Karabük Postası tarafından
25 Ocak, 2023 10:04 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te “Kış Okulları” Kursu Başladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından planlanan "Kış Okulları Kursu" Karabük'te başladı. İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş beraberinde Şube Müdürü Muhammet Nuri Ataseven ile birlikte Merkez Ömer Lütfü Özaytaç İlkokulu ve Karabük Bilim Sanat Merkezi'nde "Kış Okulları" adı altında açılan kursları inceledi. Okul idarecilerinden devam eden kurslar ve okulun fiziki durumu hakkında bilgi alan Akbaş, daha sonra dersliklere girerek öğrenciler ile bir süre sohbet etti. Akbaş, öğrencilere, kurslarının eğlenceli ve yenilikçi bir öğrenme ortamı olduğunu, akademik başarıyla birlikte sosyalleşme ve birlikte gerçekleştirmeyi de pekiştireceğini vurguladı. Kurslarda öğrencilerin kaliteli zaman geçirdiklerini aktaran Akbaş, öğrencilere kitap okuyarak dinlenmeleri noktasında tavsiyelerde bulundu. Öğretmenler ile de bir araya gelen Akbaş, "Kış Okulları" adı altında açtıkları kurslar için öğretmenleri tebrik ederek "Öğrencilerimizin akademik, sosyal, kültürel, fiziksel ve yenilikçi yaklaşımlarının gelişimi noktasında destekleme ve yetiştirme kurslarımız önemli rol oynamaktadır. Bakanımız Mahmut Özer'in talimatlarıyla bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz 'Kış Okulu' kurslarımıza ilimiz genelinde 19 okulumuzda 523 öğrencimiz devam etmektedir. Kurs açan öğretmenlerimize teşekkür ediyor, kursa katılım sağlayan öğrencilerimize başarılar diliyorum" dedi. "Kış Okulları Kursu" Millî Eğitim Bakanlığı, yaz okullarının ardından bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinde de bilim, sanat, matematik ve İngilizce olmak üzere 4 alanda, eğlenceli ve yenilikçi öğrenme yaklaşımlarını içeren ücretsiz kurslar için hazırlıklarını tamamladı. Matematik ve İngilizce derslerinde açılan kurslarda, 4. sınıftan 12. sınıfa kadar olan öğrenciler belirlenen 5 grupta etkinlik yapıyor. Öğrenciler bir dersten günlük 2, haftada 10, toplam 20 saatlik programlara katılacak. İki kursa katılan öğrenci, iki haftada toplam 40 saat ders almış olacak. Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) destekleme ve yetiştirme kurslarında ise bilim ve sanat alanlarında her bir atölye programı, günlük en fazla 4 saat olmak üzere toplam 16 saat olarak planlandı. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da sel hasarları servislere araç girişini artırdı

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde tesirli olan yağışların yol açtığı sel ve su baskınları sonucu çok sayıda araç ziyan gördü. Hasar gören araçlar servisleri doldurdu.
Konuyla ilgili ikazlarda bulunan Renault Dacia Bayi Servis Müdürü Hasbi Çakıroğlu, hasarın boyutunun su alma ölçüsüne nazaran değiştiğini belirterek, "Sel hasarından ötürü birinci günden beri servisimize araçlar gelmeye devam ediyor. Aracın hasarı, suyun içine girme ve su alma ölçüsüne nazaran değişiyor" dedi.

"Aracı zorlamayın"
Sürücülerin yaptığı en büyük kusurun su içindeki aracı çalıştırmaya kalkışmak olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Aracı kurtarayım derken çalıştırarak suyun içine giriyorlar. Su birikintisi olan yerlerde çukur olup olmadığını bilemezsiniz. Araç motor ya da şanzıman düzeyinde su aldığında çalıştırılırsa hasar kaçınılmaz olur. Bu biçim durumlarda erken müdahale yapılamıyorsa, araç belli bir düzeye kadar suya gömüldüyse artık çalıştırmaya çalışmasınlar. O noktadan sonra her teşebbüs hasarı büyütür" diye konuştu.
Suyun aracın çeşitli kesimlerine ziyan verdiği belirten Çakıroğlu, "Su motor düzeyine ulaştığında, motorun iç aksamına girebilir. Şanzımana da havalandırmalardan su girebilir. Araç yokuş aşağı bir yerdeyse, egzozdan da su alabilir ve bu da direkt motora ziyan verir. Bu tıp hasarlar araçlara önemli manada ziyan verebiliyor. Döşemelere giren su, aracın elektronik sistemine de ziyan verebilir. Paklık çok değerli. Sudan ötürü ilerleyen vakitlerde paslanmalar görülebilir. Aracın içinin çok uygun temizlenmesi ve kurutulması gerekir. Halı ve keçeler fazla su çektiği için bunların değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde rutubet ve berbat koku kalabiliyor" dedi.

"Yüksek maliyetlere yol açabiliyor"
Çakıroğlu, motor hasarlarının yüksek maliyetlere yol açabileceğine dikkat çekerek, "Motor hasarı, aracı pert durumuna getirebilir. Yeni araçlarda motor maliyeti 300-350 bin TL ile 700-800 bin TL ortasında değişiyor. Şanzıman da ziyan görürse, bu maliyet aracın neredeyse yarısı kadar olabilir. Sigorta muhakkak bir limite kadar hasarı karşılar, üzerini karşılamaz. Bu yüzden yalnızca trafik sigortası yetmez, kasko olması vatandaş açısından daha güvenli" tabirlerini kullandı.

"Yer altı otoparklarına pompalar konulmalı"
Yer altındaki otoparklara pompalar yerleştirilmesi gerektiğini kaydeden Çakıroğlu, "Yer altı otoparklarına pompalar konmalı. Tahminen bu tahlil olabilir fakat ani su baskınlarında kâfi olmayabilir. Belediye, meteoroloji ve AFAD uyarıyor. Vatandaşlarımızın bu ikazları dikkate alarak araçlarını inançlı alanlara çekmeleri, bilhassa yer altı otoparklarından çıkarmaları gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin