanız mümkündür. Bunun için en değerli adımlar şunlardır:
Kilo Denetimi: Dizlerinizdeki yükü azaltmak için fazla kilolarınızdan kurtulmak. Nizamlı antrenman: Bedeni ve bilhassa diz kaslarını güçlendiren antrenmanlar yapmak diz kireçlenmesi başladıktan sonrada diz eklemini yormayan, bilhassa uyluk kaslarını güçlendirici idmanlar yapmak (yüzme, bisiklet sürme gibi).
Dinlenmek: İnsan bedeni ortalama 8 saat çalışmaya uygundur. Bilhassa fizikî işlerde çalışan beşerler bedenlerini yeteri kadar dinlendirmediklerinde iskelet ve kas sistemi hastalıklarına yatkınlıkları artar. Türk toplumunda bayana yüklenen sorumluluklar göz önüne alındığında diz protezi ameliyatları ile sonuçlanan diz kireçlenmesinin bayanlarda çok çok daha fazla görülmesi şaşırtan değildir.
Gerekli Durumlarda Tıbbi Dayanak: Ağrı kesiciler, fizik tedavi yahut hekiminizin önereceği öbür tedaviler. Diz kireçlenmesi sağlıklı bir yaşlılık yaşanmasının önündeki en büyük pürüzlerden biridir. Erken yaşlarda alınacak birtakım tedbirlerle ileri yaşlarda hayat kalitesinin arttırılması, ağrıların geçirilmesi ve olası kimi büyük eklem cerrahilerinin önlenmesi mümkündür" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

2 Yorum

  1. Anonim

    Demir çelik isten rahatsızlık mangal dumanımı rahtsız etmiş

  2. Misafir

    Başka yermi var, orası meskenlerden rahatsız etmeyecek kadar uzak, BAHANE ARAMAYIN

Yeni yorumlara kapalı.