Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) verilerine dayalı hazırlanan kuraklık haritalarına göre; Türkiye'nin büyük bölümünde "olağanüstü" ve "çok şiddetli kuraklık" alarmı verilirken, bu İller arasında Karabük de yer aldı.
Küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen yıl artarken, hava sıcaklıklarındaki artış da her yıl yeni bir rekor kırıyor. Dünya genelinde 2024 yılı da 2023 gibi rekor sıcaklıkların yaşandığı bir yıl olurken, nisan ayı 4.3 derece artış ile son 50 yılın en sıcak nisanı olarak kayıtlara geçti.
Hava sıcaklığındaki rekor artışa paralel olarak yağış miktarlarında da azalma görüldü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Nisan ayında en fazla yağış eksikliği yaşanan bölgelerin yüzde 70 ile Karadeniz, yüzde 57 ile Akdeniz, yüzde 54 ile Ege ve yüzde 53 ile İç Anadolu bölgeleri olduğunu açıkladı.
Sıcaklık rekorlarının 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da devam ettiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre, 2023 yılı kayıtlardaki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişti. Küresel sıcaklık değerleri, 1951-1980 referans dönemine göre 1.2 derecelik artış göstermişti. Bu sıcaklık artışına bağlı olarak, Antarktika kıtası buzul örtüsü de rekor düzeyde erimiştir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Japon Meteoroloji Ajansı, Avrupa Kopernik İklim Değişikliği Servisi ve birçok uluslararası kuruluş tarafından sağlanan verilere göre, rekor sıcaklıkların 2024 yılında da devam ettiğini gösteriyor” dedi.
“HAVA SICAKLIKLARI 2024 YILINDA DA REKORLAR KIRIYOR”
Dünya genelinde 2024 yılının da 2023 gibi rekor sıcaklıkların yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Özçelik, "2024 ocak, şubat, mart ve nisan ayları gözlenen en sıcak ocak, şubat, mart ve nisan ayı olarak kayıtlardaki yerini aldı. Bu meyanda da ülkemizde de yağış ve sıcaklık değişimlerinin etkilerini görüyoruz. Ülke genelinde Nisan 2024 yağışları mevsim normallerinin yüzde 50’si, geçen yıl yağışlara göre de yüzde 67 oranında azalmalar gözlendi. Nisan ayında en fazla yağış eksikliği yaşanan bölgelerin başında Karadeniz Bölgesi yüzde 70, Akdeniz Bölgesi yüzde 57, Ege Bölgesi yüzde 54 ve İç Anadolu Bölgesinde yüzde 53 bir azalma meydana geldi. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yağış azalmaları ise sırasıyla yüzde 46, yüzde 30 ve yüzde 24 civarında oldu. Bu bize kayıtlardaki en yüksek sıcaklıklar olduğunu söyleyebilirim” dedi.
2024 YILI NİSAN AYI, SON 53 YILIN EN SICAK NİSANI
Nisan ayındaki sıcaklık artışının geçen yıllara oranla 4.3 derece olduğunu açıklayan Doç. Dr. Özçelik, “2024 yılı nisan ayında ülkemiz genelinde sıcaklık ortalaması 16.6 derece olarak gerçekleşti. Bu rakam 1991-2020 referans dönemi için nisan ayı ortalamalarının 4.4 derece üzerinde. Son 53 yılın en sıcak nisan ayını ifade ediyor. Hava sıcaklıkları yılbaşından itibaren ciddi oranda bir artış söz konusu. Ocak ayında mevsim normallerine göre sıcaklık artışı 2.8 derece, şubatta 3.5 derece, martta 1.5 ve nisanda 4.3 derece meydana geldi” dedi.
“BATI AKDENİZ VE ORTA KARADENİZ’DE OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK ETKİSİ SÖZ KONUSU”
3, 6 ve 9 aylık analizler incelendiğinde, kuraklığın Batı Akdeniz Bölgesi’nden ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinden başlayarak son dönemlere doğru ülke geneline yayıldığını belirten Özçelik, “Neredeyse tüm bölgelerimizde kuraklık etkisi söz konusu. Batı Marmara, Doğu ve Karadeniz Bölgeleri dışındaki tüm bölgelerimizde değişen şiddetlerde kuraklık olduğunu söyleyebilirim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) verilerine dayalı hazırlanan kuraklık haritalarına göre ülkemiz genelinde ciddi bir kuraklık etkisi olduğunu görebiliyoruz. Özellikle 3, 6 ve 9 aylık analizler incelendiğinde, kuraklığın Batı Akdeniz Bölgesi’nden ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinden başlayarak son dönemlere doğru ülke geneline yayıldığı görülüyor. Batı Akdeniz ve Orta Karadeniz’de olağanüstü kuraklık etkisi söz konusu. Konya, Karaman, Isparta arasında kalan bölge; Ankara, Kırşehir, Bolu, Karabük’ü içeren bölge; Bilecik, Kütahya, Eskişehir ve İzmir’i içine alan bölge boyunca çok şiddetli kuraklık söz konusudur. Diğer bölgelerde ise kuraklık miktarı orta kuraklıktan ciddi kuraklık, çok şiddetli kuraklık şeklinde değişiyor. Bu resim bize Batı Marmara, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri dışında, ülkemizin tamamında son 3 ay içerisinde önemli yağış eksikliği olduğunu ve de kuraklıkla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Tarımsal faaliyetler açısından oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle kuraklık etkilerinin yaşandığı bölgelerde su teminini de göz önünde bulundurarak rekolte düşüşleri yaşanabileceği bir durum” dedi.
Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları İstanbul-Samsun Açık Deniz Yarış Etabı sona erdi
4 gün süren Cumhurbaşkanlığı 6.Uluslararası Yat Yarışları İstanbul-Samsun Açık Deniz Yarış Etabı, Samsun’da yapılan ödül merasimi ile sona erdi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla, TGA işbirliğinde, İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü tarafından organize edilen Cumhurbaşkanlığı 6. Memleketler arası Yat Yarışları Samsun Etabı görkemli bir merasimle sona erdi. 4 gün boyunca Bandırma Vapuru’nun izinde büyük çabanın verildiği yarışlarda Kurtuluş Kupası’nın ve Line Honours ödülünün sahibi Bey Metal Team Linea Rossa oldu.
14 Mayıs’ta İstanbul’da Poyrazköy açıklarından start veren yelkenciler, 400 deniz mili yarışarak Samsun’a ulaşmak için büyük gayret verdi. 4 gün boyunca Karadeniz’in kuvvetli koşullarında yaklaşık 100 saat boyunca kesintisiz yarışan gruplar, Ulusal Çaba kenti Samsun’da görkemli bir merasimle mükafatlarını kavuştular. Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge KomutanıTuğamiral Ahmet Bahadır, Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ve protokol üyelerinin iştirakiyle gerçekleştirilen merasimde konuşan Cumhurbaşkanlığı Milletlerarası Yat Yarışı Komite Başkanı ve İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü Lideri Ekrem Yemlihaoğlu, "Cumhuriyetimizin kurulması yolunda birinci adımın atıldığı rotada Bandırma Vapurunun rotasında Karadeniz’in o meşhur çılgın koşullarında tahminen de dünyada yapılan tüm yarışlar içerisinde en güç birinci 10 yarıştan birini gerçekleştirdik. Bu büyük uğraşa katılan tüm gruplarımızı kutluyorum" dedi.
Bey Metal Team Linea Rossa’dan 73 saatlik rekor
Konuşmaların akabinde kazananlara kupaları takdim edildi. Cumhurbaşkanlığı 6. Memleketler arası Yat Yarışları Samsun Açıkdeniz Yarışı Etabı’nda büyük gayret göstererek Kurtuluş Kupası’nın sahibi Bey Metal Team Linea Rossa oldu. Grubu oldu. Onur Tok idaresindeki ekip, güçlü parkuru 73 saatte tamamlayarak da bir rekora imza attı ve Line Honours ödülünün de sahibi oldu. Şampiyon ekibe, kupaları Samsun Valisi Orhan Tavlı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan tarafından takdim edildi.
ORC Club Kategorisi’nde ikinciliği ise Murat Tan kaptanlığındaki Milliyet 75. Yıl Yelken Ekibi Fifty Fifty kazandı. Tıpkı kategoride üçüncülüğü ise Bülent Yemişçi idaresindeki Nemo-Balspor kadrosu elde etti.
ORC International Kategorisi Overall Birincisi Yusuf Tunç idaresindeki Samsun Yelken Kulübü Ekibi Alchera oldu. İkinciliği ise Acar Koparal yönetimindeki MSÜ Deniz Harp Okulu Kadrosu DHO Ariva kazandı.
Karadeniz şartlarında birinci kere düzenlenen yarışta birçok zorluğa ve aksiliğe karşı yarışı tamamlama başarısı gösteren Azuree Piri Reis Yelken Takımı’na da "Mücadele Kupası" takdim edildi. Gezgin A Sınıfında ise Ömer Bingöl idaresindeki Mudanya Üniversitesi birinci oldu. Gezgin B Sınıfında da Ahmet Rasim Kahraman idaresindeki Hero Sailing Bursa Eldiven Sanayi Grubu birinciliğini elde ederken, Yunus Emre Çadır idaresindeki Windu Windu Sailing ikinci oldu.